Piskóta
sponsored links
Megosztom veletek, én hogy készítem a piskótát.:) Nem kell hozzá semmi víz, olaj, sütõpor, akármi, tojáson, cukron, liszten kívül, és mégis tökéletes lesz. Az arányokat egyszerû megjegyezni: 1 tojás - 2 cukor - 2,5 liszt (valahol 2 liszt). Remélem, valakinek hasznos lesz a poszt.:)
Elõmelegített sütõben, 180 fokon sütjük. Idõt nem tudok mondani, tûpróbát kell tartani (beleszúrunk egy pálcikát, és ha nincs rajta semmi, akkor kész, megsült a tészta.
Hozzávalók (a képen látható 14 centi átmérõjû tortakarikához)
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 7,5 dkg liszt (ha kakaós piskótát csinálunk, akkor a liszt 10%-át kakaóporral helyettesítjük)
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral (én géppel szoktam, ha kézzel verjük, akkor a cukrot csak akkor adjuk hozzá, amikor már félig felvertük a habot).
- Óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját (lehet habverõvel vagy fakanállal keverni, én kézzel szoktam).
- Hozzákeverjük a lisztet is. Készen van a tésztánk.
- Ahhoz, hogy ne legyen púpos, így kell kikenni a tortakarikát:
Sütõpapírra tesszük a tortakarikát. Kell még egy habkártya is. |
Beletesszük a piskóta tésztát. |
A habkártyával elsimítjuk a felületét. |
Elõmelegített sütõben, 180 fokon sütjük. Idõt nem tudok mondani, tûpróbát kell tartani (beleszúrunk egy pálcikát, és ha nincs rajta semmi, akkor kész, megsült a tészta.
Így néz ki a piskóta, ha kijött a sütõbõl. |
Megfordítjuk a piskótát, míg kihûl. |
Így egy sima tetejû piskótát kapunk. |
Kivágjuk a karikából, óvatosan. A kést a karikához feszítjük, hogy ne sérüljön meg a piskóta. |
Készen van a piskóta. Négyfelé szoktam vágni, és töltöm krémmel. |