Paprikás csirke másképpen, és enyhe utalások az egészséges táplálkozásra

2014-01-18

sponsored links

A ?magyar konyha? újragondolását, avagy az újítás korszakát éljük. Ez igencsak ráfér tekintve az egészségi állapotunkat.  Szerintem viszont fontos az autentikus recepteket is megõrizni. Úgy gondolom különösen, amikor rendelünk az étteremben egy hagyományos ételt, amelynek megvan a klasszikus receptje ? ahogyan azt megtanulhattuk Petõ Gyula nyomán, vagy amilyen a régi megszokott családi receptünk és eszerint van egy elképzelésünk arról, mi kerül majd elénk a tányéron kis eltéréssel plusz mínusz 

JAJ! Lehet, hogy így tûntek el a régi receptek és ételek? Vagy a végtelenségig leegyszerûsített változat marad fenn Nálunk?!

Ellenkezõ esetben jogosan csalódik a vendég - hiszen nem azt kapta, amit elképzelt - a mégoly csodálatos mû láttán is, mint az Aranyszarvas étterem paprikás csirkéje túrókockával, elégedetlen lesz , úgy mélyen a lelkében. 

A ?magyar konyha? újragondolását, avagy az újítás korszakát éljük.  Ami azt illeti igazából ragaszkodom az autentikus receptekhez, és a valódi dolgokhoz. Úgy gondolom különösen, amikor rendelünk az étteremben egy hagyományos ételt, amelynek megvan a klasszikus receptje ? ahogyan azt tanították a vendéglátó fõ vagy középiskolában, Petõ Gyula nyomán, vagy akár ahogyan megtanultuk és megszoktuk a régi családi receptet és eszerint van egy elképzelésünk arról, mi kerül majd elénk a tányéron kis eltéréssel plusz mínusz. 

JAJ! Lehet, hogy így tûntek el a régi receptek és ételek? Vagy a végtelenségig leegyszerûsített változat maradt fenn?!

Ellenkezõ esetben ugyanis jogosan csalódik a vendég,- hiszen nem azt kapta, amit elképzelt - a mégoly csodálatos mû láttán is, mint az Aranyszarvas étterem paprikás csirkéje túrókockával, elégedetlen lesz , úgy mélyen a lelkében. A magyar konyhákra értve ez  alatt a vendéglátást és a házi fõzést is valóban nagyon ráfér a könnyítés, a fantázia , egy újonnan átgondolt fûszerezés, akár a polgári és erdélyi konyhában használt fûszernövények, akár a valamikor valóban drága mégis használt keleti fûszerek alkalmazásának terén. Tekintve utolsók közötti helyezésünket a világ egészségi statisztikáiban. Tudjuk-e hogy csak Finnország következik utánunk az európai országok közül az ischemiás szívbetegségben elhalálozottak listáján (amely egyértelmûenn táplálkozási okokból eredeztethetõ betegség), ebben még Ukrajna is jobb helyezést vívott ki magának.

Brillat-Savarin 1825-ben fogalmazott sorai "mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy" alapvetõen máig igazak. Az eredeti mondás nem csak a társadalmi helyzetünkre és mûveltségünkre utal, hanem egészségünkre gyakorolt hatásával a sorsunkat is meghatározza. 


Tehát az újragondolás igazán ránk fér.


A továbbiakban leginkább a gastro-humor kategóriába illik az írás. Mindezt elõrebocsájtom nehogy komolyan vegyék és esetleg elküldjenek csirkéket gondozni egy csirkegyárba.


Kitalált PAPRIKÁS CSIRKÉim


Az impresszionista

A hozzávalókat jó erõs mixerben felaprítjuk.


Az expresszionista
Beleteszünk a lábosba egy egész hagymát, egész csirkét, felöntjük vízzel, egy órát fõzzük, majd egész sok pirospaprikát szórunk rá, és még egy órát fõzzük.


A kubista
Sok kis gyöngyhagyma egészben, csirke kockára vágva.


A szimbolista
Hosszúkás tányérokon különbözõ színû kártyákat tálalunk a következõ feliratokkal: 
 Fehér - ?hagyma, piros - ?pirospaprika?- ?csirke? ?véres. Még tökéletesebb a kompozíció, ha egy téglán elhelyezve tálaljuk a kártyákat utalva a kereskedelemben lévõ pirospaprika egyik lehetséges összetevõjére.


