NÁLUNK MÉG A KERÍTÉS IS SPÁRGÁBÓL VAN - avagy, parmezános krumplipüré, spárgával és tükörtojással
sponsored links
A tavasz jellegzetes zöldsége, a kucsmagomba mellett a spárga. Nagyon szeretem! Lehet leves, grillezve, csõben sütve, zöld, fehér, mindegy csak sok legyen. A hagyományos spárgaételeket már kezdtek unalmassá válni, ezért - szokásomhoz híven - kicsit felturbóztam a dolgot. Ha már sípnak hívjuk a spárgák végét, akkor legyenek orgonasípszerûen felállítva. Igen ám, de mitõl nem dõlnek el? Hát, a parmezános krumplipüré "vakolattól".
Hozzávalók ( 2 adag ):
- 1 csomag zöld spárga ( vagy 1/2 cs. fehér, 1/2 cs. zöld )
- 2 szelet sertés comb
- 2 nagyobb burgonya
- 4-5 dkg parmezán sajt
- 2 db tojás
- vaj, pár csepp tejszín
- só, bors, õrölt szerecsendió
Elkészítés:
- A spárgasípokat levágom kb.: 6-7 cm magasságban, valamint a maradék szárból, még kb.: 4 cm-es darabokat, amiket sós, cukros, citromos vízben elõpárolok.
- A burgonyából a vaj, a tejszín és a reszelt parmezán hozzáadásával nem túl folyós burgonyapürét készítek. Sóval, frissen õrölt borssal és szerecsendióval ízesítem.
- A hússzeletekbõl szabályos kerek formákat vágok egy kb.: 8-10 cm-es fém süteménykiszúró segítségével.
- A húsok mindkét oldalát hirtelen megpirítom egy forró serpenyõben - hogy a nedvek benne maradjanak. Ekkor kicsit összeugrik, de ez nem baj, mert így elfér mellette a spárga. Sózom, borsozom!
- Az elõbb használt kiszúró formát egy teflon tepsibe helyezem, ez lesz a "zsaluzsat" az építkezéshez. Fontos, hogy fém formát használjunk! Függõlegesen elkezdem sorban beleállítani a spárgákat. Egy kicsi - egy nagy, egy kicsi - egy nagy... Lehet egy zöld - egy fehér is, akkor látványosabb! Piros spárgával pedig lehetne nemzeti színû is! :) Az egyik oldalán a sütiforma támasztja meg, a másik oldalán pedig a hússzelet. Ezért nem baj, hogy összeugrott a hõ hatására.
- A középen képzõdõ üreget kitöltöm a krumplipürével, úgy hogy a közepén enyhe mélyedést alakítok ki, ebbe kerül a tojás. A tojást sózom, borsozom.
- Elõmelegített sütõben addig sütöm, amíg a tükörtojás ízlés szerinti állagú nem lesz. Én folyósan szeretem!
- Egyben kivéve tányérra helyezem, és csak ekkor veszem le róla a formát.
A szétfolyó tojássárgája keveredik a parmezános krumplipüré ízével...... Hmm!
Kipróbáltam hús nélkül is! Akkor, egy vastagabb szelet burgonya volt az alap, de eltudom képzelni grillezett zelleren is.