Pr?gai kal?cs
sponsored links
A receptet t?bb verzi?ban l?ttam a neten, ?n ezt a receptet haszn?ltam.
Hozz?val?k: (ebb?l a mennyis?gb?l nekem 26 db kal?cska lett)
--- A t?szt?hoz:
25 dkg simaliszt
25 dkg r?tesliszt
1,5 dl langyos tej
3 dkg friss ?leszt?
3 ev?kan?l krist?lycukor
1 toj?s
2,5 dl majon?z
4 ev?kan?llangyos v?z
csipetnyi s?
+ 1 toj?s s?rg?ja 1 ev?kan?l tejjel felverve a leken?shez s?t?s el?tt
--- A morzs?hoz:
10 dkg gr?zes liszt
6 dkg porcukor
6 dkg hideg vaj
1-2 mokk?skan?l ?r?lt fah?j (ezt egy m?sik receptn?l l?ttam, ?gy ?n is tettem bele)
--- Kr?m:
2 dl tej
3 p?pos ev?kan?l porcukor
1 csomag van?li?scukor
1 p?pos ev?kan?lvan?li?s pudingpor (2 dkg)
10 dkg vaj
5 dl tejsz?n (33%-os)
2 csomag Dr. Oetker habfix?l? (az eredeti receptben nem volt, de ?n tettem a tejsz?nhabba)
A kr?mhez a tejb?l 2 ev?kan?lnyit egy kis t?lk?ba tettem ?s elkevertem benne a pudingport. A t?bbi tejet egy l?basba tettem, hozz?adtam a vajat, a k?tf?le cukrot ?s melegedni tettem. Mikor m?r a vaj elolvadt benne, hozz?adtam a pudingporral elkevert tejet ?s s?r?re f?ztem. Levettem a t?zr?l, folpack f?li?t sim?tottam a tej?re ?s hagytam teljesen kih?lni.
A t?szta hozz?val?ib?l elk?sz?tettem a kelt t?szt?t. Letakarva hagytam kelni 45 percet.
K?zben elk?sz?tettem a morzs?t: a lisztet ?sszekevertem a porcukorral,majd a hideg vajat hozz?adva k?zzel morzs?s ?llag?ra gy?rtam. F?lretettem.
Amikor a t?szta megkelt, 26 db-ra osztottam, mindegyiket kis gomb?cc? form?ltam, majd tenyeremmel j? laposra lap?tottam ?s s?t?pap?ros tepsire raktam (2 tepsin osztottam el). (Megj.: a majon?zt?l zs?ros lesz a t?szta, nm kll megijedni. Ett?l marad j? puha m?g p?r nap ut?n is a kelt t?szt?nk.) A tetej?ket toj?ss?rg?val lekentem, r?sz?rtam a morzs?t ?s hagytam letakarva kelni 40 percet.
180 fokos el?meleg?tett s?t?ben kb.20-25 perc alatt megs?t?ttem (s?t?t?l f?gg). Hagytam teljesen kih?lni.
K?zben a tejsz?nt habb? vertem a habfix?l?kkal, majd ?vatosan ?sszeforgattam a kih?lt pudingos massz?val. Csillagcs?vel ell?tott nyom?zs?kba raktam.
Amikor a kal?csk?k kih?ltek, kett?v?gtam ?ket, ?s a nyom?zs?k seg?ts?g?vel megt?lt?ttem ?ket.
H?t?be raktam p?r ?r?ra, hogy az ?zek ?ssze?rjenek kicsit.
Nem t?l ?des s?tem?ny. Aki ?desebben szeretn?, tegyen t?bb cukrot a kr?mbe. Nek?nk ?gy el?g ?des volt, mert t?lal?sn?l m?g kev?s porcukrot szit?ltam r?.