Pizzat?szta ?s paradicsomsz?sz
sponsored links
A sokadik pizza recept, mert m?g mindig keres(t)em az igazit. Pr?b?lkoz?saim sor?n arra jutottam, hogy a liszten k?v?l a keleszt?si id?, ami sokat sz?m?t, min?l hosszabb, ann?l jobb. M?ltkor kov?sszal k?sz?tettem egy adagot, ami nagyon j?l siker?lt, miut?n 12 ?r?t pihent konyhapulton. Most viszont sz?r?tott ?leszt?vel kevertem be a t?szt?t, ami visszal?p?s?nek t?nhet, de ugyanolyan j? lett - ha nem jobb - mint a kov?szos verzi?, 24 ?r?s keleszt?ssel. Nem csak h?lyagos, de ropog?s is lett ez a t?szta.
T?ny, hogy el?re kell gondolkodni, ?s kell n?mi lelki er? a recept v?gig olvas?s?hoz illetve a folyamatok v?gig assziszt?l?s?hoz, de meg?ri, ha van id?nk a v?geredm?nyt kiv?rni. ?s ha m?r belekezd?nk, ?rdemes nagyobb adagot bekeverni, hogy le lehessen fagyasztani bel?le, mert j? p?r ?r?val s?t?s el?tt kiolvasztva majdnem ugyanolyan finom pizz?t lehet bel?le s?tni.
Pizza sz?sznak egy egyszer?, paradicsom sz?sz receptet szoktam k?sz?teni, ami ha megmarad, egy kis chili paprik?val gazdag?tva m?snap t?k?letes arrabiata felt?t lehet a penn?re vagy spagettire.
Hozz?val?k:
- A t?szt?hoz:
(6db 250 g-os pizz?hoz)
pizzaliszt - 100% - 825 g
v?z - 65% - 635 g
s? - 2% - 16.5 g
sz?r?tott ?leszt? - 0.05% - 0.41 g vagy friss ?leszt? - 0.15% - 1.25 g
- A paradicsomsz?szhoz:
800 g h?mozott paradicsom konzerv
1 v?r?shagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tk. v?r?sborecet vagy balzsamecet
1 tk. cukor
2 ek. ol?vaolaj
s?, bors
bazsalikom, oreg?n?
- A t?lal?shoz:
rukkola
Elk?sz?t?s:
0:00 - T?szta ?sszekever?se (p?ntek 18:00)
A s? kiv?tel?vel az ?sszes hozz?val?t kim?rj?k a dagaszt?g?p ?stj?be. 15 percen kereszt?l dagasztjuk, a s?t csak a v?g?n adjuk hozz?. Az ?sszedolgozott t?szt?t egy kiolajozott dagaszt?t?lba tessz?k.
A t?szta egyik r?sz?t olajos vagy vizes k?zzel megfogjuk, ?s a sz?l?t a k?zep?re hajtjuk, k?zben k?rbe forgatjuk, am?g egy feszesebb gomb?cot nem kapunk. L?sd.: video
1:00 - Hajtogat?s 2. (19:00)
1:30 - Hajtogat?s 3. (19:30)
2:00 - Hajtogat?s 4. (20:00)
Az utols? esti hajtogat?st k?vet?en eg?sz ?jszaka a dagaszt?t?lban hagyjuk kelni.
12:00 - Hajtogat?s 5. (szombat 8:00)
A megkelt t?szt?t kiolajozott deszk?ra bor?tjuk, m?g egyszer ?thajtogatjuk, majd 15 percig pihentetj?k.
12:15 - 6 r?szre oszt?s (8:15)
A t?szt?t egy spatul?val vagy ?les k?ssel 6 egyforma r?szre osztjuk.
12:30 - T?sztalabd?k form?z?sa (8:30)
A hat r?szre osztott t?szt?kat g?mb?ly?re form?zzuk az el?z? hajtogat?si m?dszerhez hasonl?an: a gomb?cokat egyes?vel a tenyerembe veszem, a sz?l?t a k?zepe fel? h?zom, mik?zben forgatom is a t?szt?t a kezemben, addig, amig feszes nem lesz.
Egy nagyobb t?lc?t kiolajozunk, erre rakjuk a beolajozott t?szta gomb?cokat, egym?st?l min?l t?volabb.
Folpakkal letakarjuk, ?s legal?bb 12 ?r?ra ?llni hagyjuk a konyhapulton. Ha van r? lehet?s?g, m?g 6 ?r?val tov?bb kelessz?k.
24:00 Pizza form?z?sa (20:00)
A t?szta gomb?cok mostanra m?r ?sszen?ttek, ez?rt egyes?vel, a soron k?vetkez?t egy k?s/spatula segits?g?vel elv?lasztjuk a t?bbit?l, ?vatosan ?temelj?k egy lisztezett fel?letre. A t?szta mindk?t oldal?t alaposan belisztezz?k, ?s ?vatosan al?ny?lva pizza form?j?ra h?zzuk, ?gy, hogy a sz?l?n egy vastagabb peremet hagyunk.
A szint?n belisztezett s?t?lap?tra helyezz?k, a paradicsomsz?sszal v?konyan megkenj?k, ?s r?pakoljuk a felt?teket, ?s egy gyors mozdulattal a s?t?t?rbe cs?sztatjuk.
24:15 S?t?s (20:15)
Ha van r? lehet?s?g?nk, kemenc?ben s?tj?k, min?l magasabb h?fokon, az olaszokn?l ez 450 fokot jelent (n?lam 350 fokon, 5-6 perc alatt k?sz?ltek el).
S?t?ben a legmagasabb h?fokon, lehet?s?g szerint s?t?k?vet haszn?lva (a s?t?k?vet a s?t?vel egy?tt f?l ?r?n kereszt?l el?meleg?tve) s?tj?k.
Pizzasz?sz
Egy serpeny?ben ol?vaolajat meleg?t?nk, belesz?rjuk az apr?ra v?gott v?r?shagym?t, ?s ?vegesre pir?tjuk. A felapr?tott fokhagym?t, balzsamecetet ?s a cukrot is hozz?adjuk, kicsit megkaramelliz?ljuk.
Fel?ntj?k a h?mozott paradicsom konzervvel, s?val, borssal, esetleg oreg?n?val ?s bazsalikommal ?zes?tj?k. Kis fokozaton, lefedve, id?nk?nt megkeverve, 45 percig f?zz?k.