Pilóta keksz

2014-01-04

sponsored links

Gyerekkoromban a Vaníliás karikáért rajongtam, aztán felnõtt éveim alatt a Pilóta kekszet is megkedveltem. Talán van abban valami, hogy sejtjeink 7 évente lecserélõdnek és sok mindenben többé kevésbé változhat az ízlésünk, gondolkodásmódunk.
Most bevallom, hogy egyik nyáron, diákként a Gyõri Keksz és Ostyagyárban dolgoztam! Pont a pilóta szalagon válogattam a kekszeket, és volt, hogy a csomagoló részen dobozoltuk ezt a közkedvelt csokis kekszet. Persze a vaníliás karikához is volt szerencsém ezekben a hetekben.
Az édesipari gyárak közül elsõként privatizálták gyõri gyárat, és a külföldi tulajdonosok pedig gõzerõvel bontották le a épületegyüttest. Ahányszor elmegyünk a kopár telek mellett mindig eszembe jut az ott töltött hetek emléke.
Egy kicsit nosztalgiáztam a keksz elkészítésekor...


Hozzávalók 17 db-hoz:

  • 200 g finomliszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 100 g porcukor
  • 200 g puha vaj
  • 2 evõkanál kakaópor
  • 1-2 evõkanál tejföl ha szükséges
 
Töltelékhez:

  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g vaj
  • 3 nagy evõkanál mogyorókrém
  • 3 evõkanál mascarpone

Elkészítés:
  1. A liszteket és cukrot összekeverjük, a puha vajjal elmorzsoljuk, összeállítjuk, ha ez nem sikerülne akkor adjunk hozzá tejfölt.
  2. A tésztát kettévesszük és az egyik részébe belegyúrjuk a kakaóport, ha kell itt is lágyíthatunk tejföllel.
  3. Tegyük a hûtõbe 15 percre.
  4. A sütõt melegítsük elõ 180 fokra.
  5. A tésztát nyújtsuk ki 5 mm vastagra, szaggassunk belõle kedvünkre való formákat, majd sorakoztassuk õket a sütõpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük helyet, mert terülnek sülés közben.
  6. A sütõben 10 perc alatt félkészre, majd a járólapra letett tepsiben készre sülnek.
  7. A csokoládés töltelékhez vízgõz felett olvasszuk meg a csokoládét és a vajat együtt, de csak addig míg félig elolvadt. Vegyük le a gõzrõl és kevergessük míg teljesen egynemûvé válik, így nem lesz meleg. Mikor tényleg csak langyos vagy szobahõmérsékletû, de még folyékony, keverjük hozzá robotgéppel a mogyorókrémet és a mascarpone-t.
  8. A kihûlt kekszeket ragasszuk össze diónyi krémmel. Ha lágy lenne, dermedésig tegyük hûtõbe a kekszeket, majd dobozba téve tárolhatjuk, míg el nem fogy.
 
Jó étvágyat!

Recept forrása itt.


Folytats a blogon ... barbikonyhaja.blogspot.com/2014/01/pi...

sponsored links

Keres?s