Pikáns lekváros répatorta

2014-01-27

sponsored links



A répa legalább annyira belopta magát a szívembe, mint a kókusz, muszáj újra és újra kipróbálnom egy-egy receptben. Egy kicsit aggódok is most emiatt, mert nem magamnak sütöttem, névnapi tortának szánom. Talán azért is tulajdonítok ennek a kis sütinek akkora jelentõséget, mert már december óta elterveztem, hogy megsütöm, de akkor sajnos nem volt rá idõm és csak erre tartogattam az otthonról elhozott, utolsó üveg megmaradt szilvalekvárt, amit Apa csinált a nyáron.
Nagyon sokáig kérleltem, hogy fõzzünk valamilyen lekvárt, mert én nagyon szeretem, csakúgy mint a befõtteket, savanyúságot, és miért ne csinálhatnánk diabetikus változatot is, ha a hagyományosból minden évben rengeteg készül? Elõkészítettem a gyümölcsöt és az üvegeket, Apának már csak a fõzésre maradt gondja. Késõbb csinált almát és barackot is, de a szilva azért lett egy kicsit különleges, mert nincs benne semmi tartósítószer, vagy cukor, édesítõ, csak szilva, ezért olyan büszke rá Apa.
Ezért olyan különleges most ez a süti, mert az új kedvencbõl, répából, és az utolsó üveg "kincsbõl" készült, nem utolsó sorban a tortaformámban, amit szintén nagyon megszerettem. Csak azt sajnálom, hogy nem lett kicsit magasabb.
Boldog névnapot! :)

Hozzávalók egy 23 cm-es formához:
  • 125 g tk. tönkölybúza liszt (79,875 g CH)
  • 50 g zabkorpa (34,24 g CH)
  • 50 g darált dió (6 g CH)
  • 20 g xilit (10 g CH)
  • 1 tk sütõpor
  • 100 g margarin
  • 100 g reszelt sárgarépa (8 g CH)
  • fél narancs lereszelt héja
  • 1/2 tk õrölt fahéj
  • 150 g szilva lekvár (30,6 g CH)

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a zabkorpát, a diót, a cukrot, a fahéjat és a sütõport, majd jól morzsoljuk el a margarinnal.
Reszeljük bele a répát és a narancshéjat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává. Két részre osztjuk és lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy pontosan kibélelhessük vele a tortaformát. Vigyázzunk vele, mert elég vékonyra kell nyújtani ahhoz, hogy könnyen elszakadjon.
A tortaforma aljára sütõpapírt teszünk, majd ráigazítjuk az egyik tésztalapot. Megkenjük lekvárral és óvatosan a tetejére helyezzük a másik lapot is.
190 fokra elõmelegített sütõben 25 percig sütjük.
Kihûlés után szeleteljük. Jól zárható dobozban még 3-4 napig puha marad.


Összesen 167,715 g CH-t tartalmaz, 12 szeletre vágva szeletenként 13,97 g-ot.

Megjegyzés: Nyugodtan használhatunk más kissé savanykás lekvárt is a szilva helyett.



Folytats a blogon ... pcovalisfinoman.blogspot.com/2014/01/...

sponsored links

Keres?s