Pozsonyi diós kifli
sponsored links
Azt hittem, hogy nem szeretem a pozsonyi kiflit, de ez mégis ízlett.:) Mondjuk nem lett tökéletes, de azért kezdetnek nem annyira rossz. A begjlinek a tésztája is így készül.
Hozzávalók
A tésztához:
A töltelékhez:
Töltelék:
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztõ
- 0,5 dkg só
- vaníliás cukor
- citromhéjreszelék
- 3 dkg porcukor
A töltelékhez:
- 18 dkg darált dió
- 12 dkg cukor
- 0,5 dl víz
- fahéj
- citromhéjreszelék
- mazsola
Elkészítés
Töltelék:
- A cukrot a vízzel szálpróbáig fõzzük (Szálpróba: addig fõzzük a cukorszirupot, míg két ujjunk közé véve szálat tudunk húzni belõle). Leforrázzuk vele a diót, ízlés szerint teszünk bele fahéjat, citromhéjat, mazsolát.
- Ha kihûlt, 2,5 dkg-os darabokra mérjük, és szivar alakúra formázzuk õket.
Tészta:
- A lisztben a vajatt elmorzsoljuk, elkeverjük benne a sót.
- Kevés langyos tejben feloldjuk az élesztõt.
- A liszthez hozzákeverjük az ízesítõt, a porcukrot, a tojássárgáját, a feloldott élesztõt, a maradék tejet. 4 dkg-os darabokra mérjük.
- A tésztát liszt nélkül, ovális alakúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tölteléket, feltekerjük, patkó alakúra formázzuk.
- Tojássárgájával lekenjük, hûtõben szárítjuk. Mikor rászáradt, tojásfehérjével is lekenjük, azt is teljesen rászárítjuk.
- 180-190 fokon sütjük.