Nyári baszk bazsalikomos csirkeraguleves

2010-07-13

sponsored links


Miközben csendesen gyöngyözött a fedõ alatt, azon töprengtem, vajon milyen nemzet jegyezheti ezt a ragulevest. Gondolom spanyol ? foglaltam magamban állást. Aztán rá pár órával kezembe került valami nõi magazin, ahol megláttam egy ehhez a leveshez kísértetiesen hasonlító variációt, amit baszk címkével illettek. Hát akkor legyen baszk.

Eddig a baszkokról két dolog jutott eszembe: az Athetic Bilbao focicsapat és nagy szerelmem, a bilbaoi Guggenheim múzeum (ahol még nem jártam, de ahová egyszer biztosan eljutok).

Most inkább a foci köti le a figyelmem, lázban égek (kivételes öröm az ember életében, amikor örök kedvence éppen nyerõ fázisban van), focizzunk hát egy kicsit. Mert az Athletic Bilbao érdekes egy csapat ám! Egyfelõl a Realon és a Barcán kívül az egyetlen csapat a spanyol ligában, aki fennállása óta (1928) az elsõ osztályban játszik (azaz egyszer sem bukott le alsóbb osztályba 2010-1928=82 éve!). Ez nagy dolog, bár igaz, az utóbbi években nem egyszer sokkal inkább az isteni szerencse, mint az elsõ osztályhoz méltó színvonalú teljesítmény tartotta õket a Primera Divisiónban, de attól még vitathatatlanul elit körbe tartoznak. Másik érdekesség, és ez egyben tovább emeli teljesítményük értékét, hogy bár üzleti alapokon nyugvó vállalkozásról van szó, a klub tartja magát a kizárólag baszk utánpótlás elvéhez. A sokáig merev igazolási szabály (cantera) annyiban lazult az utóbbi években, hogy a klub ma már olyan játékosokat is leigazolhat, akik bár nem rendelkeznek baszk felmenõkkel, de baszkföldi futballiskolában lettek képezve (persze kivételek korhoz és körülményekhez mérten mindig akadtak, például mikor Franco tett kísérletet a spanyolországi kisebbségek beolvasztására). Azaz ez a csapat úgy tartja magát a liga elsõ osztályában, hogy egy meglehetõsen szûk terület még szûkebb keretébõl válogat(hat) csupán. Se spanyolok, se más nemzetiségûek nem játszhatnak a csapatban, csakis Baszkföld futballistái. Ez aztán a nemzeti öntudat és büszkeség kiteljesedése! Real drukkerként is csípem a tartásukat.

Ráadás tudásmorzsa
Tudtátok, hogy Eva Perón vagy Ernesto Che Guevara is Baszkföldrõl származik? Én nem?


Vissza a leveshez: bár nem bír történelmi súllyal, de szeretjük és helyén értékelendõ, mint igen hálás, nyaraló-ill. nyaralás-kompatibilis egytálétel. Nem kell vele sokat lacafacázni: strandról/napozástól kimerülve, konyhába beesve, még bikiniben 10 perc alatt (1 fõ kuktával kalkulálva), szó szerint összedobható. Míg fõ, simán belefér egy jó zuhany és teljes piperkészés,  így az asztalhoz már frissen, üdén, szúnyogírtóval illatosítottan ülhetünk (senki ne felejtsen a fülébe is kenni/fújni egy adagot). És ha már nyaraló, nem utolsó szempont, hogy a fõzési folyamat során használt, mosogatni való eszközök száma is kimerül egy darab fazékban, 1 darab vágódeszkában és 1 darab szeletelõ késben.

Tipp: másnap is remek!

Megjegyzés: a recept a spanyol kategóriába került besorolásra. Vegyük úgy, ez inkább csak kényelmi/földrajzi kérdés, nem pedig kisebbségi/nemzeti. Ezúton kérek elnézést minden öntudatos baszktól és a témára érzékeny népektõl.


Nyári baszk bazsalikomos csirkeraguleves

Hozzávalók 4 személyre:
kb. 2 ek olívaolaj
8 csirke felsõcomb (bõrével)
1 közepes fej vöröshagyma, megpucolva, félbevágva
1 ek liszt
2 piros kaliforniai paprika, felkockázva
3-4 szál répa, felkarikázva
kb. 12 db közepes méretû újkrumpli, félbevágva
150ml száraz fehérbor (olyan, amilyet örömmel meg is innánk!)
200ml csirke alaplé (vagy ha nincs, víz)
1 nagy marék bazsalikom, durván felaprítva


Elkészítés:
  • Egy nagy edényben olajat forrósítok. A csirkéket megszórom kevés liszttel, és közepesen erõs láng felett mindkét oldalukat aranybarnára pirítom (elõször érdemes bõrével lefelé pirítani, majd utána megfordítani, és lepirítani a húsos oldalát is).
  • Hozzáadom a krumplit, répát és a paprikát, és kb. 3-5 percig tovább pirítom, kevergetés mellett.
  • Felöntöm a borral és az alaplével, beldobom a hagymát, sózom és borsozom. Fedõ alatt minimum 30 percig fõzöm (nekem most kb. 45 perc volt, ez erõsen edény és tûzhely-függõ). Lényeg: akkor van kész, mikor a csirke megpuhult (a csontjáról szinte érintésre leválik) és az összes zöldség is jól megfõtt.
  • Belekeverem az aprított bazsalikomlevelet, és további 5 percet fõzöm. Ha kell, lehet még ízlés szerint sózni.

Kenyérrel ettük, szuper volt.


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Gourmandula/~...

sponsored links

Keres?s