A szürrealista
Mindenkit leültetünk a fehér len abrosszal megterített asztalhoz, és hagyjuk, hogy elképzeljék álmaik paprikás csirkéjét.
Lehet a valóságból kiindulva, egy valóságosan elkészített paprikás csirkét felöntünk egy üveg pálinkával, összemelegítjük, vigyázzunk fel ne forrjon, mert akkor elillan az alkohol, már fogyasztása közben is elõtörhetnek a vendégekbõl a tudat alatt kavargó ösztönök.


A romantikus
Tálaláskor a paprikás csirkét megszórjuk rózsaszirmokkal.


A realista
A csirke minden belsõ részét felhasználva (máj, szív, tüdõ, vese) készítjük. Csak annyi pirospaprikát használunk hozzá, hogy a csirke megõrizze eredeti színét.


A modernista
Csirkepaprikás koncentrátumot készítünk, kockákba préseljük, erre a célra használhatjuk a jégkocka tartót, és frissen préselve kockás tányéron tálaljuk.


Népi stílus (folklór)
Egy szõttes abrosszal megterített asztal mellett elmeséljük az 18. század elsõ felébõl származó ?õsi magyar paprikás csirke? történetét. Az asztalra teszi egy pásztorruhába öltözött szakács a hozzávalókkal teli kosarat, és vendégeink nekilátnak a legendás étel elkészítésének.


Alternatív irányzatok
Medvehagyma szár apróra vágva, és csirke melle vagy csirke combja csíkokban, vagy szeletekben. Fogolymadár, vagy császármadár attól függõen kinek készítjük ? úgy nevezzük. teszi még változatosabbá  a paprikás csirkét.


Szocrealista
A hagymát felhasználás elõtt megfonnyasztjuk. Vendégeinknek elõadást tartunk a termelés növekedésérõl 1963-as évhez képest, és a mi paprikás csirkénk elõnyeirõl, a szomszédos országokban lévõkhöz képest. Az elégedetlenek paprikás csirke nélkül maradnak.


A konceptualista
Elmeséljük a csirkegyári csirkék életét, mint a valóság megismerésének sajátos formáját. Majd a forró csirkepaprikást tányérra rakjuk, és hidegen tálaljuk.


A hyperkonceptualista
Üres asztal, kivisszük a finoman gõzölgõ, illatozó paprikás csirkét, az evõeszközöket eldugjuk, hogy senki meg ne találhassa, és fontos teendõre hivatkozva távozunk.


A neoklasszicista
A vászonzacskóban megszárított paprikás csirkét lábasba tesszük, vízbe beáztatjuk, és tálaljuk.


A posztmodern
Kitálaljuk a képzeletbeli paprikás csirkét, mindenki komolyan imitálja, hogy eszik, aki megjegyezné, hogy ?hiszen itt semmilyen paprikás csirke sincsen ?  kiküldik a modortalan viselkedése miatt.


Op-art irányzat
Az asztalnál ülõ vendégek 3D ?s paprikás csirke játékokat kapnak.


Pop-art irányzat
A paprikás csirke hozzávalóit egy nagy tálra helyezzük, kivisszük, egy tálalóasztalra helyezzük, leöntjük tömény szesszel és meggyújtjuk.
Performansz
A paprikás csirkére meghívott vendégeket a házigazda, és a háziasszony anyaszült meztelenül fogadja.


Happening
A meghívott vendégek összeszedik az óriási rendetlenségben lévõ konyhában, a paprikás csirke hozzávalóit, közben a szakács bevonul egy lábason fakanállal dobolva, és kiveszi a macskát a sütõbõl.  


 

A magyar konyhákra értve ez alatt a vendéglátást és a házi fõzést is valóban nagyon ráfér a könnyítés, a fantázia , egy újonnan átgondolt fûszerezés, akár a polgári és erdélyi konyhában használt fûszernövények, akár a valamikor valóban drága mégis használt keleti fûszerek alkalmazásának terén - tekintve utolsók közötti helyezésünket a világ egészségi statisztikáiban. Tudjuk-e hogy csak Finnország következik utánunk az európai országok közül az ischemiás szívbetegségben elhalálozottak listáján (amely egyértelmûenn táplálkozási okokból eredeztethetõ betegség), ebben még Ukrajna is jobb helyezést vívott ki magának.

Brillat-Savarin 1825-ben fogalmazott sorai "mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy" alapvetõen máig igazak. Az eredeti mondás nem csak a társadalmi helyzetünkre és mûveltségünkre utal, hanem egészségünkre gyakorolt hatásával a sorsunkat is meghatározza. 


Tehát az újragondolás igazán ránk fér.

Nézzük milyen a paprikás csirke másképpen! 
A továbbiakban leginkább a gastro-humor kategóriába illik az írás. Mindezt elõrebocsájtom nehogy komolyan vegyék és esetleg elküldjenek csirkéket gondozni egy csirkegyárba (a  fõzelékrõl már nem is merészelnék írni).


