Parlament sütemény
sponsored links
Hozzávalók:
a piskótához: 7 tojás fehérje, 14 dkg cukor, 6 dkg liszt, 7 evõkanál darált dió, 1 tasak sütõpor; továbbá: 25 dkg dió, 2 dkg margarin
a krémhez: 7 tojás sárgája, 14 dkg cukor, 3 evõkanál víz, 3 dl habtejszín, 10 g zselatin
az összerakáshoz: 30 dkg keksz, 40 dkg mogyorókrém(finetti),1 dl kávé, 1 evõkanál kakaó
Elkészítése:
Egy kb. 24x30 -es tepsit kibélelünk sütõpapírral, vékonyan lekenjük margarinnal és elosztjuk rajta az elõzõleg megpergelt diót. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a darált diót, a sütõporral elkevert lisztet és összekeverjük. Rásimítjuk a dióra és elõmelegített sütõben, 180 C fokon, 15 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojások sárgáját összekeverjük a cukorral meg a vízzel és vízgõz fölött addig fõzzük, míg besûrûsödik, majd hagyjuk kihûlni. A zselatint 0,5 dl vízben feloldjuk és felforrósítjuk(nem forraljuk). A habtejszínt felverjük és belekavarjuk a zselatint meg a tojáskrémet.
A piskótát átfordítjuk és a dióra rákenjük a mogyorókrémet, majd kirakjuk a kávéba mártott keksszel és rákenjük a tojásos krémet. Tetejét megszórjuk a kakaóval. Egy éjszakára lehûtjük és másnap éles késsel szeleteljük.
A recept egy régi román lapból van.(Practic in bucatarie)