Nyersétel találkozó 2010.05.30
sponsored links
Már két hete elkezdtem írni a posztot, ideje befejeznem:-)
Jó kis csapat volt, megismertem sok új embert. Nahira avokádó salátája különösen ízlett (az avokádó a szívem csücske), de volt még sok finom falat!:-)
Kár, hogy el kellett sietnem a vonathoz a lányaimmal (elõtte meg az indulás miatt siettem, így nem készültem extra dolgokkal).
De jöjjenek a receptek!
Csicsókás kréker
A pontos arányokra nem emlékszem, ez a kiindulási recept volt, amin a rendelkezésre álló összetevõk mennyisége miatt kicsit változtattam.
1 Excalibur tálcára való adag (800 g):
300 g csíráztatott hajdina
100 g csicsóka
100 g vegyes zöldség (kb 70 g répa, 20 g fehérrépa/petrezselyemgyökér, 10 g zellergumó+zellerzöld)
50g dió
50 g napraforgómag
50 g barna lenmag
60 g vöröshagyma
15 g extraszûz olívaolaj
75 g paradicsom
vegamix
só
A lenmagot szárazon darálom (kis aprítómban).
A vöröshagymát pucolás után nagylyukú reszelõn lereszelem, majd ráborítom az olívaolajat. Néhány óra állás után használom fel, így kellemesebb, lágyabb lesz a hagymaíz, nem csípõs.
Az olajos magokat egy éjszakai áztatás után használom, öblítés után jöhet ez is az aprítóba.
A zöldségeket megtisztítom, majd a konyhai aprítóm reszelõ betétjével lereszelem. Ha nem lesz elég apró darabos, akkor az aprító S alakú késével is átdolgozom egy kicsit, a hajdinacsírával együtt. Jön bele a só és vegamix, majd a paradicsomot összeturmixolom, és hozzákeverem a masszához. Paradicsom nélkül nagyon száraz szokott lenni, nincs benne semmi lédús, és a lenmag összeszívja azt a kevés nedvességet is (lehet, hogy elõre be kellene áztatnom, csak nem szeretek plusz vizet használni, mert úgy lassabban szárad...). A paradicsom viszont elég híg, és az ízvilágon is lágyít.
A masszát tapadásmentes alátétre kenem, majd 5x5 négyzetet vágok bele, ezeket pedig még az átlójuk mentén is tovább vágom, így guszta kis háromszögek lesznek a végén. 41 fokon aszalom, kb. 10-12 óra múlva le lehet szedni az alátétrõl, és tovább kell még szárítani 6-8 órát, míg teljesen ropogós nem lesz.
Ez a kréker jó fûszeres a zellerzöld miatt.
Nagyon illik hozzá pl. az avokádó csak úgy, szeletelve, sózás meg minden nélkül, vagy valamilyen lágy ízû krém. De egyszerû, fûszermentes saláta mellé fogyasztva is kiváló.
Mungóbabos ropogós
(Így lesz a kerámia fõzõlap fénykép háttér... Eléggé fantáziátlan vagyok ma, és jobb nem jutott eszembe a nem túl fotogén ropogós tálalásához...)
Elõször diós fasírtot akartam készíteni, csak nem volt lencse- és napraforgócsírám, illetve a napraforgómaggal is csínján kellett bánjak, nehogy kimerüljenek a készletek, mielõtt újra hozzá tudok jutni. A recept így módosult:
2 cs mungóbabcsíra
2 cs dió
fél cs barna lenmag
fél cs olajban áztatott vöröshagyma
1-2 gerezd olajban áztatott fokhagyma
fehérbors (elfogyott a borsikafû, és a környéken nem sikerült még beszereznem... azzal pedig finomabb lenne...)
pirospaprika
sörélesztõ pehely
só
A hagymákat az elõbb részletezett módon elõ kell készíteni (fokhagymához kislyukú reszelõt, vagy fokhagymanyomót használjunk).
A lenmagot most is szárazon daráljuk, majd a többi összetevõt S késes aprítóban pépesítjük.
