Pici alle briciole és pici al sugo di pomodoro

2010-05-06

sponsored links

Ez volt az elsõ fogás, amit megtanultunk a már említett fõzõkurzuson. A begyúrt tészta és az elkészült briciole 1/4-ét hazahoztam, így adott volt, hogy mivel etetem meg az este éhesen és fáradtan hazaérkezõ férfit. Már csak egy kis sugo-t kellett hozzá összedobni és falatozhattunk is.

Amikor ilyen igazán olaszos dolgokat fõzök, tisztára olasz mammának érzem magam. :D

A két "szószt" alapvetõen külön-külön kell fogyasztani, de egybekeverve is zseniális (ez olasz szemmel nézve nyilván szentségtörésnek számít :) ).





Íme a recept.

Hozzávalók 4 fõre:

A tésztához:

1 tojás
fél kg tipo 00 liszt
kb. 2 dl víz
kevés semolina liszt a forgatáshoz

A paradicsomos szószhoz:

1 doboz hámozott paradicsom konzerv (Mutti)
2 gerezd fokhagyma aprítva
fél dl olívaolaj
kb.1,5 kk. õrölt chili vagy 1 kisebb egész aprítva

A briciole-hoz:

20 dkg kb. másnapos kenyér belseje apróra tépkedve
2 gerezd fokhagyma, aprítva majd préselve a kés lapjával
kb.1,5 kk.õrölt chili vagy 1 kisebb egész aprítva
só, bors
1 marék apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:

1. A paradicsomos mártással kezdjük: a fokhagymát és a chilit olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk abotmixerrel pürésített paradicsomkonzervet és közepes lángon rotyogva fõzzük 30-40 percet.

2. Míg fõ a sugo, elkészítjük a tésztát. A tojást és a lisztet, annyi vízzel, amennyit felvesz összegyúrjuk, méghozzá a "vulkán" módszerrel. A liszt közepébe lukat nyomunk és ebbe ütjük a tojást, majd a mutatóujjunkkal körözve fokozatosan keverjük össze, apránként adagolva a vizet. Ujjnyi vastagra lappogatjuk, olívával megkenjük és folpack-ban a hûtõbe tesszük egy éjszakára (vagy 2 órára).

3. A briciole a következõképpen készül: bõ olíván a fokhagymát és a chilit megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kenyérmorzsát. Aranybarnára és ropogósra pirítjuk, szorgos kavargatás közben. A végén beleszórjuk a nagyon apróra vágott petrezselymet.

4. A tésztából levágunk egy-egy ujjnyi csíkot és hosszú ceruza vastagságú rudakat sodrunk: egyik kezünkkel nyomkodva sodorjuk, míg a másikkal oldalirányba finoman húzva nyújtjuk. Ha kész, a semolina lisztben megforgatjuk és félretesszük. Amikor kész az egész, forrásban levõ sós vízben 5-6 perc alatt kifõzzük. Leszûrjük és a fenti szószok egyikével tálaljuk. A tetejére kevés frissen reszelt parmezánt szórunk.

/A receptet a Chefparade fõzõiskola kurzusán tanultam./





Folytats a blogon ... macsfalatok.blogspot.com/2010/05/pici...

sponsored links

Keres?s