Perec egyszeregy ? videóval
sponsored links
Egyszer esett meg velem ezen eset?..
Nem szerettem sosem az eszperente nyelvet, ne essen senki kétségbe!
Merõ véletlen minden, ami a címben van! Kivéve két dolgot: a perecet és a videót. Azok a fix dolgok.
3 perec receptet hoztam, mind más, de egytõl egyig mind isteni finom és megéri végig kipróbálni õket! A másik, hogy videó is található a bejegyzésben?amin én kotyogok Nektek. Bár a kezemen kívül nem láthattok belõlem mást, remélem hasznotokra válik. A legkisebbikem is igencsak szeretett volna szerepelni. Nem nagyon értette mit dumálok magamban egyik kezemben a géppel, másik kezemmel meg hevesen masszírozva egy tészta gombócot.
Csak azért merészeltem benyomni a REC gombot a kamerán, mert cukrász gyakorlaton is sokak nem tudták, mit jelent a használt szakszó és mivel én is készülök használni ezt a kifejezést a receptben, arra gondoltam a leírt magyarázatnál jóval hasznosabb, ha látjátok, mirõl is hadoválok.
Sós perec 1.
Tudtátok, hogy a perecet nem csupán önmagában, hanem köretként is tálalhatjátok? Bizony, ilyenre is van példa és az egyik recept pont ehhez megfelelõ perec tésztát taglal majd.
PEREC 1.
12 db-hoz:
50 dkg liszt
6-7 dkg margarin
2,5 dkg élesztõ
1,5 kk só
3 dl langyos víz vagy tej
kenéshez: 1 egész felvert tojás
Tetejére:
1/2 tk só
1 ek liszt
0,25 dl víz
Nagy átmérõjû lábasban vizet forralunk.
A lisztet egy tálba mérjük, az élesztõt kevés cukorral elkevert tejben (kb. fél deciben) felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a szobahõmérsékletû margarinnal, elkeverjük a sóval, ráöntjük a megkelt élesztõt és a maradék langyos tejjel vagy vízzel.
Addig dagasztjuk, míg szépen elválik az edény faláról és a kezünkrõl is leszedi az apró tészta darabokat.
Kissé keményebb tésztát kapunk, mint azt kelt tésztáknál megszokhattuk.
A tésztát 12 darabra osztjuk, nekem 80 grammos darabkák lettek.
Egyesével levirgoljuk szépen mindegyik kis tészta kupacot (Virgoláshoz a kép alatt találtok egy saját készítésû videót, hogyan is járjatok el. Aki tudja mit jelent, elõre is elnézést kérek, senkit nem szeretnék degradálni!), majd megsodorjuk õket kb. 40 centi hosszúságú hurkákra. Vastagságra kb. olyan vastagok legyenek, mint a vastagabb színes ceruzák.
Perec formát hajtunk belõlük és alul összecsípjük a tésztát.
Ha felforrt a víz, akkor sózzuk. (Azért fontos, hogy ilyenkor történjen a sózás, mert a sós víz nehezebben forr fel, mint a sima, így gyorsabban elérhetjük a kívánt hõfokot.)
Beleengedjük a pereceket (egyszerre ne sokat, mert megnõnek) és 2-3 percig fõzzük õket.
Ezután sütõpapírral fedett tepsire tesszük õket és felvert tojással lekenjük.
Légkeveréssel 190 fokon (alsó-felsõ sütésnél 210 fokon) sütjük õket 16-20 percen át.
A sós mázhoz minden összetevõt összekeverünk csomómentesre.
Mi nagyon szeretjük ezt a kulimázt, így én dupla vagy tripla adagot készítek belõle).
Félidõben meglocsoljuk a pereceket vele és készre sütjük.
Tipp: Legkönnyebben egy zacskóból tudjuk szépen megcsurgatni a sós kencével a pereceket, de kanállal is dolgozhatunk.
Sós perec 1,
És akkor segítség, hogyan is virgold le a tésztát:
PEREC 2.
6-8 darabhoz
70 ml olaj
2,5 dl tej
50 dkg liszt
1 ek cukor
1/2 ek só
2,5 dkg élesztõ
Tetejére:
2 ek liszt
1 ek só
annyi víz, hogy palacsintatészta szerû legyen (kb. fél deci)
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval.
Az élesztõt pici, a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
A tésztához keverjük a felfutott élesztõt, az olajat és a tejet.
Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától, majd letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
Miután megkelt 6-8 részre osztjuk, ne gyúrjuk át.