A hosszabb eltarthatóság és gyorsabb száradás érdekében vékonyan kentem ki a tapadásmentes alátétre, kb. 700-800g jutott egy tálcára. Ezt is bevagdaltam elõre (4x12 szelet), majd jött az aszalás 41 fokon, kb. a krékerhez hasonló ideig.
Salátával és pástétommal, krékerrel együtt komplett ebéd lehet.
EXTRA RECEPT:
Szezámtej
A lányoknak készített hófehér szezámtej úgy megmozgatta a jelenlévõk fantáziáját, hogy ez is kóstolás tárgya lett.
Hozzávalók:
200 g szezámmag
2 ek méz (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb is)
fél tk só
2 l víz
A szezámmagot egy éjszára beáztatjuk (Ha csak pár órát áztatjuk, akkor lesz olyan kesernyés az íze, mint amit vittem, akkor sajnos elfelejtettem idõben beáztatni...), majd hidg vízzel leöblítjük. A turmixba helyezzük a mézzel, sóval. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd krémesre turmixoljuk (fél-egy perc). Ezután jöhet bele a maradék víz, és még egy kis turmixolás.
Ezután szûrõzsákkal (sûrû szövésû anyagzsák, én muszlinból varrtam), vagy egy tiszta nejlonharisnyával leszûrjük.
Nagyon finom karobporral is, de a lányok így szeretik a legjobban.
A sûrûjét félretesszük egy késõbbi recepthez, például kókuszgolyóhoz, tortalaphoz, vagy ha nem ízesítjük be elõre, akkor lehet belõle Magyaros szezámkrém is.
Sok féle olajos magból készíthetünk így tejet, például mandula, dió, vagy kesudió és kókuszreszelék. A kesut csak egy-két órára áztassuk be (úgysem élõ már, és áztatással hamar poshadt íze lesz), a kókuszreszeléket meg ne is, mert ez megsavanyodik, ha sokáig áll vízben. Napraforgóból még nem próbáltam, ezt inkább sós levesbe képzelem, vagy salátára tejföl állagban, szûrés nélkül, ez elég markáns ízû, és nem is hófehér.
Jó kísérletezést mindenkinek!
Jó kis csapat volt, megismertem sok új embert. Nahira avokádó salátája különösen ízlett (az avokádó a szívem csücske), de volt még sok finom falat!:-)
Kár, hogy el kellett sietnem a vonathoz a lányaimmal (elõtte meg az indulás miatt siettem, így nem készültem extra dolgokkal).
De jöjjenek a receptek!
Csicsókás kréker
A pontos arányokra nem emlékszem, ez a kiindulási recept volt, amin a rendelkezésre álló összetevõk mennyisége miatt kicsit változtattam.
1 Excalibur tálcára való adag (800 g):
300 g csíráztatott hajdina
100 g csicsóka
100 g vegyes zöldség (kb 70 g répa, 20 g fehérrépa/petrezselyemgyökér, 10 g zellergumó+zellerzöld)
50g dió
50 g napraforgómag
50 g barna lenmag
60 g vöröshagyma
15 g extraszûz olívaolaj
75 g paradicsom
vegamix
só
A lenmagot szárazon darálom (kis aprítómban).
A vöröshagymát pucolás után nagylyukú reszelõn lereszelem, majd ráborítom az olívaolajat. Néhány óra állás után használom fel, így kellemesebb, lágyabb lesz a hagymaíz, nem csípõs.
Az olajos magokat egy éjszakai áztatás után használom, öblítés után jöhet ez is az aprítóba.
A zöldségeket megtisztítom, majd a konyhai aprítóm reszelõ betétjével lereszelem. Ha nem lesz elég apró darabos, akkor az aprító S alakú késével is átdolgozom egy kicsit, a hajdinacsírával együtt. Jön bele a só és vegamix, majd a paradicsomot összeturmixolom, és hozzákeverem a masszához. Paradicsom nélkül nagyon száraz szokott lenni, nincs benne semmi lédús, és a lenmag összeszívja azt a kevés nedvességet is (lehet, hogy elõre be kellene áztatnom, csak nem szeretek plusz vizet használni, mert úgy lassabban szárad...). A paradicsom viszont elég híg, és az ízvilágon is lágyít.
