Pal?cleves - ahogy ?n k?sz?tem
sponsored links
Gyerekk?nt ut?ltam, most nagyon szeretem :)
A gyerekek (legal?bbis az eny?mek) rettenetesen v?logat?sak. De nem sz?lok egy sz?t sem, a vil?g legfinny?sabb gyereke szerintem ?n voltam. Sz?val a minimum az, hogy ezt a probl?m?t ?n is meg?ljem.
Nagyj?b?l 16 ?ves koromig kb. semmit nem ettem, ut?na sem sok mindent, plusz m?g az 50 kil?mra is vigy?ztam. Azt?n sz?p lassan elkezdtem ?lvezni az ?zeket, ebb?l lett 30 ?ves koromra a szak?cstanfolyam :)
Most m?r szinte mindent szeretek, de az?rt bizonyos ?telekhez hangulat kell, ilyen pl. a z?ldbab. Na, m?ltkor ezt k?v?ntam meg, de nagyon. ?s vele egy?tt a legismertebb z?ldbabos ?telt, vagyis a pal?clevest. R?gt?n ut?na is n?ztem az eredet?nek, hogy legyen mir?l mes?lni...
Olvasm?nyaim szerint a pal?cleves t?rt?nete nem teljesen tiszta.
Egy biztos: Gundel K?roly k?sz?tette. Az, hogy Miksz?th K?lm?n k?r?s?re tal?lta ki, vagy "csak" r?la nevezte el, nem ismert.
A l?nyeg: a magyar konyha, a magyaros ?zvil?g t?k?letesen fellelhet? benne. Ak?r bogr?csban is k?sz?thet?, picik?t savanyk?s, akkor az igazi, ha rendesen meg van pakolva mindenf?le j?val :)
A rengeteg k?l?nb?z? receptb?l v?g?l elk?sz?tettem a saj?t v?ltozatomat.
Ui.: ?n a tartalmas leveseket pog?cs?val szeretm a legjobban, a legink?bb bev?lt pogim receptj?t itt tal?lj?tok.
?
Pal?cleves
Hozz?val?k 4-6 f?re:
30 dkg lapocka
1 nagy hagyma
2 ?s f?l centis szelet h?sos szalonna
1 tk olaj
1 ek pirospaprika
S?, bors
1 tk ?r?lt k?m?ny
1 nagy bab?rlev?l
3 gerezd fokhagyma
1 nagy krumpli
20 dkg z?ldbab (tiszt?tott, 4 cm-es darabokra v?gva)
2 ek tejf?l
2 tk liszt
2 ek apr?tott kapor
1 tk t?rkonyecet (vagy 3 csepp h?zt. ecet)
2 tk sz?r?tott t?rkony
1 l alapl? (vagy v?z)
?
A szalonn?t felcs?kozzuk, kev?s olaj seg?ts?g?vel egy legal?bb 2l-es l?bosban kiolvasztjuk a zs?rj?t. A p?rc?ket kiszedj?k, a hely?kre j?het a k?tcentisre kock?zott lapocka. Minden oldalukat k?rbepir?tjuk, ezt is kiszedj?k, pihenhet a szalonn?val egy?tt.
A felkock?zott hagym?t sz?rjuk a zs?rba, megfonnyasztjuk. R?sz?rjuk a k?m?nyt, a pirospaprik?t ?s az belenyomjuk fokhagym?t. P?rszor megkeverj?k, fel?ntj?k 1 l v?zzel (alapl?vel m?g jobb). Hozz?adjuk a kapor fel?t, a t?rkonyt ?s a bab?rlevelet. Felforraljuk. Hozz?adjuk a h?st, szalonnap?rc?t, 20 percig f?zz?k. Ut?na j?het a krumpli ?s a z?ldbab is, ha nem konzerv (Ez esetben csak az utols? ?t percben tegy?k bele), nagy l?ngon f?zni kezdj?k.
Mikor minden puha, a tejf?lt keverj?k el a liszttel, a t?rkonyecettel ?s 2 ek hideg v?zzel. El?sz?r egy, majd m?g egy mer?kan?lnyi levessel keverj?k el, a levesbe ?ntj?k. Kicsit bes?r?tj?k, ellen?rizz?k a s?j?t ?s p?r teker?snyi borsot adunk hozz?.
Ha tetszett ez az ?r?s, csatlakozz hozz?m a?Facebookon?is tov?bbi receptek?rt, tippek?rt, ?rdekess?gek?rt!