Olasz lapos
sponsored links
Az ?nnepek el?tt hetekig szinte minden napomat a konyh?ban t?lt?ttem ?s nagyon de nagyon v?rtam m?r a pihen?st. A pihen?s ideje el is j?tt, im?dtam a semmittev?st, k?r?lbel?l h?rom napig, mert akkorra m?r nagyon ?reztem, hogy valami bizony hi?nyzik. Ja persze, a s?t?s ?s az alkot?s.:). Mivel a keny?r is elfogyott itthon, kov?szom azonban nem volt friss, ez?rt az ?leszt?t kellett bevetnem. Rengetegszer s?t?ttem m?r focaccia-t ?s ?leszt?vel szerintem nagyon tuti, ?gy ez?ttal erre esett a v?laszt?som, a receptj?t pedig most meg is osztom veletek.
Hossz? a keleszt?si id?, mivel minim?lis benne az ?leszt?, de ez senkit ne riasszon vissza, hiszen alig van vele a munka. Cser?be viszont egy isteni puha lep?nykenyeret kapunk, ami garant?ltan nem ?ri meg a m?snapot (legal?bbis ha az ?n kiscsal?domb?l indulok ki). A felt?t pedig gyakorlatilag b?rmi lehet, azonban az ol?vaolajjal ne sp?roljatok. Ne csak a mennyis?g?n, hanem a min?s?g?n sem, mivel ez lesz a plusz ?z rajta, ami csakis illatos, friss olajjal az igazi.
Hozz?val?k:
40 dkg feh?r keny?rliszt
8 g s?
3,5 dl langyos v?z
4 g ?leszt?
ol?vaolaj
A lisztet egy t?lba szit?ljuk ?s ?sszekeverj?k a s?val. Az ?leszt?t 1 dl v?zben feloldjuk ?s a liszthez ?ntj?k, majd a t?bbi vizet is bele?ntj?k. Fakan?llal j?l elkeverj?k, de csak annyira mint mondjuk egy nokedlit. A t?szta k?r? ?nt?nk egy kev?s ol?vaolajat ?s lefedj?k folpack-al. Egy ?ra m?lva a t?szta egyik oldal?t felh?zzuk ?s a tetej?re hajtjuk. Ugyanezt elv?gezz?k a szemben l?v? oldallal, majd a m?sik k?t oldallal is. ?jra f?lretessz?k egy ?r?t pihenni. Ezt a hajtogat?st m?g megism?telj?k k?tszer. Az utols? hajtogat?s ut?n egy ?r?val a t?szt?t s?t?pap?rral ?s olajjal kikent tepsire halmozzuk. Most j?n a mutatv?ny. Pr?b?ljuk meg ?gy sz?tter?teni a t?szt?t, hogy ne nyomkodjuk ki bel?le az ?sszes leveg?t. Alulr?l szoktam al?ny?lni ?s ?gy h?zogatni tepsi m?ret?re. Leter?tj?k konyharuh?val, de ?gy, hogy ne ?rjen a t?szt?hoz. ?jra kelesztj?k 1 vagy 1,5 ?r?t, ez f?gg a konyha h?m?rs?klet?t?l. Az utols? f?l ?r?ban a s?t?t 200 C-ra el?meleg?tj?k. Amikor megkelt a t?szta az ujjunk hegy?vel megszurk?ljuk a t?szt?t ?s meglocsoljuk b?ven ol?vaolajjal, majd ?zl?s szerint megpakoljuk paradicsommal, ol?vabogy?val, rozmaringgal vagy b?rmivel. S?t?be toljuk ?s kb. 15 perc alatt k?szre s?tj?k.