Pilóta keksz
sponsored links
Gyerekkoromban a Vaníliás karikáért rajongtam, aztán felnõtt éveim alatt a Pilóta kekszet is megkedveltem. Talán van abban valami, hogy sejtjeink 7 évente lecserélõdnek és sok mindenben többé kevésbé változhat az ízlésünk, gondolkodásmódunk.
Most bevallom, hogy egyik nyáron, diákként a Gyõri Keksz és Ostyagyárban dolgoztam! Pont a pilóta szalagon válogattam a kekszeket, és volt, hogy a csomagoló részen dobozoltuk ezt a közkedvelt csokis kekszet. Persze a vaníliás karikához is volt szerencsém ezekben a hetekben.
Az édesipari gyárak közül elsõként privatizálták gyõri gyárat, és a külföldi tulajdonosok pedig gõzerõvel bontották le a épületegyüttest. Ahányszor elmegyünk a kopár telek mellett mindig eszembe jut az ott töltött hetek emléke.
Egy kicsit nosztalgiáztam a keksz elkészítésekor...
Hozzávalók 17 db-hoz:
- 200 g finomliszt
- 100 g kukoricaliszt
- 100 g porcukor
- 200 g puha vaj
- 2 evõkanál kakaópor
- 1-2 evõkanál tejföl ha szükséges
Töltelékhez:
- 50 g étcsokoládé
- 50 g vaj
- 3 nagy evõkanál mogyorókrém
- 3 evõkanál mascarpone
Elkészítés:
- A liszteket és cukrot összekeverjük, a puha vajjal elmorzsoljuk, összeállítjuk, ha ez nem sikerülne akkor adjunk hozzá tejfölt.
- A tésztát kettévesszük és az egyik részébe belegyúrjuk a kakaóport, ha kell itt is lágyíthatunk tejföllel.
- Tegyük a hûtõbe 15 percre.
- A sütõt melegítsük elõ 180 fokra.
- A tésztát nyújtsuk ki 5 mm vastagra, szaggassunk belõle kedvünkre való formákat, majd sorakoztassuk õket a sütõpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük helyet, mert terülnek sülés közben.
- A sütõben 10 perc alatt félkészre, majd a járólapra letett tepsiben készre sülnek.
- A csokoládés töltelékhez vízgõz felett olvasszuk meg a csokoládét és a vajat együtt, de csak addig míg félig elolvadt. Vegyük le a gõzrõl és kevergessük míg teljesen egynemûvé válik, így nem lesz meleg. Mikor tényleg csak langyos vagy szobahõmérsékletû, de még folyékony, keverjük hozzá robotgéppel a mogyorókrémet és a mascarpone-t.
- A kihûlt kekszeket ragasszuk össze diónyi krémmel. Ha lágy lenne, dermedésig tegyük hûtõbe a kekszeket, majd dobozba téve tárolhatjuk, míg el nem fogy.
Jó étvágyat!
Recept forrása itt.