Pisztáciás sütemény
sponsored links
A dédnagymama receptes füzetét lapozgatva jött az ötlet, hogy egy-két módósítás a recepten és egy tökéletes pisztáciás süteményt kaphatok.
Az ötletadó recept az Attila torta volt. A diót kicseréltem durvára tört pisztáciára és a cukor mennyiségét is lecsökkentettem.
A tészta hozzávalói:
50g durvára tört pisztácia
50g mandulaliszt
2 púpos evõkanál cukor ( nekem most nyírfacukrom volt itthon)
6db tojásfehérje
70g liszt
Egy tálba kimérem a száraz hozzávalókat, egy másik tálban pedig a tojásfehérjét felverem kemény habbá, majd óvatosan adagolom a tojáshabot a szárazanyagokhoz. Kibélelt vagy vajjal és lisztttel kikent tepsibe teszem és 30perc alatt készre sütöm a 170°C-on. Természetesen az idõ közeledtével tûpróbával ellenõrzöm.
Míg a tésztánk sül addig a csokitölteléket készítem el.
Hozzávalók:
6db tojássárgája
4 evõkanál cukor
3dl tej
100g étcsokoládé (70%)
150g vaj
A cukrot elkezdem felolvasztani egy lábasban, majd a tejet és a tojásokat is hozzáadom. Folyamatosan keverem, alacsony hõmérsékleten, nem szabad forrnia! Sûrû krémet fõzök, majd lehûtöm kicsit és hozzáadom a vajat, majd a csokoládét is.
A tésztát 2-3 részre vágom és megkenem a csokoládéval, ha nagyon csokisan szeretnénk akkor kivülrõl is bekenhetjük ezzel a krémmel. Tetejére durvára tört pisztáciát szórtam.
A krémhez adhatunk kezeletlen narancshéjat is, úgy is nagyon finom lesz.