Pocakos-málnás csokitorta

2010-10-23

sponsored links


Dupla õszi szülinapra készült ez a csokitorta. Egy tanulsága volt: nagy méretben kellett volna készíteni, mert az utolsó szeletért "közelharcok" folytak...
Bizonytalanságom okát magam sem értem, mert nagyon hálás közönségnek készítettem. Minden korábbi desszertemet (de a nem desszerteket is) nagy örömmel fogadták és fogyasztották. Itt helytálló a "morzsa sem maradt utána" kifejezés. :)
Tavaly készítettem 4 üveg bodzalekvárt, az utolsó féltve õrzött üvegnyit használtam a torta pocakjának megtöltéséhez. Kellemesen savanykás íz, melyhez jól illett néhány szem málna a fagyasztóból. Az eredeti terv szerint 3 felé szerettem volna vágni a kakaós piskóta tortalapot, úgy megkenni a lekvárral és bevonni vastagon finom csokival, de némi kapkodás és figyelmetlenség után félbevágtam.
Mivel nem egy száraz süti volt a cél, így ujjnyi vastagságban kiskanállal kiszedtem mindkét tortafél közepét, gazdagon belekanalaztam a pikáns lekvárt és kiraktam málnaszemekkel. Így a töltelék nem folyt ki belõle, és a süti sem száradt ki. A rusztikus küllemet pedig egy nagy adag jó minõségû étcsokitól kapta meg. Nem volt cél, hogy egyenletesen, tükörsimára borítsam be az olvasztott csokival. (Ismerem a képességeimet, az ügyetlenségemet, így megspóroltam egy bosszúságot magamnak.)



  • Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
4 tojás
3,5 evõkanál liszt
1/2 csomag sütõpor
1 evõkanál cukrozatlan kakaópor
3 evõkanál cukor
1 evõkanál házi vaníliás cukor
1 evõkanál víz
kb. 3 dl savanykás piros színû lekvár (nálam bodza)
málna 
20 dkg étcsoki (jó minõségû)
csokilevél a díszítéshez
  1. A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral (1 evõkanálnyit félretéve),  habosra keverem. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a pici vizet is.
  2. A lisztet összekeverem a sütõporral és hozzászitálom a kakaóport.
  3. A tojások fehérjét kemény habbá verem, melyhez hozzáadom a maradék cukrot.
  4. Óvatosan összekeverem a sárgáját a fehérjével, beleforgatom a kakaós lisztes keveréket és sütõpapírral bélelt tortaformába öntöm.
  5. 175 fokra elõmelegített sütõben  kb. 25-30 perc alatt - tûpróbával készre sütöm. A formából kiborítva hagyom teljesen kihûlni.
  6. Vízgõz felett megolvasztok 20 dkg étcsokit.
  7. A kakaós piskótatortát félbevágom, kiskanállal kivájom mindkét tortafél közepét, alaposan kikenem olvasztott csokival (így a tésztát nem áztatja el a töltelék), megtöltöm a lekvárral, beborítom a gyümölcsszemekkel és ráborítom a tetejét.
  8. A maradék olvasztott csokit rákanalazom a tortára és egy szilikonos tortalapát segítségével beborítom vele a torta tetejét és oldalát. Díszítem, behûtöm és forró vízbe mártott késsel szeletelem.

Folytats a blogon ... felholanyka.blogspot.com/2010/10/poca...

sponsored links

Keres?s