Porcsin saláta

2013-06-27

sponsored links

porcsinkis05.jpg

A termesztett porcsin ( Portulaca oleracea var. sativa) nálunk még a ritka zöldségek közé tartozik, viszont most már el sem tudnám aranyszínû levelei nélkül képzelni a kertemet, és a salátákat. Párolva, francia fõzelékként, illetve levesnek is el szoktam készíteni, megfõzve még jobban kiemelõdik a savanykás íze. Ezen kívül fontos része a nyári léböjtnek.

Tápanyagokban gazdag, jól tûri a szárazságot, és tovább megõrzi a talaj nedvességét, elnyomja a gyomnövényeket. Magas nõvények, vagy gyümölcsfák alá szoktam ültetni, vagyis egyszer kell elvetni aztán már mindig május végén június elején az elõzõ évben elszóródott magokból kikelnek az új növénykék. Ahol hasznosnak tartom ott hagyom kifejlõdni.

Nagyon sok értékes nyomelemet képes magába gyûjteni a talajból és a levegõbõl. Fontos a vegyszermentes termesztése, mert erõsen nitrát gyûjtõ. A természetes vitaminok gazdag tárháza, Különösen sok az A, C, E, és a B vitamin benne. Az Omega 3 zsírsavak bõséges forrása. Vízhajtó tulajdonságokkal bír, így segít a szervezet belsõ megtisztulásában.

Gyulladáscsökkentõ, bõrnyugtató, lázcsillapító tulajdonságát alkalmazhatjuk ...


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2013/06/27/porc...

sponsored links

Keres?s