Sodorjunk vékony hurkákat belõlük, majd hajtsuk perec formájúra és tegyük õket sütõpapírral bélelt tepsire.
Felvert tojással lekenjük, 180 fokra elõmelegített sütõbe 25 percen át sütjük.
Sós kence: minden összetevõjét keverjük egynemûre. Legkönnyebben egy zacskóból tudjuk szépen megcsurgatni vele a pereceket, de kanállal is dolgozhatunk.
Tehát ezt a sós kencét sütés vége elõtt 5 perccel csurgassuk rá a perecekre.
Sós perec 2.
PEREC 3. (BAJOR PEREC)
12 db-hoz:
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztõ
2 ek cukor
1 ek só
1,5 dl olaj
2 és 3 ek szódabikarbóna
Az élesztõt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Ezután a liszttel, az egy evõkanál sóval, szódabikarbónával és étolajjal összegyúrjuk.
Letakarva kicsit pihentetjük, majd 12 egyenlõ darabra vágjuk.
Hosszú kígyókat sodrunk belõlük, majd egyenként megformáljuk a pereceket. A képen látható módon ennek a fajta perecnek nem hagyományos az alakja, hanem csavart a közepe.
Ha kész, pihentessük letakarva, addig forraljunk vizet a szódabikarbónával és a sóval.
A lobogó vízbe bele engedjük a pereceket. Egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér a lábasban.
Kivéve õket onnan, sütõpapírral fedett tepsire tesszük õket, majd a tetejüket megszórjuk nagy szemû sóval (fleur de sellel).
Ezután szép barnára sütjük õket légkeveréssel 190 fokon.
Ezt a perecet bizony kolbásszal, mustárral ,ketchuppal ettük!
Bajor perec
Mindenki kedvére válogathat a perecekbõl, de annyi biztos, hogy mind nagyon finom! Ha tehetitek sorban teszteljétek mind a hármat.
A Perec 1. elkészítéséhez fázis fotókat ezúttal a Facebookon a Pereceljünk címû albumban találtok.
Az én videóm: Doughnut muffin
Clafoutis?avagy tejpite ezúttal tésztával és cseresznyésen
Sacher muffinok és mini torták szederrel, eperrel, áfonyával?ki hogyan szereti
Gyors torta séf sapkával
Brownie tejkaramellával és pirított fenyõmaggal tuningolva
Nem szerettem sosem az eszperente nyelvet, ne essen senki kétségbe!
Merõ véletlen minden, ami a címben van! Kivéve két dolgot: a perecet és a videót. Azok a fix dolgok.
3 perec receptet hoztam, mind más, de egytõl egyig mind isteni finom és megéri végig kipróbálni õket! A másik, hogy videó is található a bejegyzésben?amin én kotyogok Nektek. Bár a kezemen kívül nem láthattok belõlem mást, remélem hasznotokra válik. A legkisebbikem is igencsak szeretett volna szerepelni. Nem nagyon értette mit dumálok magamban egyik kezemben a géppel, másik kezemmel meg hevesen masszírozva egy tészta gombócot.
Csak azért merészeltem benyomni a REC gombot a kamerán, mert cukrász gyakorlaton is sokak nem tudták, mit jelent a használt szakszó és mivel én is készülök használni ezt a kifejezést a receptben, arra gondoltam a leírt magyarázatnál jóval hasznosabb, ha látjátok, mirõl is hadoválok.
Sós perec 1.
Tudtátok, hogy a perecet nem csupán önmagában, hanem köretként is tálalhatjátok? Bizony, ilyenre is van példa és az egyik recept pont ehhez megfelelõ perec tésztát taglal majd.
PEREC 1.
12 db-hoz:
50 dkg liszt
6-7 dkg margarin
2,5 dkg élesztõ
1,5 kk só
3 dl langyos víz vagy tej
kenéshez: 1 egész felvert tojás
Tetejére:
1/2 tk só
1 ek liszt
0,25 dl víz
Nagy átmérõjû lábasban vizet forralunk.
A lisztet egy tálba mérjük, az élesztõt kevés cukorral elkevert tejben (kb. fél deciben) felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a szobahõmérsékletû margarinnal, elkeverjük a sóval, ráöntjük a megkelt élesztõt és a maradék langyos tejjel vagy vízzel.
Addig dagasztjuk, míg szépen elválik az edény faláról és a kezünkrõl is leszedi az apró tészta darabokat.
Kissé keményebb tésztát kapunk, mint azt kelt tésztáknál megszokhattuk.
A tésztát 12 darabra osztjuk, nekem 80 grammos darabkák lettek.
