Probiotikus ferment?lt italok h?zilag. A h?zi (?d?t?italok) erjeszt?s alapjai. ?sszefoglal?.
sponsored links
Az ?rdekl?d?sre val? tekintettel eld?nt?ttem,
hogy k?zz?teszek egy ?ltal?nos le?r?st az erjesztett italok k?sz?t?s?r?l.
Igaz, az alapreceptet m?r 3 ?ve le?rtam...:)
L?sd itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/04/probiotikus-limonade-hazilag.html
hogy k?zz?teszek egy ?ltal?nos le?r?st az erjesztett italok k?sz?t?s?r?l.
Igaz, az alapreceptet m?r 3 ?ve le?rtam...:)
L?sd itt:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/04/probiotikus-limonade-hazilag.html
Nos, az ?sszefoglal? most itt lesz, a felhaszn?lt alapanyagot pedig folyamatosan,
szabadon, ?zl?sednek megfelel?en tudod v?ltoztatni.
szabadon, ?zl?sednek megfelel?en tudod v?ltoztatni.
Mi?ta megtanultam (angol/amerikai ferment?l?s tanfolyamot v?geztem),
szinte folyamatosan van probiotikus italom,
csak a hozz?val?k v?ltoznak.
szinte folyamatosan van probiotikus italom,
csak a hozz?val?k v?ltoznak.
T?len: a ny?ron eltett sz?rpb?l, szirupb?l, lekv?rb?l, ?ntetb?l, gy?m?lcsl?b?l gy?rtom :),
a "t?lenl?tez?" gy?m?lcs?kb?l, vagy a sz?r?tott gy?gyn?v?nyeimb?l.
a "t?lenl?tez?" gy?m?lcs?kb?l, vagy a sz?r?tott gy?gyn?v?nyeimb?l.
Ilyenkor pedig, ami ?ppen ny?lik ?s terem.
(Most a bodza-f?ldieper-szam?ca mellett, a r?zsa a favorit.)
Van amikor az alapja "ami ny?lik" ?s a gy?m?lcs "a f?szer",
van amikor a gy?m?lcs az alap ?s gy?gyn?v?nyekkel f?szerezem.
(Most a bodza-f?ldieper-szam?ca mellett, a r?zsa a favorit.)
Van amikor az alapja "ami ny?lik" ?s a gy?m?lcs "a f?szer",
van amikor a gy?m?lcs az alap ?s gy?gyn?v?nyekkel f?szerezem.
Ezenk?v?l csak cukor kell hozz? (ha pl. szirupb?l van, akkor m?r az sem)
?s esetleg valamilyen ind?t?, ami picit felgyors?tja az erjed?st
(igaz?b?l ez nem fontos)
?s v?z.
Cukor: a cukrot megeszik a bakt?riumok,
azaz a cukor bont?s?val szaporodnak a tejsavtermel? bakt?riumok.
(S mint a nev?kben is benne van (tejsavtermel?),
k?zben tejsavat ?s ecetsavat termelnek.)
A cukor egyszer? cukor, r?pacukor, n?dcukor, esetleg m?z, szirup pl. juharszirup,
esetleg h?zi cukortartalm? aszalv?ny, vagy nem h?zi, de sosem k?nezett.
Pl. mazsola, szilva, meggy, f?ge, datolya.
Haszn?lhatunk m?g ?des?t?n?v?nyt, pl. stevi?t/j?zminpak?c?t
illetve bel?le k?sz?lt szirupot, cukrot, stb. vagy ?desgy?k?rkivonatot.
?des?t?szerek?
Az ?des?t?szerek nem alkalmasak, a mikroorganizmusok nem szeretik.
M?z?
A m?z alkalmas, b?r egyes "iskol?k" elutas?tj?k a m?zet antiszeptikus hat?sa miatt.
Ind?t? (erjeszt?, ?leszt?, kov?sz): lehet hozz?adni tejsav?t,
vagy a m?r k?sz erjesztett gy?m?lcs?nk, z?lds?g?nk lev?b?l
pl. 1 ek savany?k?posztal?, 1 ek c?klakvasz.
Illetve adhatunk hozz? az el?z? probiotikus italunkb?l (majd ha lesz),
esetleg k?l?n erre a c?lra k?sz?t?nk pl. gy?mb?rb?l*, bor?kabogy?b?l, stb.
