Pudingos Eszterházy utánérzés
sponsored links
Félévi cukrászvizsgám gyakorlati feladata az Eszterházy szelet. A nagy klasszikus. Mivel a süteménynek "eredeti" receptje igazság szerint nincs, így sokféle változat kering a receptárakban. Amit kiválasztottam egyszerû volt, de mint kiderült, egy kicsit sem hasonlít az Eszterházy ízvilágra. Úgyhogy holnap megint nekirugaszkodom és lesütöm a vajas változatot.
Attól ez a sütemény még finom, de nem az, amit kerestem. Érdemes kipróbálni, csak könyörgöm, ne hívjuk Eszterházynak!!
Hozzávalók:
A piskótához:
8 tojás, 160g cukor, 200g liszt, 50g darált dió
A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor, 800ml tej, 5 ek. cukor, 100g darált dió, 50ml rum, 200g habtejszín
A bevonáshoz:
2 db tojásfehérje, 160g cukor, 20g étcsokoládé
Elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
A tojásfehérjét a cukorral habosra verjük, ha jó kemény, hozzáadjuk a sárgáját és még 1 percig keverjük tovább. Hozzá szitáljuk a lisztet és a darált diót is. Óvatosan összeforgatjuk.
Kiválasztunk egy közepes méretû tepsit és egymás után ötször lapot sütünk. Ehhez kb. ki kell adagolnunk a tésztát. Nem kell megijedni, vékony lapok lesznek, lehet kicsit szárazabbak is, de majd a pudingtól szépen megpuhul. 10 perc alatt megsütjük.
A pudingot a cukros tejben megfõzzük, ha kihûlt hozzáadjuk a darált diót, a rumot és a felvert tejszínhabot.
A krémet a piskóta lapok közé egyformán elosztva betöltjük, a legfelsõ lap üresen marad.
A bevonáshoz a tojásfehérjét a cukorral sûrû habbá verjük és eligazgatjuk az ötödik lap tetején.
Vízgõz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét zacskóba töltjük, a zacskó sarkán kis vágást csinálunk és vízszintesen vonalakat húzunk a csokoládéval.
Ezután egy tûvel vagy hurkapálcikával sugár irányba elhúzzuk a még friss csokicsíkokat, így alakul ki az Eszterházy minta.
Hûtõben pár órát pihentetjük, majd forró vízbe mártott, száraz ruhával letörölt késsel felszeleteljük.
Jó sütést!
Attól ez a sütemény még finom, de nem az, amit kerestem. Érdemes kipróbálni, csak könyörgöm, ne hívjuk Eszterházynak!!
Hozzávalók:
A piskótához:
8 tojás, 160g cukor, 200g liszt, 50g darált dió
A krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor, 800ml tej, 5 ek. cukor, 100g darált dió, 50ml rum, 200g habtejszín
A bevonáshoz:
2 db tojásfehérje, 160g cukor, 20g étcsokoládé
Elõmelegítjük a sütõt 180 fokra.
A tojásfehérjét a cukorral habosra verjük, ha jó kemény, hozzáadjuk a sárgáját és még 1 percig keverjük tovább. Hozzá szitáljuk a lisztet és a darált diót is. Óvatosan összeforgatjuk.
Kiválasztunk egy közepes méretû tepsit és egymás után ötször lapot sütünk. Ehhez kb. ki kell adagolnunk a tésztát. Nem kell megijedni, vékony lapok lesznek, lehet kicsit szárazabbak is, de majd a pudingtól szépen megpuhul. 10 perc alatt megsütjük.
A pudingot a cukros tejben megfõzzük, ha kihûlt hozzáadjuk a darált diót, a rumot és a felvert tejszínhabot.
A krémet a piskóta lapok közé egyformán elosztva betöltjük, a legfelsõ lap üresen marad.
A bevonáshoz a tojásfehérjét a cukorral sûrû habbá verjük és eligazgatjuk az ötödik lap tetején.
Vízgõz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét zacskóba töltjük, a zacskó sarkán kis vágást csinálunk és vízszintesen vonalakat húzunk a csokoládéval.
Ezután egy tûvel vagy hurkapálcikával sugár irányba elhúzzuk a még friss csokicsíkokat, így alakul ki az Eszterházy minta.
Hûtõben pár órát pihentetjük, majd forró vízbe mártott, száraz ruhával letörölt késsel felszeleteljük.
Jó sütést!