pepero / ???

2010-11-14

sponsored links

korea egyik fõ ünnepnapja (nem) a november 11-re esõ pepero nap. ilyenkor az emberek csokoládéba mártott pálcikával lepik meg egymást. nálunk nincs jelentõsége a pepero napnak és a csokis pálcikáknak (bár több európai országban is található Mikado néven), ennek ellenére úgy döntöttem, hogy erre a napra én is elkészítem.

tészta

  • 185 g liszt
  • csipet só
  • 20 g élesztõ
  • 100 ml tej
  • 2 ek méz
  • 1 db mandarin reszelt héja
  • 50 g vaj

máz

  • 100 g vaj
  • 5 ek kakaópor
  • 2 ek méz
  • 0,5 dl tej
  • 1 mandarin reszelt héja

a vajat kikavartam a mézzel, majd hozzáadtam a többi hozzávalót és puha tésztát gyúrtam belõlük. egy órára a hûtõbe tettem.
a pihenési idõ után körülbelül 5mm-es lapot nyújtottam a tésztából, majd 15 cm hosszú és 5 mm széles rudacskákat vágtam belõle. a rudacskákat a tepsire helyeztem és elõremelegített sütõben néhány perc alatt aranybarnára sütöttem.
a csoki hozzávalóit kis lángon egy fazékban összekevertem. majd egy kanál segítségével a rudacskákat bevontam a csokival. végül pedig beleforgattam a mandarinhéjba és a hûtõbe tettem.

-----

megjegyzések

1. mivel a rudacskák nagyon vékonyak, hamar megsülnek. ügyeljünk arra, hogy ne égjenek el.

2. a rudacskák sütés közben kissé megnõnek, így érdemes szép vékonyra vágni.

3. ha azt akarjuk, hogy jobban hasonlítson az eredetihez, akkor a rudacskákat hengergessük meg mielõtt a tepsibe tesszük.

4. kínálhatjuk simán csokival, de bármi másba is beleforgathatjuk: durvára vágott dió, mandula, kókuszreszelék, felaprított szárított gyümölcs, chili por...

-----

ötlet: Not Quite Nigella, ohmytotoro - No Oven

 

this recipe is also available in English at Koreataste (www.koreataste.org, link to my post)


Folytats a blogon ... tutorafoz.freeblog.hu/archives/2010/1...

sponsored links

Keres?s