V?z: tiszta, kl?rmentes v?z.
?ltal?ban a ferment?l?sr?l
?s esetleg valamilyen ind?t?, ami picit felgyors?tja az erjed?st
(igaz?b?l ez nem fontos)
?s v?z.
Cukor: a cukrot megeszik a bakt?riumok,
azaz a cukor bont?s?val szaporodnak a tejsavtermel? bakt?riumok.
(S mint a nev?kben is benne van (tejsavtermel?),
k?zben tejsavat ?s ecetsavat termelnek.)
A cukor egyszer? cukor, r?pacukor, n?dcukor, esetleg m?z, szirup pl. juharszirup,
esetleg h?zi cukortartalm? aszalv?ny, vagy nem h?zi, de sosem k?nezett.
Pl. mazsola, szilva, meggy, f?ge, datolya.
Haszn?lhatunk m?g ?des?t?n?v?nyt, pl. stevi?t/j?zminpak?c?t
illetve bel?le k?sz?lt szirupot, cukrot, stb. vagy ?desgy?k?rkivonatot.
?des?t?szerek?
Az ?des?t?szerek nem alkalmasak, a mikroorganizmusok nem szeretik.
M?z?
A m?z alkalmas, b?r egyes "iskol?k" elutas?tj?k a m?zet antiszeptikus hat?sa miatt.
Ind?t? (erjeszt?, ?leszt?, kov?sz): lehet hozz?adni tejsav?t,
vagy a m?r k?sz erjesztett gy?m?lcs?nk, z?lds?g?nk lev?b?l
pl. 1 ek savany?k?posztal?, 1 ek c?klakvasz.
Illetve adhatunk hozz? az el?z? probiotikus italunkb?l (majd ha lesz),
esetleg k?l?n erre a c?lra k?sz?t?nk pl. gy?mb?rb?l*, bor?kabogy?b?l, stb.
V?z: tiszta, kl?rmentes v?z.
L?sd: bubor?kok, sz?ndioxid. |
?ltal?ban a ferment?l?sr?l
A ferment?ci?/erjed?s sor?n a szerves anyag, a lezajl? biok?miai folyamatnak
k?sz?nhet?en ?talakul.
Megk?l?nb?ztet?nk minden beavatkoz?s n?lk?li term?szetes erjed?st
?s szab?lyozott/ir?ny?tott erjeszt?st.
Ahhoz, hogy a ferment?ci? meginduljon, sz?ks?gesek a megfelel? k?r?lm?nyek
(n?mi id?, meleg h?m?rs?klet), a hozz?val?k,
?s a szab?lyozott erjeszt?sn?l a c?lzott hozz?val?k.
Ez ut?bbin?l a ferment?ci? megindul?s?nak el?seg?t?s?re adunk hozz?
s?t (savany? k?poszta), cukrot (friss?t? italok, sz?szok),
speci?lis gomb?kat (sajtok, sz?jasz?sz), kov?szt (keny?r, t?szta),
?leszt?t (s?r, kvasz, p?ks?tem?nyek) stb.
Amennyiben sz?ndioxid d?s savanyk?s, ?desk?s italt szeretn?nk k?sz?teni,
k?sz?nhet?en ?talakul.
Megk?l?nb?ztet?nk minden beavatkoz?s n?lk?li term?szetes erjed?st
?s szab?lyozott/ir?ny?tott erjeszt?st.
Ahhoz, hogy a ferment?ci? meginduljon, sz?ks?gesek a megfelel? k?r?lm?nyek
(n?mi id?, meleg h?m?rs?klet), a hozz?val?k,
?s a szab?lyozott erjeszt?sn?l a c?lzott hozz?val?k.
Ez ut?bbin?l a ferment?ci? megindul?s?nak el?seg?t?s?re adunk hozz?
s?t (savany? k?poszta), cukrot (friss?t? italok, sz?szok),
speci?lis gomb?kat (sajtok, sz?jasz?sz), kov?szt (keny?r, t?szta),
?leszt?t (s?r, kvasz, p?ks?tem?nyek) stb.
Amennyiben sz?ndioxid d?s savanyk?s, ?desk?s italt szeretn?nk k?sz?teni,
akkor cukrot adunk hozz?.
