Petrezselymes-sajtkrémes gersli, sült retekkel és sonkával
sponsored links
Véletlenül összerakott kaja. Nem volt különösebb koncepció. Bár az tuti volt, hogy az ebédben reteknek is kell lennie valahogyan. Meg gerslinek, meg sonkának is. Mind a kezembe akadt, és mind el kellett, hogy fogyjon már. Apropó sonka! Ha valaki felsóhajt most, hogy ez még mindig....? Igen, én még mindig, vagyis nem, nem mindig. Nem szokásom sosem annyit enni semmibõl, hogy megunjam, még ünnepek ideje alatt sem. Most sem volt ez másként! Nem ettem magam tele sonkával! Így nem volt mit megunni... ;) Szóval nálam nyugodtan jöhetett még a héten (sõt, még jön majd). Amúgy rájöttem, hogy imádom a sült retket! Jobban, mint nyersen. És a gersli vagyis a hántolt árpa, kissé talán dióra emlékeztetõ íze (különösen, ha fõzés elõtt szárazon átpirítjuk) nagyszerûen passzolt a sült retekhez. Szeretem a gerslit is! Anyukám még a töltött káposztához is azt tesz. Nagyon jó abban is!
A gersli egyébként nagyon hasznos táplálékunk, még ha nem is annyira elterjedt manapság (régen jobban az volt). Nagyon jó kálium, kalcium, magnézium és foszfor forrás, de ezenkívül még A, B1, B2, B5, B6, E-vitaminokat is tartalmaz. Könnyen emészthetõ, mégis nagyon laktató és tápláló. Így tavasz tájékán pedig, különösen az ünnep után (ha sok sonkát ettetek volna... :D) nagyszerû méregtelenítõ és vízhajtó hatással bír.