Olaszos húsgolyók pizza fánkokkal

2014-01-17

sponsored links





Minden nap fõzök, igyekszem hétköznapi házi-menzát vezetni, ami persze nem jelenti azt, hogy miden nap tökfõzelék van fasírttal, vagyrántott hús sült krumplival. Persze gyakran elõfordul. J

Szívesen hangolom a heti menüt a már megszokott, hétköznapi kedvencekre, de semmiképpen nem süllyedek el a hétköznapi rutinfõzés unalomtengerében.
Szeretek fõzni, mindig is szerettem, egészen biztos vagyok abban, hogy nem lankadó lelkesedésem oka, hogy szinte soha nem készítek el kétszer egy ételt egyformán, még akkor sem, ha, ?úgy indul?.

Hároméves glogírói pályafutásom alatt megtapasztaltam, hogy hétköznapi fortélyaim, egyéni ízlésembõl és gasztro fantáziámból fakadó receptjeim sokkalta népszerûbbek, mint a receptversenyekre készült, vagy gasztro trendekre épülõ étel remekeim. No és bevallom, hogy nem is nyújt számomra nagyobb élvezetet, mint napról napra változatosan, fantáziadúsan és ízletesen fõznöm szeretteimnek.

Ez is egy egyszerû recept. Két adag - két nappal korábban bedagasztott - pizza tészta lapult a hûtõben és másfél kiló darált dagadó várta mellette, hogy vajon mi készül belõle. A fele mennyiséget szántam ebédre.

Szeretjük a fasírtot, legutóbb még egyben sütve is sikerült elsütnöm hatalmas sikerrel, pedig korábban az egyben sült fasírt, vörös posztó volt a családban. 

Gondoltam, ha húsgolyót készítek, ami passzol a pizza tésztához, akkor a köretet már meg is úsztam. Így a húsgolyót olaszosra hangoltam.

Hozzávalók 4 adaghoz:

70 dkg darált sertésdagadó
2 szelet friss, fehér kenyér héja nélkül frissen õrölve
? dl tej (a sütés közben elpárolgó tejtõl szaftosabb marad a húsgolyó)
10 dkg frissen reszelt parmezán
2 tanyasi tojás kicsit elhabarva
frissen õrölt Himalája só és színes bors
1 csokor friss bazsalikom levelei összevágva
1 teáskanál morzsolt oregánó
1 evõkanál vaj
1 fél fej édes hagyma finomra vágva
1 nagy gerezd fokhagyma finomra vágva

2 adag pizza tészta (pizza tészta alapreceptem 5 adag -24 cm-s formába illõ ? pizzára szól)


Vajon megdinszteltem a hagymát és a fokhagymát, hagytam kihûlni, majd az összes hozzávalóval összeállítottam a húsmasszát. Hûtõben csücsült két órán át, majd vizes kézzel apró golyókat formáztam (2,5 dkg/db) és forró olajban 4-5 perc alatt kívül ropogósra, belül szaftosra sütöttem.



A pizza tésztát hagytam szoba hõmérsékletre melegedni. Lisztezett deszkán kinyújtottam 0,5 cm magasra és fánk szaggatóval kis lepényeket szaggattam. Az egyiket fokhagymás szósszal, a másikat pizza szósszal kentem meg, majd megszórtam morzsolt oregánóval. 240 C fokra elõmelegített sütõben 14 perc alatt sütöttem ropogósra. 





A húsgolyókat és pizza fánkocskákat univerzális fokhagymás szószommal tálaltam. Mi tagadás, telitalálat hétköznapi ebéd kerekedett belõle. J



Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s