Egyesével levirgoljuk szépen mindegyik kis tészta kupacot (Virgoláshoz a kép alatt találtok egy saját készítésû videót, hogyan is járjatok el. Aki tudja mit jelent, elõre is elnézést kérek, senkit nem szeretnék degradálni!), majd megsodorjuk õket kb. 40 centi hosszúságú hurkákra. Vastagságra kb. olyan vastagok legyenek, mint a vastagabb színes ceruzák.
Perec formát hajtunk belõlük és alul összecsípjük a tésztát.
Ha felforrt a víz, akkor sózzuk. (Azért fontos, hogy ilyenkor történjen a sózás, mert a sós víz nehezebben forr fel, mint a sima, így gyorsabban elérhetjük a kívánt hõfokot.)
Beleengedjük a pereceket (egyszerre ne sokat, mert megnõnek) és 2-3 percig fõzzük õket.
Ezután sütõpapírral fedett tepsire tesszük õket és felvert tojással lekenjük.
Légkeveréssel 190 fokon (alsó-felsõ sütésnél 210 fokon) sütjük õket 16-20 percen át.
A sós mázhoz minden összetevõt összekeverünk csomómentesre.
Mi nagyon szeretjük ezt a kulimázt, így én dupla vagy tripla adagot készítek belõle).
Félidõben meglocsoljuk a pereceket vele és készre sütjük.
Tipp: Legkönnyebben egy zacskóból tudjuk szépen megcsurgatni a sós kencével a pereceket, de kanállal is dolgozhatunk.
Sós perec 1,
És akkor segítség, hogyan is virgold le a tésztát:
PEREC 2.
6-8 darabhoz
70 ml olaj
2,5 dl tej
50 dkg liszt
1 ek cukor
1/2 ek só
2,5 dkg élesztõ
Tetejére:
2 ek liszt
1 ek só
annyi víz, hogy palacsintatészta szerû legyen (kb. fél deci)
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval.
Az élesztõt pici, a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
A tésztához keverjük a felfutott élesztõt, az olajat és a tejet.
Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától, majd letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
Miután megkelt 6-8 részre osztjuk, ne gyúrjuk át.
Sodorjunk vékony hurkákat belõlük, majd hajtsuk perec formájúra és tegyük õket sütõpapírral bélelt tepsire.
Felvert tojással lekenjük, 180 fokra elõmelegített sütõbe 25 percen át sütjük.
Sós kence: minden összetevõjét keverjük egynemûre. Legkönnyebben egy zacskóból tudjuk szépen megcsurgatni vele a pereceket, de kanállal is dolgozhatunk.
Tehát ezt a sós kencét sütés vége elõtt 5 perccel csurgassuk rá a perecekre.
Sós perec 2.
PEREC 3. (BAJOR PEREC)
12 db-hoz:
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztõ
2 ek cukor
1 ek só
1,5 dl olaj
2 és 3 ek szódabikarbóna
Az élesztõt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Ezután a liszttel, az egy evõkanál sóval, szódabikarbónával és étolajjal összegyúrjuk.
Letakarva kicsit pihentetjük, majd 12 egyenlõ darabra vágjuk.
Hosszú kígyókat sodrunk belõlük, majd egyenként megformáljuk a pereceket. A képen látható módon ennek a fajta perecnek nem hagyományos az alakja, hanem csavart a közepe.
Ha kész, pihentessük letakarva, addig forraljunk vizet a szódabikarbónával és a sóval.
A lobogó vízbe bele engedjük a pereceket. Egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér a lábasban.
Kivéve õket onnan, sütõpapírral fedett tepsire tesszük õket, majd a tetejüket megszórjuk nagy szemû sóval (fleur de sellel).
Ezután szép barnára sütjük õket légkeveréssel 190 fokon.
Ezt a perecet bizony kolbásszal, mustárral ,ketchuppal ettük!
Bajor perec
Mindenki kedvére válogathat a perecekbõl, de annyi biztos, hogy mind nagyon finom! Ha tehetitek sorban teszteljétek mind a hármat.
A Perec 1. elkészítéséhez fázis fotókat ezúttal a Facebookon a Pereceljünk címû albumban találtok.
Ezeket is kedvelnéd:
Az én videóm: Doughnut muffin
Clafoutis?avagy tejpite ezúttal tésztával és cseresznyésen
Sacher muffinok és mini torták szederrel, eperrel, áfonyával?ki hogyan szereti
Gyors torta séf sapkával
Brownie tejkaramellával és pirított fenyõmaggal tuningolva