Paradicsom chutney
sponsored links
KĂ©szĂtettem mĂĄr paradicsom chutney-t Ă©s nagyon megszerettĂŒk. :) Igaz, akkor csak friss fogyasztĂĄsra Ă©s kicsit mĂĄs fĂ»szerezĂ©ssel. NemrĂ©giben kaptunk AnyuĂ©ktĂłl egy kisebb lĂĄdĂĄnyi szĂ©p paradicsomot, Ăgy arra gondoltam, egy rĂ©szĂ©bĂ”l chutney-t kĂ©szĂtek, hogy legyen majd tĂ©lire is. ...mĂĄr ha kitart addig. :D A fĂ»szerezĂ©s pedig csak azĂ©rt vĂĄltozott, mert kikoptam a garam masalĂĄbĂłl. :D TermĂ©szetesen, ha van otthon, kĂ©szĂthetjĂŒk azzal is. KĂnĂĄlhatjuk sĂŒltekhez, grillezett hĂșsokhoz, sĂŒlt zöldsĂ©gekhez Ă©s minden olyasmihez, amihez egy jĂł kis Ă©deskĂ©s, fĂ»szeres "szĂłsz" illik. ;) Az eredeti recepthez kĂ©pest Ă©n kevesebb cukorral Ă©s több ecettel kĂ©szĂtettem, de mĂ©g Ăgy is elĂ©g Ă©des. Aki szereti, tehet bele friss chilit, vagy chilipelyhet.
HozzĂĄvalĂłk 7 db ~4 dl-es ĂŒveghez:
2 kg paradicsom
10 gerezd fokhagyma
5 dkg friss gyömbér
4 lilahagyma
8 ek. olĂvaolaj
2 ek. baharat fûszerkeverék
5 ek. fehérborecet
80 dkg cukor
1 tk. sĂł
- A paradicsomot aprĂł kockĂĄkra vĂĄgjuk Ă©s egy nagy serpenyĂ”ben 4 evĂ”kanĂĄl olĂvaolajon, közepes lĂĄngon addig sĂŒtjĂŒk/pĂĄroljuk, mĂg a leve nagy rĂ©sze elfĂ”. Ez paradicsomtĂłl fĂŒggĂ”en ~20-25 perc. Ha kĂ©sz, fĂ©lre tesszĂŒk.
- KĂ©ses aprĂtĂłban finomra dolgozzuk a megtisztĂtott lilahagymĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt. Egy mĂĄsik nagy serpenyĂ”ben felhevĂtjĂŒk a megmaradt olĂvaolajat Ă©s ledinszteljĂŒk rajta a hagymĂĄs-gyömbĂ©res keverĂ©ket.
- HozzĂĄadjuk a paradicsomot, a fĂ»szereket, az ecetet Ă©s kevergetve nĂ©hĂĄny percig egyĂŒtt pĂĄroljuk.
- VĂ©gĂŒl hozzĂĄadjuk a cukrot Ă©s gyakori keverĂ©s mellett addig fĂ”zzĂŒk, mĂg a cukor elolvad Ă©s a chutney besĂ»rĂ»södik. FĂ”zhetjĂŒk hĂgabbra, vagy egĂ©szen sĂ»rĂ»re ez csak ĂzlĂ©s dolga. :)
- A kĂ©sz chutney-t mĂ©g forrĂłn tiszta, szĂĄraz ĂŒvegekbe töltjĂŒk. SĂ©rĂŒlĂ©smentes tiszta fedĂ”vel lezĂĄrjuk Ă©s 2 napra szĂĄraz dunsztba tesszĂŒk. EzutĂĄn mehetnek a kamrapolcra. :)