A masszát tapadásmentes alátétre kenem, majd 5x5 négyzetet vágok bele, ezeket pedig még az átlójuk mentén is tovább vágom, így guszta kis háromszögek lesznek a végén. 41 fokon aszalom, kb. 10-12 óra múlva le lehet szedni az alátétrõl, és tovább kell még szárítani 6-8 órát, míg teljesen ropogós nem lesz.
Ez a kréker jó fûszeres a zellerzöld miatt.
Nagyon illik hozzá pl. az avokádó csak úgy, szeletelve, sózás meg minden nélkül, vagy valamilyen lágy ízû krém. De egyszerû, fûszermentes saláta mellé fogyasztva is kiváló.
Mungóbabos ropogós
(Így lesz a kerámia fõzõlap fénykép háttér... Eléggé fantáziátlan vagyok ma, és jobb nem jutott eszembe a nem túl fotogén ropogós tálalásához...)
Elõször diós fasírtot akartam készíteni, csak nem volt lencse- és napraforgócsírám, illetve a napraforgómaggal is csínján kellett bánjak, nehogy kimerüljenek a készletek, mielõtt újra hozzá tudok jutni. A recept így módosult:
2 cs mungóbabcsíra
2 cs dió
fél cs barna lenmag
fél cs olajban áztatott vöröshagyma
1-2 gerezd olajban áztatott fokhagyma
fehérbors (elfogyott a borsikafû, és a környéken nem sikerült még beszereznem... azzal pedig finomabb lenne...)
pirospaprika
sörélesztõ pehely
só
A hagymákat az elõbb részletezett módon elõ kell készíteni (fokhagymához kislyukú reszelõt, vagy fokhagymanyomót használjunk).
A lenmagot most is szárazon daráljuk, majd a többi összetevõt S késes aprítóban pépesítjük.
A hosszabb eltarthatóság és gyorsabb száradás érdekében vékonyan kentem ki a tapadásmentes alátétre, kb. 700-800g jutott egy tálcára. Ezt is bevagdaltam elõre (4x12 szelet), majd jött az aszalás 41 fokon, kb. a krékerhez hasonló ideig.
Salátával és pástétommal, krékerrel együtt komplett ebéd lehet.
EXTRA RECEPT:
Szezámtej
A lányoknak készített hófehér szezámtej úgy megmozgatta a jelenlévõk fantáziáját, hogy ez is kóstolás tárgya lett.
Hozzávalók:
200 g szezámmag
2 ek méz (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb is)
fél tk só
2 l víz
A szezámmagot egy éjszára beáztatjuk (Ha csak pár órát áztatjuk, akkor lesz olyan kesernyés az íze, mint amit vittem, akkor sajnos elfelejtettem idõben beáztatni...), majd hidg vízzel leöblítjük. A turmixba helyezzük a mézzel, sóval. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd krémesre turmixoljuk (fél-egy perc). Ezután jöhet bele a maradék víz, és még egy kis turmixolás.
Ezután szûrõzsákkal (sûrû szövésû anyagzsák, én muszlinból varrtam), vagy egy tiszta nejlonharisnyával leszûrjük.
Nagyon finom karobporral is, de a lányok így szeretik a legjobban.
A sûrûjét félretesszük egy késõbbi recepthez, például kókuszgolyóhoz, tortalaphoz, vagy ha nem ízesítjük be elõre, akkor lehet belõle Magyaros szezámkrém is.
Sok féle olajos magból készíthetünk így tejet, például mandula, dió, vagy kesudió és kókuszreszelék. A kesut csak egy-két órára áztassuk be (úgysem élõ már, és áztatással hamar poshadt íze lesz), a kókuszreszeléket meg ne is, mert ez megsavanyodik, ha sokáig áll vízben. Napraforgóból még nem próbáltam, ezt inkább sós levesbe képzelem, vagy salátára tejföl állagban, szûrés nélkül, ez elég markáns ízû, és nem is hófehér.
Jó kísérletezést mindenkinek!