Pirított tarhonya kolbásszal
sponsored links
A házi tarhonya készítését szintén nagymamámtól tanultam. Téli napokon több adagot is szokott készíteni, amit megszárított és vászontarisznyában tárolta a kamrában felakasztva. A tarhonyát nem zsiradékban pirította hanem a sütõben, szárazon és a füstölt csont alaplével öntötte fel, így egészen különleges ízt kapott. Hagymás házi kolbászt készített melléje.
Hozzávalók a tarhonyához: 2 tojás, 20-24 dkg liszt, 1 kávéskanál só; továbbá: 1 l csülöklé vagy húsleves, 2-3 szál füstölt kolbász, 2 hagyma, 1 evõkanál zsír, 1 dl paradicsomlé, 1 evõkanál paprikakrém, só, fûszerpaprika
Elkészítése: A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót meg a felvert tojásokat és kézzel elkezdjük összedolgozni, míg az egész lisztet felveszi. Ha szükséges, egy nagyon kevés vizet adunk hozzá. A végén deszkán összegyúrjuk, nagyon kemény tésztának kell lennie. Egy nagy lyukú reszelõn lereszeljük és a tenyerünkkel, gyors mozdulatokkal kissé összemorzsoljuk. Szikkadni hagyjuk, majd egy tepsibe tesszük és elõmelegített sütõben aranybarnára sütjük. Mikor szép színe lett, beleöntjük egy edénybe és felöntjük a csülöklével, enyhén megsózzuk és lassú lángon megfõzzük. Ha szükséges, kevés levet még öntünk rá, de mindig csak keveset és közben duzzadni hagyjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a zsíron megdinszteljük. Beletesszük a karikára vágott kolbászt, a paprikakrémet és összesütjük. Megszórjuk a fûszerpaprikával, felöntjük a paradicsomlével és kiforraljuk. Tálaláskor a tarhonyát a tányérra rakjuk, közepébe egy mélyedés alakítunk ki és belekanalazzuk a szaftos kolbászt. Savanyúsággal tálaljuk.