Amit az otthon ferment?lt italokr?l tudni kell.
- Erjesztett ital a ferment?ci? hossz? folyamat?nak az els? szakasz?ban j?n l?tre.
- A hozz?adott cukor hat?s?ra a tejsavbakt?riumok gyorsabban szaporodnak.
Amit az otthon ferment?lt italokr?l tudni kell.
- Erjesztett ital a ferment?ci? hossz? folyamat?nak az els? szakasz?ban j?n l?tre.
- A hozz?adott cukor hat?s?ra a tejsavbakt?riumok gyorsabban szaporodnak.
- A h?m?rs?klett?l f?gg?en p?r nap (1-3 nap) alatt elk?sz?l.
Az ideje f?gg m?g a cukortartalomt?l (t?bb cukor, gyorsabb erjed?s),
illetve ha adunk hozz? plusz ind?t?t (pl. sav?t), akkor r?videbb id?.
(Ma m?r 12 ?ra alatt k?sz?tek egy ?jabb adag kiv?l? ?z? italt. 20 fok, szobah?m?rs?klet.)
Az ideje f?gg m?g a cukortartalomt?l (t?bb cukor, gyorsabb erjed?s),
illetve ha adunk hozz? plusz ind?t?t (pl. sav?t), akkor r?videbb id?.
(Ma m?r 12 ?ra alatt k?sz?tek egy ?jabb adag kiv?l? ?z? italt. 20 fok, szobah?m?rs?klet.)
- Sz?r?s ut?n, a lez?rt palackot hidegben, h?t?ben t?roljuk ?s
?ltal?ban 3-4 napon bel?l elfogyasztjuk.
A h?t?ben a folyamat nem ?ll le, de nagyon lelassul.
Az italunk id?vel egyre "sz?razabb" lesz, alkoholoss? v?lik.
Az alkoholtartalma minim?lis, de sz?m?tsunk r?, gondoljunk r?.
Mindig k?stoljuk meg, miel?tt gyermeknek adn?nk.
?ltal?ban 3-4 napon bel?l elfogyasztjuk.
A h?t?ben a folyamat nem ?ll le, de nagyon lelassul.
Az italunk id?vel egyre "sz?razabb" lesz, alkoholoss? v?lik.
Az alkoholtartalma minim?lis, de sz?m?tsunk r?, gondoljunk r?.
Mindig k?stoljuk meg, miel?tt gyermeknek adn?nk.
Mire figyelj?nk?
1) - Csak biztosan ehet? n?v?nyt, f?vet, vir?got, "f?t" fogyassz!
- Csak biztos tud?ssal gy?jts!
- Csak tiszta helyr?l gy?jt?get?nk, tisztelve az ?letet, m?snak is hagyva
(igen, az ?llatoknak, madaraknak is),
a j?v?re is gondolva (mindig hagyunk ?s nem t?r?nk, z?zunk).
(igen, az ?llatoknak, madaraknak is),
a j?v?re is gondolva (mindig hagyunk ?s nem t?r?nk, z?zunk).
2) A z?lds?geket, gy?m?lcs?ket nem kell megh?mozni
(?rtelemszer?en amit h?j n?lk?l fogyasztunk, azt igen, pl. ban?n).
(?rtelemszer?en amit h?j n?lk?l fogyasztunk, azt igen, pl. ban?n).
3) Pr?b?lj tiszta, kl?rmentes vizet haszn?lni.
Nem kell nagy dolgokra gondolni, forrald fel, majd h?tsd le.
(Nek?nk tiszt?tott viz?nk van tizenvalah?ny?ve ?gy d?nt?tt?nk,
nem vesz?nk palackozott vizet, magunk k?sz?tj?k az italainkat
(sz?da, kvasz, tea, limon?d?, rezg?svizek, ferment?lt italok, stb. mindr?l ?rtam m?r)
4) A palackot, ?veget (mindig ?vegben erjesztek) ne t?ltsd tele,
maradjon 2-3 ujjnyi hely benne.
Naponta 1x2x laz?tsd meg az ?veg tetej?t egy pillanatra!
