Puha lepénykenyér - Molletes
sponsored links
Eszembe juttatta tegnap Limara, hogy milyen régóta szeretnék én is végre lepénykenyeret sütni. Puha, nem ropogós tenyérnyi lapos kenyérkét, ami elég vékony ahhoz, hogy megpakolva is kényelmesen bele lehessen harapni. Az andalúzok molletes de antequera nevû lapos zsemléje lebegett elõttem, de csak toltam magam elõtt a kivitelezést, mint éhes kutya az üres edénykéjét. A receptben, amit egy ideje a kedvencek között õrizgetek, egy érdekes öregtészta készítési móddal ismerkedtem meg, bár lehet, hogy ez nem egy új dolog, de én még nem találkoztam vele. Expressz-vízenkullogó-öregtésztának nevezem, mert egy nagyon jópofa módszer alapján hihetetlenül gyorsan készül el.
A molletes bedagasztott tésztáját a tradíció szerint legalább 12 órán át kell hidegen keleszteni. Ezután a megformázott lepénykéket olajjal lekenve újabb 6 órán át illik kelni hagyni. Ha jól idõzíti az ember, akkor ez nem is olyan macerás. Este be lehet dagasztani, másnap reggel megformázni, délben pedig készre sütni. Én ezt most valamennyire leegyszerûsítettem, ugyanis este dagasztottam be, reggel 7-kor a tepsire raktam a lepénykéket leolajozva, és 2 óra múlva megsütöttem. Valamikor megpróbálkozom a hagyományos hosszú kelesztési idõvel is, de én így is teljes mértékig meg vagyok elégedve a kenyérkékkel. Félbevágva, megpirítva, durva reszelõn lereszelt friss paradicsommal és olívaolajjal meglocsolva a tengerparti nyaralást juttatja eszembe...
Puha lepénykenyér
Molletes de antequera
Expressz-vízen kullogó-öregtészta:
A molletes bedagasztott tésztáját a tradíció szerint legalább 12 órán át kell hidegen keleszteni. Ezután a megformázott lepénykéket olajjal lekenve újabb 6 órán át illik kelni hagyni. Ha jól idõzíti az ember, akkor ez nem is olyan macerás. Este be lehet dagasztani, másnap reggel megformázni, délben pedig készre sütni. Én ezt most valamennyire leegyszerûsítettem, ugyanis este dagasztottam be, reggel 7-kor a tepsire raktam a lepénykéket leolajozva, és 2 óra múlva megsütöttem. Valamikor megpróbálkozom a hagyományos hosszú kelesztési idõvel is, de én így is teljes mértékig meg vagyok elégedve a kenyérkékkel. Félbevágva, megpirítva, durva reszelõn lereszelt friss paradicsommal és olívaolajjal meglocsolva a tengerparti nyaralást juttatja eszembe...
Puha lepénykenyér
Molletes de antequera
Expressz-vízen kullogó-öregtészta:
- 12 g friss élesztõ (ez egy morzsányival több, mint egy egész kocka élesztõ negyede)
- 85 g liszt (tönkölylisztet használtam hozzá)
- 50 g langyos víz
A fenti hozzavalókat a kenyérsütõ üstjébe rakom és nehány perc alatt gombóccá dagasztatom. Közben egy nagyobb, mélyebb tálba meleg vizet eresztek, majd belerakom a tésztagombócot. Folpackkal lefedem a tálat, és megvárom, hogy teljesen felemelkedjen a megdagadt tészta. Közben az üstbe készítem a többi hozzávalót:
- 600 g kenyérliszt
- 50 g olívaolaj
- 1 ek só
- 1 tk cukor
- 350 g langyos víz
Amikor felemelkedett a víz tetejére a tésztagombóc, kimerem, és hozzáteszem a többi alapanyaghoz. Rövid dagasztásra állítom a gépet, majd amikor szépen összeállt a tészta, akkor átrakom egy vékonyan kiolajozott tálba, fóliával lezárom és a hûtõbe teszem. (én éjszakára, kb. 11 órán át hagytam bent)
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, kinyomkodom belõle a levegõt és 12 részre osztom. Gombóccá gyúrom a darabokat, majd tenyérnyi nagy, ujjnyi vastag ovális lepényekké nyújtom. Sütõpapírral kirakott tepsire helyezem õket (6 darabot egy tepsire) és olajjal vékonyan megkenegetem. Folpackkal letakarom, erre egy konyharuhát borítok, és 2 órán át kelni hagyom a konyhában. A sütõt hõlégkeverésnél 190°C fokra elõmelegítem. Ahogy Limara írta, Latsia tanácsára jégkockát lehet dobni a sütõ aljába, és ez valóban egyszerûbb, mint vizet locsolgatni, vagy edénykébe vizet betenni. 15 perc alatt szép világosra sütöm a lepényeket, majd miután kiveszem, azonnal letakarom õket konyharuhával, hogy visszapuhuljon a kérgük.
A recept forrása a Ma Petite Boulangerie , ahol fázisfotókat is találhattok!
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, kinyomkodom belõle a levegõt és 12 részre osztom. Gombóccá gyúrom a darabokat, majd tenyérnyi nagy, ujjnyi vastag ovális lepényekké nyújtom. Sütõpapírral kirakott tepsire helyezem õket (6 darabot egy tepsire) és olajjal vékonyan megkenegetem. Folpackkal letakarom, erre egy konyharuhát borítok, és 2 órán át kelni hagyom a konyhában. A sütõt hõlégkeverésnél 190°C fokra elõmelegítem. Ahogy Limara írta, Latsia tanácsára jégkockát lehet dobni a sütõ aljába, és ez valóban egyszerûbb, mint vizet locsolgatni, vagy edénykébe vizet betenni. 15 perc alatt szép világosra sütöm a lepényeket, majd miután kiveszem, azonnal letakarom õket konyharuhával, hogy visszapuhuljon a kérgük.
A recept forrása a Ma Petite Boulangerie , ahol fázisfotókat is találhattok!