Pozsonyi kifli
sponsored links
Az els? alkalom, hogy pozsonyi kiflit k?sz?tettem, ez?rt egy tuti bev?lt recept kellett hozz? (instagram: csehi.renike). Igaz?n munk?s darab, ?s nem is k?sz?l el egykettt?re, de minden perc?t nagyon szerettem, a t?szta nagyon j? min?s?g?, k?nny? vele dolgozni. A t?ltel?k pedig j? f?szeres, ?s j? sok a kifli belsej?ben. Vastag t?ltel?k, v?kony t?szta - ilyen egy igazi pozsonyi kifli. Nagyon-nagyon finom!
Megj: A t?szta csak az egyik fajta t?ltel?khez el?g, teh?t vagy di?sat, vagy m?kosat k?sz?t?nk. Ha mindkett?t szeretn?nk, akkor mindk?t t?ltel?knek csak a fel?t k?sz?ts?k el.
Hozz?val?k 30 kiflihez:
A t?szt?hoz:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1,5 dl tej
- 1 toj?ss?rg?ja
- 3.5 g sz?r?tott ?leszt?
- 5 g s?
A di?s t?ltel?khez:
- 50 dkg dar?lt di?
- 25 dkg cukor
- 10 dkg dar?lt keksz
- 150 g v?z
- 2 g ?r?lt fah?j
- 1 ev?kan?l van?lia kivonat
- 1 citrom reszelt h?ja
A m?kos t?ltel?khez:
- 50 dkg dar?lt m?k
- 25 dkg cukor
- 10 dkg dar?lt keksz
- 200 g v?z
- 1 ev?kan?l van?lia kivonat
- 1 citrom reszelt h?ja
Elk?sz?t?se:
- Az ?leszt?t 1 te?skan?l porcukorral elkeverj?k a langyos tejben.
- A t?bbit hozz?val?t egy t?lba m?rj?k, majd az ?leszt?s tejet hozz?adva, t?szt?v? gy?rjuk (g?p is v?gezheti, pl mixer kever?lap?tja). F?li?ba csomagolva h?t?szekr?nybe helyezz?k 30 percre.
- A t?ltel?khez keverj?k ?ssze a dar?lt di?t/m?kot a keksszel. A vizet a f?szerekkel felforraljuk, ?s ?sszekeverj?k a dar?lt di?val/m?kkal. Ezut?n hagyjuk teljesen kih?lni (el?z? nap is elk?sz?thetj?k).
- A t?szt?b?l 30 g-os goly?kat form?zunk. Egyenk?nt kiny?jtjuk ?v?lis alak?ra, a k?zep?re pedig 25-os t?ltel?ket helyez?nk, melyet henger alak?ra form?zunk. Ezut?n feltekerj?k, picit megsodorjuk, ?s kifli alak?ra hajtjuk.
- S?t?pap?ros tepsire helyezz?k, ?s lekenj?k toj?ss?rg?j?val. 1,5 ?r?n ?t h?v?s helyen pihentetj?k (nem h?t?ben). Ezut?n lekenj?k toj?sfeh?rj?vel, ?s ?jabb 1,5 ?r?t pihentetj?k h?v?s helyen.
- V?g?l 190 fokos s?t?ben, 20 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k.