Csak egy pillanatra meglaz?tom ?s m?r vissza is z?rom.
nem vesz?nk palackozott vizet, magunk k?sz?tj?k az italainkat
(sz?da, kvasz, tea, limon?d?, rezg?svizek, ferment?lt italok, stb. mindr?l ?rtam m?r)
4) A palackot, ?veget (mindig ?vegben erjesztek) ne t?ltsd tele,
maradjon 2-3 ujjnyi hely benne.
Naponta 1x2x laz?tsd meg az ?veg tetej?t egy pillanatra!
Csak egy pillanatra meglaz?tom ?s m?r vissza is z?rom.
Mikor j??
- Ha szemmel l?that?an, megszaporodtak benne a bubor?kok.
- Ha f?llel hallhat?an :) sistereg, pezseg.
- Op?losan ?ttetsz?.
(Lehet benne ?led?k, ez term?szetes ?s a vir?gpor is az alj?ra ?l.)
- ?desk?s, savanyk?s, zamatos, finom.
Mikor nem j??
- Rossz szaga van, rossz ?ze van, ny?l?s.
Pen?szes.
B?zzunk magunkban, a szem?nkben, az ?zlel?bimb?inkban, az orrunkban.
Hogyan k?sz?tem, a menete
1 liter ?d?t?h?z, a
hozz?val?k
1 adag vir?g/gy?gyn?v?ny, gy?m?lcs
2-3 ek cukor
1 liter v?z
+
?zl?s szerint friss citroml?
1 ek sav? v. m?s erjeszt? (elhagyhat?, l?sd fent)
(Mennyi 1 adag vir?g?
Az 1 literes ?veget kb. egyharmad?ig rakom vir?ggal.
Pl. 4-5 nagyobb bodzavir?g a vastagabb sz?ra n?lk?l,
vagy 5-6 ak?cvir?g a vastagabb sz?ra n?lk?l,
vagy 4-5 r?zsafej.
Ugyanakkor p?ld?ul a levendula, kakukkf?vir?g, zs?lyavir?g,... m?r f?szer,
f?szerk?nt b?njunk vele. P?r csipet el?g lehet.
Mennyi gy?m?lcs 1 adag?
Az 1 literes ?veget kb. 1/5-ig pakolom gy?m?lccsel.)
erjed?s indul :) |
Mindent ?vegbe rakok, az ?veget lez?rom ?s szobah?m?rs?kleten,
f?nyt?l v?dett helyre teszem.
Naponta 2 x kiengedem a nyom?st.
Mikor megszaporodtak a bubor?kok, megk?stolom,
ha ?zlik, akkor lesz?r?m ?s lez?rt palackban h?t?be teszem.
(Pici gyakorlattal, miut?n p?rszor k?sz?tett?nk, m?r pontosan tudjuk, mikor j?.)
Eg?szs?g?nkre!
Figyelem!
Allergi?sok, vir?gporra ?rz?kenyek legyenek el?vigy?zatosak!
Tej?rz?kenyek, ?rtelemszer?en a sav?t ne alkalmazz?k.
*Gy?mb?rb?l, erjeszt?
(?gy k?sz?l, mint a keny?rkov?sz :))
1:1:3 ar?ny? reszelt gy?mb?rt, cukrot, vizet ?sszekever?nk, ?vegbe z?rjuk,
majd naponta megetetj?k, azaz ugyanilyen ar?nyban mindent adunk hozz?.
Napr?l-napra er?teljesebb az erjed?s.
7-8 nap alatt elk?sz?l, ekkor kivesz?nk bel?le (ezt adjuk a italunkhoz),
a t?bbit h?t?be tessz?k ?s 3 naponta ?jra t?pl?ljuk.
?gy r?viden, ha valaki szeretn? b?vebben, jelezze ?s ?rom.
(?gy k?sz?l, mint a keny?rkov?sz :))
1:1:3 ar?ny? reszelt gy?mb?rt, cukrot, vizet ?sszekever?nk, ?vegbe z?rjuk,
majd naponta megetetj?k, azaz ugyanilyen ar?nyban mindent adunk hozz?.
Napr?l-napra er?teljesebb az erjed?s.
7-8 nap alatt elk?sz?l, ekkor kivesz?nk bel?le (ezt adjuk a italunkhoz),
a t?bbit h?t?be tessz?k ?s 3 naponta ?jra t?pl?ljuk.
