Penne paradicsomos húsgolyókkal
sponsored links
Betelt a pohár. A fejem búbjáig tele vagyok a nehéz kajákkal, a gyomrom már nyomja a látóidegeimet, muszáj pihenni. Bár hús ebben az ételben is van, de a paradicsomlétõl, a citromtól és a zöld fûszerektõl üdítõen friss a sok füstölt íz után.
Relatíve sok hozzávalóval készül, de a zöme leginkább fûszer, az egyetlen drágább tétel a darált hús.
Elõkészítés: kb. 15 perc
Fõzési idõ: 30 ? 35 perc
Hozzávalók:
1 csomag penne tészta (durum)
a húsgombóchoz:
50 dkg darált hús (sertés, marha, de baromfi is lehet)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, édes nemes, õrölt piros paprika
1 kisebb szál sárgarépa
1 kis csokor friss petrezselyemzöld
1 tojás
2 evõkanál zsemlemorzsa
fél citrom leve és reszelt héja
a paradicsomos szószhoz:
7 ? 8 dl sûrû házi paradicsomlé (szeretem, ha bõven van szaftja)
2 ? 3 dl víz
fél citrom leve, reszelt héja
kevés nádcukor
1 kis fej vöröshagyma felaprítva
1 ? 2 gerezd fokhagyma
1 közepes ág friss rozmaring
1 tk. oregánó, bazsalikom, majoránna
3 közepes babérlevél
só, bors
1 ek. balzsamecet
olívaolaj
A darált húsból fasírtot csináltam: a vörös -és fokhagymát apróra vágtam, a répát megpucoltam, a sajtreszelõ kis lyukú részén lereszeltem. A petrezselymet megmostam, felaprítottam. A hozzávalókat egy nagy keverõtálba tettem és jó alaposan összegyúrtam. Hagytam pihenni, amíg elõkészítettem a paradicsomszószt.
A megpucolt hagymákat felaprítottam. Egy serpenyõt felhevítettem, majd a közepesnél kicsivel erõsebb lángon 5 ? 7 perc alatt megdinszteltem benne a vöröshagymát. Ekkor ráraktam a fokhagymát is, majd 1 percig pároltam azzal is. Felöntöttem a paradicsomlével, a vízzel és fûszereztem a rozmaringgal, oregánóval, bazsalikommal, majoránnával. Beletettem a babérleveleket is. Sóztam, borsoztam, majd fedõ alatt kb. 10 percig fõztem, a közepesnél kicsivel gyengébb lángon.
Amíg a szósz készült, kisebb tojásnyi méretû golyókat formáztam a húsmasszából, a tenyereim között pedig kicsit ellapítottam. Egy serpenyõt felhevítettem, majd kb. kisujjnyi olívaolajat öntöttem bele. Szép aranybarnára sütöttem benne a húsgolyókat. Ez nagyjából 10 perc volt.
Ezalatt a paradicsomszósz is elkészült, egy kóstolás után még finomítottam az ízeken: 2 ? 3 ek. nádcukorral és a balzsamecettel kicsit kiegyensúlyoztam a paradicsom savasságát. Kicsit még sóztam és borsoztam, majd beletettem a kisütött húsgombócokat és 15 percig takarékon fõztem. Közben megfõztem a tésztát is, aminek kb. 10 ? 12 perc kellett.
Kevés reszelt parmezán típusú sajttal tálaltam.
Sajtmártásban sült penne (gyors vacsora)
Csicsóka krémleves
Rigatoni torta
Lasagne
Relatíve sok hozzávalóval készül, de a zöme leginkább fûszer, az egyetlen drágább tétel a darált hús.
Elõkészítés: kb. 15 perc
Fõzési idõ: 30 ? 35 perc
Hozzávalók:
1 csomag penne tészta (durum)
a húsgombóchoz:
50 dkg darált hús (sertés, marha, de baromfi is lehet)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, édes nemes, õrölt piros paprika
1 kisebb szál sárgarépa
1 kis csokor friss petrezselyemzöld
1 tojás
2 evõkanál zsemlemorzsa
fél citrom leve és reszelt héja
a paradicsomos szószhoz:
7 ? 8 dl sûrû házi paradicsomlé (szeretem, ha bõven van szaftja)
2 ? 3 dl víz
fél citrom leve, reszelt héja
kevés nádcukor
1 kis fej vöröshagyma felaprítva
1 ? 2 gerezd fokhagyma
1 közepes ág friss rozmaring
1 tk. oregánó, bazsalikom, majoránna
3 közepes babérlevél
só, bors
1 ek. balzsamecet
olívaolaj
A darált húsból fasírtot csináltam: a vörös -és fokhagymát apróra vágtam, a répát megpucoltam, a sajtreszelõ kis lyukú részén lereszeltem. A petrezselymet megmostam, felaprítottam. A hozzávalókat egy nagy keverõtálba tettem és jó alaposan összegyúrtam. Hagytam pihenni, amíg elõkészítettem a paradicsomszószt.
A megpucolt hagymákat felaprítottam. Egy serpenyõt felhevítettem, majd a közepesnél kicsivel erõsebb lángon 5 ? 7 perc alatt megdinszteltem benne a vöröshagymát. Ekkor ráraktam a fokhagymát is, majd 1 percig pároltam azzal is. Felöntöttem a paradicsomlével, a vízzel és fûszereztem a rozmaringgal, oregánóval, bazsalikommal, majoránnával. Beletettem a babérleveleket is. Sóztam, borsoztam, majd fedõ alatt kb. 10 percig fõztem, a közepesnél kicsivel gyengébb lángon.
Amíg a szósz készült, kisebb tojásnyi méretû golyókat formáztam a húsmasszából, a tenyereim között pedig kicsit ellapítottam. Egy serpenyõt felhevítettem, majd kb. kisujjnyi olívaolajat öntöttem bele. Szép aranybarnára sütöttem benne a húsgolyókat. Ez nagyjából 10 perc volt.
Ezalatt a paradicsomszósz is elkészült, egy kóstolás után még finomítottam az ízeken: 2 ? 3 ek. nádcukorral és a balzsamecettel kicsit kiegyensúlyoztam a paradicsom savasságát. Kicsit még sóztam és borsoztam, majd beletettem a kisütött húsgombócokat és 15 percig takarékon fõztem. Közben megfõztem a tésztát is, aminek kb. 10 ? 12 perc kellett.
Kevés reszelt parmezán típusú sajttal tálaltam.
Innen is szemezgethetsz
Sajtmártásban sült penne (gyors vacsora)
Csicsóka krémleves
Rigatoni torta
Lasagne