Ny?ri fuvallat
sponsored links
Nagyon r?g?ta ?g?rem m?r ezt a receptet, de v?gre eljutottam od?ig, hogy meg?rjam nektek. Ez nem az az ?sszekeverem, kis?t?m ?s m?r k?sz is van jelleg? ?dess?g, de minden r?sz?nt perc meg?ri a befektet?st. Ez egy igazi ny?ri, savanyk?s jelleg? desszert, amivel ak?r egy sz?linapot is feldobhatunk. Ropog?s t?sztakos?rban l?gy t?r?hab, amin egy karakteres erdei gy?m?lcs ganache pihen ?s ezt a ruby namelaka koron?zza meg, ami tulajdonk?ppen egy l?gy csokikr?m.
T?r?s erdei gy?m?lcs?s tart
Hozz?val?k (2 db 20 cm ?tm?r?j? ?s 2 cm magas tart karik?hoz):
a t?szt?hoz:
270 g liszt
34 g dar?lt mandula
100 g porcukor
160 g vaj
1 nagy (L-es) toj?s
csipet s?
a ruby namelaka-hoz:
136 ruby csoki
2,5 g zselatin
13 g v?z
80 g tej
4 g gl?k?z
125 g tejsz?n
a t?r?kr?mhez:
175 g t?r?
60 g porcukor
30 g citroml?
3 g zselatin
15 g v?z
110 g tejsz?n
1 citrom reszelt h?ja
a gy?m?lcs ganache-hoz:
160 g feh?r csoki
160 g erdei gy?m?lcs p?r?
10 g gluk?z
a d?sz?t?shez bogy?s gy?m?lcs?k
El?sz?r a namelaka-t k?sz?tj?k el. A zselatint a hideg v?zbe ?ztatjuk. A tejet ?s a gl?k?zt felmeleg?tj?k, beletessz?k a megduzzadt zselatint majd a csokira ?ntj?k. Ha elolvadt a csoki, fel?ntj?k a tejsz?nnel ?s botmixerrel egynem?s?tj?k. Leveg?t ne vigy?nk bele, ne legyen bubor?kos. ?n tettem bele egy csepp pink ?telfest?ket, mert nagyon halv?ny volt a sz?ne. Folpackkal lefedj?k, ?gy hogy ?rintkezzen a fel?let?vel ?s h?t?ben teljesen kih?tj?k. A legjobb el?z? este elk?sz?teni.
K?vetkezik a t?szta. A puha vajat a porcukorral kikeverj?k (nem kell habos?tani), hozz?adjuk a toj?st, majd a sz?raz anyagokat. Ne keverj?k sok?ig, csak ?ppen hogy ?lljon ?ssze a t?szta. Folpackba csomagoljuk ?s h?t?be tessz?k 2 ?r?ra.
A t?szt?t kett?osztjuk, 2-3 mm vastagra ny?jtjuk ?s a kivajazott tart karik?kba tessz?k. A sz?l?t k?ssel lev?gjuk, hogy sz?p egyenletes legyen, majd a fagyaszt?ba tessz?k 10 percre. K?zben a s?t?t 180 C-ra el?meleg?tj?k. A t?szt?t kivessz?k a fagy?b?l, az alj?t vill?val megszurk?ljuk ?s aranybarn?ra s?tj?k. F?lretessz?k h?lni. Hogy be puhuljon majd fel a t?szta, kenj?k ki a belsej?t olvasztott feh?r csokival.
A t?r?kr?m k?vetkezik. A t?r?t a porcukor fel?vel elkeverj?k. A zselatint a hideg v?zbe be?ztatjuk. A citromlevet a marad?k cukorral felmeleg?tj?k ?s beletessz?k a zselatint. R??ntj?k a t?r?ra ?s hozz?adjuk a citromh?jat is. Botmixerrel a t?r?s massz?t ?sszet?rj?k, majd belekeverj?k a habb? vert tejsz?nt. A t?r?t a t?sztalapra s?m?tjuk.
A ganache-hoz a gy?m?lcsp?r?t ?s a gl?k?zt felmeleg?tj?k ?s a csokira ?ntj?k. Ezt is botmixerrel egynem?s?tj?k, de ne vigy?nk bele leveg?t. R??ntj?k a t?r?ra ?s k?rbe k?rbe forgatva elter?tj?k rajta.
A namelaka-t k?zi habver?vel kiss? fellaz?tjuk, csillagcs?ves nyom?zs?kba t?ltj?k ?s k?rbenyomjuk a tartot.