Olajban s?lt krumplis pog?csa
sponsored links
Tulajdonk?ppen ink?bb krumplis l?ngos mint pog?csa az ?n v?lem?nyem szerint. Vagy ink?bb a kett? k?z?tti.
Imi gyakran mondogatta, hogy gyerekkor?ban sokszor ettek vacsor?ra olyan pog?cs?t, amit anyuk?ja olajban s?t?tt ki ?s nem kerekre szaggatott, hanem k?ssel n?gyzet alak?ra v?gott. El nem tudtam k?pzelni, hogy milyen az a pog?csa amit valamif?le zsirad?kban kell kis?tni, nem tepsiben... Sajnos Imi anyuk?ja sok-sok ?ve meghalt m?r, ?gy nem is tudtam kit?l megk?rdezni, csak tal?lgattam. Amikor burgony?s l?ngost s?t?ttem, azt mondta, hogy ez m?r majdnem az, de m?gsem.
Egyszer azt?n a szok?sos ?ves balatonsz?rsz?i nyaral?sunkon voltunk a j?l megszokott hely?nk?n - Erzsi n?nin?l ?s Vili b?csin?l - amikor is egyik reggel kedves h?zin?nink egy nagy t?l friss, forr?, olajban s?lt pog?cs?t k?ld?tt fel nek?nk. ?s Imi egyb?l felismerte, hogy ez volt az a gyakori vacsora gyerekkor?ban! R?gt?n el is k?rtem a receptet Erzsi n?nit?l ?s az?ta m?r t?bbsz?r is elk?sz?tettem itthon.
Imi gyakran mondogatta, hogy gyerekkor?ban sokszor ettek vacsor?ra olyan pog?cs?t, amit anyuk?ja olajban s?t?tt ki ?s nem kerekre szaggatott, hanem k?ssel n?gyzet alak?ra v?gott. El nem tudtam k?pzelni, hogy milyen az a pog?csa amit valamif?le zsirad?kban kell kis?tni, nem tepsiben... Sajnos Imi anyuk?ja sok-sok ?ve meghalt m?r, ?gy nem is tudtam kit?l megk?rdezni, csak tal?lgattam. Amikor burgony?s l?ngost s?t?ttem, azt mondta, hogy ez m?r majdnem az, de m?gsem.
Egyszer azt?n a szok?sos ?ves balatonsz?rsz?i nyaral?sunkon voltunk a j?l megszokott hely?nk?n - Erzsi n?nin?l ?s Vili b?csin?l - amikor is egyik reggel kedves h?zin?nink egy nagy t?l friss, forr?, olajban s?lt pog?cs?t k?ld?tt fel nek?nk. ?s Imi egyb?l felismerte, hogy ez volt az a gyakori vacsora gyerekkor?ban! R?gt?n el is k?rtem a receptet Erzsi n?nit?l ?s az?ta m?r t?bbsz?r is elk?sz?tettem itthon.
Legut?bb p?ld?ul m?lt h?ten az ?n nagy-nagy seg?ts?gemmel, Dorottya l?nyommal, am?g ?ccse, Dani az igazak ?lm?t aludta. Nagyon egyszer?en ?s viszonylag gyorsan elk?sz?thet? finoms?g, egy babaalv?snyi id? alatt megvan. :)
Hozz?val?k:
- 50 dkg f?zni val? krumpli
- 1 toj?s
- 2 csapott ev?kan?l tejf?l
- 50 dkg f?zni val? krumpli
- 1 toj?s
- 2 csapott ev?kan?l tejf?l
- s?
- liszt, amennyit felvesz a krumpli
- olaj a s?t?shez
A krumplit megh?mozzuk, felkock?zzuk ?s s?s v?zben megf?zz?k. Lesz?rj?k, ?tt?rj?k ?s hagyjuk langyosra h?lni. Hozz?adjuk a toj?st ?s a tejf?lt, ?zl?s szerint s?zzuk ?s annyi liszttel gy?rjuk ?ssze, hogy k?nnyen kezelhet?, nem ragacsos t?szt?t kapjunk.
Lisztezett deszk?n kb. 1 cm vastagra ny?jtjuk ?s kerek pog?csaszaggat?val kiszaggatjuk, vagy k?ssel kisebb darabokra v?gjuk.
B?, forr? olajban mindk?t oldal?t pirosra-ropog?sra s?tj?k, majd lecsepegtetj?k ?s pap?rt?rl?vel b?lelt t?lra szedj?k.
- liszt, amennyit felvesz a krumpli
- olaj a s?t?shez
A krumplit megh?mozzuk, felkock?zzuk ?s s?s v?zben megf?zz?k. Lesz?rj?k, ?tt?rj?k ?s hagyjuk langyosra h?lni. Hozz?adjuk a toj?st ?s a tejf?lt, ?zl?s szerint s?zzuk ?s annyi liszttel gy?rjuk ?ssze, hogy k?nnyen kezelhet?, nem ragacsos t?szt?t kapjunk.
Lisztezett deszk?n kb. 1 cm vastagra ny?jtjuk ?s kerek pog?csaszaggat?val kiszaggatjuk, vagy k?ssel kisebb darabokra v?gjuk.
B?, forr? olajban mindk?t oldal?t pirosra-ropog?sra s?tj?k, majd lecsepegtetj?k ?s pap?rt?rl?vel b?lelt t?lra szedj?k.
Forr?n, frissen a legfinomabb. ?nmag?ban, sajttal-tejf?llel, fokhagym?val vagy ak?r lekv?rral is ehetj?k, ki hogyan szereti.