Orosz vinaigrette saláta
sponsored links
Ez a zöldségsaláta a XVIII században került Oroszországba, ahol olyannyira meghonosodott, hogy az ünnepek egyik tradicionális étele lett. Amúgy inkább a skandináv konyhákra jellemzõ, vonásokkal rendelkezik. Az öntet összetevõi ecet, mustár, olíva olaj. Elnevezése pedig egyértelmûen a francia "vinaigre" - ecet szótól származik.
A klasszikus vinyegret saláta összetevõi fõtt burgonya, cékla, sárgarépa, hagyma savanyú uborka, vagy savanyú káposzta, egyenlõ arányban, kivéve a hagymát (abból kevesebbet adunk hozzá). Készítik fõtt zöldborsóval, vagy fõtt száraz babbal, vannak halas, gombás változatai.
A vinyegret elkészítésénél ha nem szeretnénk hogy összekeveredjenek a zöldségek színei, akkor elõször az összevágott céklát keverjük össze az olaj felével, így ez a finom réteg bevonja és nem fogja meg annyira a többi zöldséget.
A hagymát közvetlenül a tálalás elõtt javaslom belekeverni, és semmiképpen se tároljuk a bekevert salátát a hûtõben. Törekedjünk annyit elkészíteni amennyit frissen el is fogyasztunk.
Tehát hogyan készítsünk egy szokványos vinyegret salátát ?
Elõször szigorúan követve a kiválasztott receptet. A szakács mûvészete az ízek összehangolásában rejlik. A saláta ne legyen ...