Oliebollen - holland f?nk
sponsored links
A hollandok hagyom?nyosan a t?li id?szakban fogyasztj?k ezt az isteni finom alm?s, mazsol?s, fah?jas f?nkot.
A neve magyarul olajlabd?t jelent, ami utal a k?sz?t?s m?dj?ra, azaz, hogy olajban kell s?tni.
Hozz?val?k
50 dkg liszt
3 dkg friss ?leszt?
4,5 dl tej
3 dkg cukor
1 nagyobb alma h?mozva, reszelve
10 dkg mazsola
10 dkg kand?rozott narancsh?j
1 narancs reszelt h?ja
1 k?v?skan?l fah?j
0,5 dl rum
csipet s?
A s?t?shez
b? olaj
A sz?r?shoz fah?jas porcukor
A mazsol?t ?s a kand?rozott narancsh?jat egy ?r?n ?t a rumba ?ztatjuk.
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az ?leszt?t. A lisztet, a cukrot, a s?t, a fah?jat t?lba m?rj?k, hozz?adjuk a megkelt ?leszt?t, a marad?k langyos tejet ?s j?l kikeverj?k az eg?szet.
Beleforgatjuk a reszelt alm?t ?s narancsh?jat, a rumba ?ztatott mazsol?t ?s narancsh?jat (a rum is megy bele).
Letakarjuk ?s kb. egy ?r?n ?t langyos helyen pihentetj?k.
B?, forr? olajba k?t ev?kan?l seg?ts?g?vel di?nyi labd?kat szaggatunk a l?gy t?szt?b?l ?s aranybarn?ra s?tj?k ?ket.
T?lal?s el?tt meghintj?k fah?jas porcukorral.