?gy r?viden, ha valaki szeretn? b?vebben, jelezze ?s ?rom.
Probiotikus limon?d? a blogon
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/04/probiotikus-limonade-hazilag.html
Orgonavir?gos laktoferment?lt limon?d?
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/05/orgonaviragos-laktofermentalt-limonade.html
Ferment?lt italok, ?szi gy?m?lcs?kkel, levendul?val, rozmaringgal
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/09/fermentalt-italok-oszi-gyumolcsokkel.html
Laktoferment?lt grapefruitl? a blogon
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017/01/lakto-fermentalt-grapefruitle.html
Ak?cvir?g probiotikus ital
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2019/05/akacvirag-probiotikus-ital_24.html
Az ehet? vir?gokr?l, a gy?jt?s etikettj?r?l itt ?rtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/04/az-eheto-viragok-pitypang-limonade.html
A f?szerekr?l ?r?st a tartalomjegyz?k seg?ts?g?vel tal?lsz:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2015/06/tartalomjegyzek-lelekemelo-2015-06-23.html
Joghurt k?sz?t?s
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2013/03/hazi-joghurt-vagy-joghurt-hazilag.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2013/11/hazi-joghurt-palackban.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2013/04/gorog-tipusu-joghurt-hazi-joghurtbol.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/04/probiotikus-limonade-hazilag.html
Orgonavir?gos laktoferment?lt limon?d?
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/05/orgonaviragos-laktofermentalt-limonade.html
Ferment?lt italok, ?szi gy?m?lcs?kkel, levendul?val, rozmaringgal
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2016/09/fermentalt-italok-oszi-gyumolcsokkel.html
Laktoferment?lt grapefruitl? a blogon
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017/01/lakto-fermentalt-grapefruitle.html
Ak?cvir?g probiotikus ital
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2019/05/akacvirag-probiotikus-ital_24.html
Az ehet? vir?gokr?l, a gy?jt?s etikettj?r?l itt ?rtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2012/04/az-eheto-viragok-pitypang-limonade.html
A f?szerekr?l ?r?st a tartalomjegyz?k seg?ts?g?vel tal?lsz:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2015/06/tartalomjegyzek-lelekemelo-2015-06-23.html
Joghurt k?sz?t?s
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2013/03/hazi-joghurt-vagy-joghurt-hazilag.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2013/11/hazi-joghurt-palackban.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2013/04/gorog-tipusu-joghurt-hazi-joghurtbol.html
Olvas?sra aj?nlom:
- https://hu.wikipedia.org/wiki/Probiotikum
- https://hu.wikipedia.org/wiki/Probiotikum
- https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Elelmiszer-mikrobiologia/ch06s02.html
- https://naturallypersnickety.com/luscious-probiotic-lemonade/
*
Ha maradt megv?laszolatlan k?rd?sed, ?rj kommentet, levelet.
Amennyiben szem?lyes konzult?ci?t szeretn?l, lehet?s?g van egy?ni tal?lkoz?ra.
Ebben az esetben ?rj nekem.
?zleti aj?nlattal ezen a c?men lehet el?rni:
szeretetrehangoltan@gmail.com
*
A blog tartalma jogilag v?dett, k?rlek idevezet? linkkel oszd meg a bejegyz?seket.
K?sz?n?m.
Moln?r ?gi/M?gi a blog szerz?je
*
Ha maradt megv?laszolatlan k?rd?sed, ?rj kommentet, levelet.
Amennyiben szem?lyes konzult?ci?t szeretn?l, lehet?s?g van egy?ni tal?lkoz?ra.
Ebben az esetben ?rj nekem.
?zleti aj?nlattal ezen a c?men lehet el?rni:
szeretetrehangoltan@gmail.com
*
A blog tartalma jogilag v?dett, k?rlek idevezet? linkkel oszd meg a bejegyz?seket.
K?sz?n?m.
Moln?r ?gi/M?gi a blog szerz?je
Szeretetrehangoltan:
3 napos, j?ghidegen a h?t?b?l |
ferment?lt sz?rt z?lds?g ?s gy?m?lcslevek: c?kla, homokt?vis, sz?l?, s?rgar?pa/s?t?t?k |
Erjesztett narancs ?s mandarinl?:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.com/2017/01/lakto-fermentalt-grapefruitle.html