Non plus ultra
sponsored links
Magam is alig hiszem el, de hetedszerre!!! sikerült elkészítenem a non plus ultrát :)
Nem tudom miért de ez nekem a vesszõparipám volt hosszú ideig... pedig vertem a habot gõz felett, kristálycukor helyett porcukrot használtam, volt hogy citromlevet, volt hogy ecetet raktam hozzá, volt hogy imádkoztam, hogy mérgemben megettem az egész tepsivel, sütöttem 180 fokon és 150 fokon is szárítottam stb... :)
A mamámnak és sok ezer embernek ez megy sima kristálycukorral és pár tojásfehérjével, nekem átszitált porcukorral és egy kis keményítõvel sikerült, de sikerült az a lényeg!!
Természetesen itt nem állok meg, csinálom / kísérletezgetek tovább.
A non plus ultra jelentése: felülmúlhatatlan, utolérhetetlen.. és tényleg!
A receptem forrása a nagymamám :)
Hozzávalók:
kb 30-35 db
Tészta:
250 g liszt
120 g vaj
50 g porcukor
2 db tojássárgája
Teteje:
2 db tojásfehérje
100 g porcukor
1 mk étkezési keményítõ
baracklekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
Lisztezett deszkám kinyújtjuk, kiszaggatjuk kicsi pogácsaszaggatóval.
A habhoz a porcukrot egy mokkáskanál étkezési keményítõvel együtt átszitáljuk.
A tojások fehérjét egy csipet sóval közepesen kemény habbár verjük, ekkor kezdjük el apránként adagolni hozzá a keményítõs porcukrot és közben folyamatosan verjük tovább.
A korongokat sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejükre vagy habzsákból, vagy egy kiskanál segítségével halmokat teszünk a habból és 170 fokon kb 15-20 perc alatt megsütjük.
Ilyenkor elõfordulhat hogy úgy látszik mintha a hab le akarna esni, de amikor kihûl akkor rajta fog maradni :)
Ha kihûlt a non plus, baracklekvárral összeragasztjuk õket.