Oroszkr?m torta

2021-03-12

sponsored links

Puha pisk?ta, van?li?s-tejsz?nes kr?m, mazsola, narancs - szeretem ezt a tort?t! Nem csak megk?stolni ?s enni (nagyon finom), hanem elk?sz?teni is, mert nagyon egyszer? ?s sz?p. 

A torta alappisk?t?j?t k?l?n?sen aj?nlom figyelmetekbe, mert egy igaz?n magas torta alap, ami azut?n sem esik ?ssze, miut?n kivett?k a s?t?b?l. 

Ezt a tort?t m?g tavaly janu?r v?g?n k?sz?tettem a f?rjem 50. sz?let?snapj?ra (teh?t m?r t?bb, mint 1 ?ve). A recept szerepel a s?tem?nyes k?nyvemben is ?j receptk?nt, teh?t a k?nyvb?l m?r ismer?s lehet a fot?. (Ebb?l is l?thatj?tok, hogy a tavaly ?sszel megjelen? els? s?tis k?nyvemre m?r janu?rban elkezdtem a k?sz?l?d?st.) ?gy gondoltam, megosztom veletek itt a blogon is. 


A s?tem?nyes k?nyvem a kedvenc receptjeimmel az al?bbi a linken megv?s?rolhat?, akinek esetleg m?g nincs meg ?s szeretn?:

pottyosotthon.hu


 

Hozz?val?k a pisk?t?hoz:

22 cm ?tm?r?j? kapcsos tortaform?hoz

4 k?zepes toj?s

25 dkg porcukor

20 dkg finomliszt

1 csomag s?t?por

8-10 ev?kan?l v?z

 

A kr?mhez:

1 csomag van?li?s pudingpor

5 dl tej

8 ev?kan?l krist?lycukor

2 ev?kan?l van?li?s cukor

1 csomag expressz zselatin fix

3 dl cukrozatlan habtejsz?n

1 ev?kan?l rumba ?ztatott 4-5 dkg mazsola (elhagyhat?)

 

A d?sz?t?shez:

narancs szeletek

1 mar?k apr? darabokra v?gott mogyor? vagy di?

 


 

Elk?sz?t?s:

  1. A pisk?t?hoz a toj?sokat kett?v?lasztjuk: a feh?rj?ket kem?ny habb? verj?k, f?lretessz?k. A s?rg?kat a porcukorral habosra keverj?k (feh?red?sig), ?s hozz?kever?nk  8 ev?kan?l vizet, majd a s?t?porral elkevert lisztet is hozz?szit?ljuk. ?sszekever?s ut?n, ha t?l s?r?nek ?rezz?k a t?sztamassz?t, akkor adunk m?g hozz? 1-2 kan?l vizet. Ezut?n kever?nk hozz? a toj?sok felvert habj?b?l 2-3 ev?kan?lnyit ? ezt er?sen dolgozzuk el benne, fellaz?tjuk a t?szt?t, v?g?l adjuk hozz? a marad?k habot, de ezt m?r csak ?vatosan forgassuk bele, ne t?rj?k a habot!
  2. A tortaform?t kikenj?k enyh?n vajjal, hints?k meg liszttel, az alj?ra pedig s?t?pap?rt tegy?nk. A t?sztamassz?t ?nts?k a form?ba ?s tegy?k a hideg s?t?be, melyet 170 fokra ?ll?tunk als?-fels? s?t?ssel, ?s kb. 55-60 percig s?tj?k. V?gezz?nk t?pr?b?t! S?t?s ut?n laz?tsuk meg a pisk?t?t a form?ban egy tompa k?ssel, majd bor?tsuk ki s?tem?nyr?csra ?s teljesen h?ts?k ki!
  3. A kr?mhez 1 dl tejben sim?ra keverj?k a pudingport ?s a krist?lycukrot, majd hozz??ntj?k a t?bb tejet ?s k?zepes l?ngon, ?lland?an kevergetve s?r?re f?zz?k. A l?bast hideg v?zre ?ll?tjuk, kevergetve kih?tj?k a kr?met, k?zben belekeverj?k a van?li?s cukrot.
  4. A habtejsz?nt kem?ny habb? verj?k, belekeverj?k a zselatin fixet ?s ?sszekeverj?k a kih?lt pudingporos kr?mmel. Ha szeretn?nk beletenni mazsol?t, akkor a kr?met kett? vessz?k ?s a fel?be keverj?k bele a mazsol?t, melyet el?z?leg j?l lecs?p?gtet?nk a rumt?l.
  5. A kih?lt pisk?t?t rec?s k?ssel 3 egyenl? vastags?g? tortalapp? v?gjuk. Az als? lapra kenj?k a mazsol?s kr?m fel?t, erre j?n a 2. pisk?talap, a mazsol?s kr?m m?sodik fele, majd a 3. pisk?talap. A sima kr?mmel k?rbekenj?k a torta oldal?t ?s tetej?t is, a marad?k kr?mmel pedig kid?sz?tj?k ?zl?s szerint. A k?zep?re darabos mogyor?t/di?t sz?runk, narancs szeletekkel d?sz?tj?k.
  6. N?h?ny ?r?ra vagy ak?r eg?sz ?jszak?ra h?t?be tessz?k dermedni.

 

 

J? ?tv?gyat!  


Folytats a blogon ... gabicsek.blogspot.com/2021/03/oroszkr...

sponsored links

Keres?s