Nyári zöldséges palacsinta
sponsored links
Töltött palacsintából már kétféle is van a receptjeim között, egyszer van a húsos, meg még van az olaszos is. Most pedig jöhet a zöldséges, nagyon könnyû, nyári verzió.
Hozzávalók:
a palacsintához:
- 10 dkg finomliszt
- 5 dkg Graham liszt
- 1 tojás
- 4 dl tej
- késhegynyi sütõpor
- só, õrölt bors
- a sütéshez egy kevés étolaj
a töltelékhez:
- 1 közepes cukkini (kb. 50 dkg)
- 1 nagyobb répa
- só
- õrölt kakukkfû
- morzsolt bazsalikom
a tetejére:
- 4 paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- õrölt bors
- morzsolt bazsalikom
- 15 dkg reszelt sajt
A töltelékhez megmosom a cukkinit és héjastól lereszelem a reszelõ nagy fokán. A répát megtisztítom, és azt pedig a reszelõ "sajtreszelõ" fokozatán reszelem meg. A zöldségeket egy serpenyõbe teszem, megfûszerezem és zsiradék nélkül kb. 10 percig a saját levükben párolom-fõzöm. Lefedni nem kell, az a jó, ha a levének a nagy része elfõl, mert így lesz belõle sûrû töltelék.
Amíg a zöldség készül, összeállítom a palacsintát: a kimért liszteket összekeverem a sütõporral és a fûszerekkel, majd hozzáadom a tojást és 1d tejet. Csomómentesre keverem, majd a tejet fokozatosan hozzá adagolva elkészítem a tésztát.
Most a paradicsommártás következik: a felkockázott paradicsomot az összezúzott fokhagymával és a fûszerekkel egy kis mártásos lábasba teszem és ugyancsak zsiradék nélkül kb. 30 percet rotyogtatom takaréklángon. Lefedni ezt sem kell. Ha elkészült botmixerrel pürésítem.
Miközben fõ a mártás, kisütöm a palacsintákat. Nekem 12 db, kisebb palacsintám lett úgy, hogy a palacsintasütõmet nem érte körbe a palacsinta.
Elõkészítek egy szögletes jénai edényt és jöhet a töltés. A jénait a palacsinták "olajtartalma" miatt nem kell kikenni zsiradékkal.
Minden palacsinta közepére 1 evõkanál tölteléket teszek és két szembeni oldalról ráhajtom, majd felgöngyölöm a palacsintákat. Szorosan egymás mellé teszem õket a jénaiba és leöntöm a mártással. Ezen a ponton akár a hûtõbe is be lehet tenni, ha csak késõbb akarjuk megsütni. Sütés elõtt még megszórom reszelt sajttal. Közepesen meleg sütõben kb. 25 percig sütöm, amíg a sajt szépen ráolvad.