Obatzer (bajor camembertkrém)
sponsored links
Az obatzer egy fûszeres bajor sajtkrém, amit kenyérre kenve vagy pereccel fogyasztanak és minden bajor sörkertben megtalálható az étlapon. Legfontosabb összetevõje a jó minõségû, nagyon érett és aromás sajt, melyhez camembertet vagy Brie-t is használhatunk. Éretlen sajttal nem érdemes próbálkozni, mert abból nem lesz ízletes a végeredmény. Kicsit hasonlít a mi körözöttünkhöz, hagymás is, fûszeres is, de ebbe a krémbe még egy kis sör is került, hisz Bajorország a sör Mekkája. A receptet egy bajor háziasszony találta ki és szolgálta fel elõször saját sörözõjében, az 1920-as években, azóta rendkívül népszerûvé vált. Jó választás bulikhoz, kerti partikhoz, de reggelire is fogyaszthatjuk.
Obatzer (bajor camembertkrém)
Hozzávalók:
- 25 dkg nagyon érett, szobahõmérsékletû camembert
- 3-5 dkg puha, jó minõségû vaj
- 1 kisebb vöröshagyma
- snidling - ízlés szerint
- 2 ek bajor világos sör (pl.: HB, Weißier, Lövenbrau)
- 1 tk pirospaprika
- 1/2 tk õrölt kömény
- só
- frissen õrölt bors
Elkészítése:
- A camembert sajtot felaprítjuk, a hagymákat apróra vágjuk.
- A sajtot egy tálba tesszük, hozzáadjuk a puha vajat, a hagymát, fûszereket és a sört.
- Egy villával rusztikusra összenyomkodjuk, de aki így nem szereti, az robotgéppel habos, krémesre dolgozhatja.
- 1 óra hosszára hûtõbe tesszük.
- Tálalás elõtt vegyük ki a krémet, kicsit hagyjuk állni, míg felenged.
- Friss kenyérre kenve vagy bajor pereccel, hûvös sörrel, vékonyra szelt retekkel, lilahagymával, snidlinggel kínáljuk.
- Frissen jó, még aznap fogyasszuk el, mert a benne lévõ hagymáktól megkeseredhet az íze.
TIPP:
Ha igazán krémes obatzert szeretnénk készíteni, akkor vágjuk le a sajt kemény héját és csak a lágy, puha belsejét használjuk fel.
A fenti összetevõkhöz keverhetünk még 5 dkg krémsajtot vagy 1-2 kanál tejfölt is.
Rozskenyérrel is nagyon finom.
Tetejét meghinthetjük pirospaprikával.