Kitalált PAPRIKÁS CSIRKÉim


Az impresszionista

A hozzávalókat jó erõs mixerben felaprítjuk.


Az expresszionista
Beleteszünk a lábosba egy egész hagymát, egész csirkét, felöntjük vízzel, egy órát fõzzük, majd egész sok pirospaprikát szórunk rá, és még egy órát fõzzük.


A kubista
Sok kis gyöngyhagyma egészben, csirke kockára vágva.


A szimbolista
Hosszúkás tányérokon különbözõ színû kártyákat tálalunk a következõ feliratokkal: 
 Fehér - ?hagyma, piros - ?pirospaprika?- ?csirke? ?véres. Még tökéletesebb a kompozíció, ha egy téglán elhelyezve tálaljuk a kártyákat utalva a kereskedelemben lévõ pirospaprika egyik lehetséges összetevõjére.


A szürrealista
Mindenkit leültetünk a fehér len abrosszal megterített asztalhoz, és hagyjuk, hogy elképzeljék álmaik paprikás csirkéjét.
Lehet a valóságból kiindulva, egy valóságosan elkészített paprikás csirkét felöntünk egy üveg pálinkával, összemelegítjük, vigyázzunk fel ne forrjon, mert akkor elillan az alkohol, már fogyasztása közben is elõtörhetnek a vendégekbõl a tudat alatt kavargó ösztönök.


A romantikus
Tálaláskor a paprikás csirkét megszórjuk rózsaszirmokkal.


A realista
A csirke minden belsõ részét felhasználva (máj, szív, tüdõ, vese) készítjük. Csak annyi pirospaprikát használunk hozzá, hogy a csirke megõrizze eredeti színét.


A modernista
Csirkepaprikás koncentrátumot készítünk, kockákba préseljük, erre a célra használhatjuk a jégkocka tartót, és frissen préselve kockás tányéron tálaljuk.


Népi stílus (folklór)
Egy szõttes abrosszal megterített asztal mellett elmeséljük az 18. század elsõ felébõl származó ?õsi magyar paprikás csirke? történetét. Az asztalra teszi egy pásztorruhába öltözött szakács a hozzávalókkal teli kosarat, és vendégeink nekilátnak a legendás étel elkészítésének.


Alternatív irányzatok
Medvehagyma szár apróra vágva, és csirke melle vagy csirke combja csíkokban. Fogolymadár, vagy császármadár attól függõen kinek készítjük ? úgy nevezzük, teszi különlegessé ezt a paprikás csirkét.


Szocrealista
A hagymát felhasználás elõtt megfonnyasztjuk. Vendégeinknek elõadást tartunk a termelés növekedésérõl 1963-as évhez képest, és a mi paprikás csirkénk elõnyeirõl, a szomszédos országokban lévõkhöz képest. Az elégedetlenek paprikás csirke nélkül maradnak.


A konceptualista
Elmeséljük a csirkegyári csirkék életét, mint a valóság megismerésének sajátos formáját. Majd a forró csirkepaprikást tányérra rakjuk, majd amikor  hideg, tálaljuk.


A hyperkonceptualista
Üres asztal, kivisszük a finoman gõzölgõ, illatozó paprikás csirkét, az evõeszközöket eldugjuk, hogy senki meg ne találhassa, és fontos teendõre hivatkozva távozunk.


A neoklasszicista
A vászonzacskóban megszárított paprikás csirkét lábasba tesszük, vízbe beáztatjuk, és tálaljuk.


A posztmodern
Kitálaljuk a képzeletbeli paprikás csirkét, mindenki komolyan imitálja, hogy eszik, aki megjegyezné, hogy ?hiszen itt semmilyen paprikás csirke sincsen ?  kiküldik a modortalan viselkedése miatt.


Op-art irányzat
Az asztalnál ülõ vendégek 3D ?s paprikás csirke játékokat kapnak.


Pop-art irányzat
A paprikás csirke hozzávalóit egy nagy tálra helyezzük, kivisszük, egy tálalóasztalra helyezzük, leöntjük tömény szesszel és meggyújtjuk.
Performansz
A paprikás csirkére meghívott vendégeket a házigazda, és a háziasszony anyaszült meztelenül fogadja.


Happening
A meghívott vendégek összeszedik az óriási rendetlenségben lévõ konyhában, a paprikás csirke hozzávalóit, közben a szakács bevonul egy lábason fakanállal dobolva, és kiveszi a macskát a sütõbõl.  


 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2014/01/18/papr...

sponsored links

Keres?s