Piszt?ciakr?mes torta

2022-10-25

sponsored links

 


?desap?m sz?linapj?ra k?sz?lt ez a torta. R?g?ta terveztem kipr?b?lni milyen feket?vel burkolni egy tort?t ?s arany sz?nnel dekor?lni. Az ecsetes fr?csk?l?s is ?jdons?g volt nekem, a f?l konyha aranyfest?kes lett, de veg?lis el?gedett vagyok az eredm?nnyel.
A fekete kaka?val k?sz?lt tortalapok k?z? s?s karamell, ?tcsoki ?s feh?rcsokis piszt?ciahab ker?lt.


Hozz?val?k:

Kaka?s pisk?ta (18 cm-es tortaforma):
6 nagy toj?s
12 ek. n?dcukor (220 g)
12 ek. piszt?ciaolaj (90 g)
6 ek. kaka? (3 fekete+3 sima ?sszesen 50 g)
8 ek (t?nk?ly)finomliszt (170 g)
1 tk. (foszf?tmentes) s?t?por


A toj?sokat sz?tv?lasztom, a feh?rj?t a cukorral robotg?p seg?ts?g?vel kem?ny habb? verem. Hozz?adom a s?rg?j?t, olajat, s?t?port. Itt f?lreteszem a robotg?pet. Adagonk?nt szit?lom bele a liszt es a k?tf?le kaka? kever?k?t ?s spatul?val forgatom bele.
Fekete kaka? nagyobb boltokban kaphat?, nem sz?m?t ma m?r k?l?nlegess?gnek.
180 fokra el?meleg?tem a s?t?t. 2x18 as forma alj?ba s?t?pap?rt teszek. M?rleg seg?ts?g?vel elosztom a massz?t a k?t tepsibe. 180 fokon kb. 30 perc alatt elk?sz?l. T?pr?b?val ellen?rz?m.
Hagyom teljesen kih?lni majd 2 egyforma vastags?g? lapot v?gok mindk?t tortalapb?l, ?gy hogy a p?pos tetej?t nem haszn?lom fel. A tortalapb?l egyik alj alulra, m?sik fel?lre fog ker?lni, ett?l sz?p egyenes lesz a torta fel?lete.

Elk?sz?tem a kr?met.

Feh?rcsokis piszt?cia

150 g feh?rcsoki
50 g tejsz?n 
60 g piszt?ciavaj
200 tejsz?nhab
1/2 zselatin fix 


A csokit megolvasztom ?s hozz?adom a forr? tejsz?nt ?s a piszt?ciavajat. Botmixerrel ?tdolgozom. Hagyom kih?lni, hozz?adom a zselatint ?s spatul?val beleforgatom a kem?ny habb? vert tejsz?nt.
Piszt?ciavajat egyszer? k?sz?teni: apr?t?ba teszem a nat?r piszt?ci?t ?s addig dar?lom, m?g kr?mes nem lesz. Sok id?t vedz ig?nybe ?s rem?lhet?leg nem f?st?l el a g?p, de a v?geredm?ny miatt meg?ri. A piszt?ciavajat feh?rcsokival keverve p?ld?ul macaron t?ltel?khez is haszn?lom.

S?skaramell receptem itt. Kev?s kell, de ?rdemes t?bbet k?sz?teni, el fog az fogyni m?s desszerthez.

Als? burkol?s:
150 g forr? tejsz?n + 150 g ?tcsokol?d? Ebb?l ganache k?sz?l.


A tort?t ?ssze?ll?tom. Tortakeretbe f?li?t teszek. Als? tortalapot k?rben megkenem az ?tcsoki ganache-val. Megkenem s?s karamellel, egy kev?s ?tcsokikr?mmel majd megy bele a piszt?ciakr?m 1/3 r?sze. Folyratom a tortakapokkal, a trtrj?re v?g?l marad?k ?tcsokikr?m ker?l. ?jszak?ra h?t?be teszem.

K?ls? bukol?s:
200 g forr? tejsz?n 
150 g ?tcsokol?d?
50 g tejcsokol?d?
50 g feh?rcsoki
3-4 ek fekete kaka?
fractal fekete g?lfest?k

Ehhez a vegyes csokikr?mhez a forr? tejsz?nhez keverem a csokikat. 100 g ?tcsokival kezdtem, de h?gnak t?nt. Figyelj?tek, att?l is f?gg milyen csokikat haszn?ltok. A fekete kaka? s?r?s?teni fogja, de nem v?szesen. Fekete g?l ?telfest?k is b?ven megy bele. Hagyom kih?lni, majd a tort?t burkolom vele. K?t adagban burkoltam, majd h?t?ttem 1-2 ?r?t.
Az aranyfest?kes fr?csk?l?shez arany fest?kport p?link?val h?gabbra kevertem. Ecsettel fr?csk?l?m. 













Folytats a blogon ... www.colorsinthekitchen.com/2022/10/pi...

sponsored links

Keres?s