Pici alle briciole és pici al sugo di pomodoro
sponsored links
Ez volt az elsõ fogás, amit megtanultunk a már említett fõzõkurzuson. A begyúrt tészta és az elkészült briciole 1/4-ét hazahoztam, így adott volt, hogy mivel etetem meg az este éhesen és fáradtan hazaérkezõ férfit. Már csak egy kis sugo-t kellett hozzá összedobni és falatozhattunk is.
Amikor ilyen igazán olaszos dolgokat fõzök, tisztára olasz mammának érzem magam. :D
A két "szószt" alapvetõen külön-külön kell fogyasztani, de egybekeverve is zseniális (ez olasz szemmel nézve nyilván szentségtörésnek számít :) ).
Íme a recept.
Hozzávalók 4 fõre:
A tésztához:
1 tojás
fél kg tipo 00 liszt
kb. 2 dl víz
kevés semolina liszt a forgatáshoz
A paradicsomos szószhoz:
1 doboz hámozott paradicsom konzerv (Mutti)
2 gerezd fokhagyma aprítva
fél dl olívaolaj
kb.1,5 kk. õrölt chili vagy 1 kisebb egész aprítva
só
A briciole-hoz:
20 dkg kb. másnapos kenyér belseje apróra tépkedve
2 gerezd fokhagyma, aprítva majd préselve a kés lapjával
kb.1,5 kk.õrölt chili vagy 1 kisebb egész aprítva
só, bors
1 marék apróra vágott petrezselyem
Elkészítés:
1. A paradicsomos mártással kezdjük: a fokhagymát és a chilit olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk abotmixerrel pürésített paradicsomkonzervet és közepes lángon rotyogva fõzzük 30-40 percet.
2. Míg fõ a sugo, elkészítjük a tésztát. A tojást és a lisztet, annyi vízzel, amennyit felvesz összegyúrjuk, méghozzá a "vulkán" módszerrel. A liszt közepébe lukat nyomunk és ebbe ütjük a tojást, majd a mutatóujjunkkal körözve fokozatosan keverjük össze, apránként adagolva a vizet. Ujjnyi vastagra lappogatjuk, olívával megkenjük és folpack-ban a hûtõbe tesszük egy éjszakára (vagy 2 órára).
3. A briciole a következõképpen készül: bõ olíván a fokhagymát és a chilit megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a kenyérmorzsát. Aranybarnára és ropogósra pirítjuk, szorgos kavargatás közben. A végén beleszórjuk a nagyon apróra vágott petrezselymet.
4. A tésztából levágunk egy-egy ujjnyi csíkot és hosszú ceruza vastagságú rudakat sodrunk: egyik kezünkkel nyomkodva sodorjuk, míg a másikkal oldalirányba finoman húzva nyújtjuk. Ha kész, a semolina lisztben megforgatjuk és félretesszük. Amikor kész az egész, forrásban levõ sós vízben 5-6 perc alatt kifõzzük. Leszûrjük és a fenti szószok egyikével tálaljuk. A tetejére kevés frissen reszelt parmezánt szórunk.
/A receptet a Chefparade fõzõiskola kurzusán tanultam./