nincs cím
sponsored links
,, Párán fõtt '
( Gõzgombóc)
"Párán fõtt", ahogy
Dédanyáink nevezték ezt a finomságot, amelyet gyerekeim is nagy szeretettel fogadtak.
Tulajdonképpen egy egyszerû kelt tészta, amit a forró pára fölött "fõzünk" meg.
Német ajkúak konyhájában Dampfnudel néven ismerik.
Tulajdonképpen egy egyszerû kelt tészta, amit a forró pára fölött "fõzünk" meg.
Német ajkúak konyhájában Dampfnudel néven ismerik.
Készülhet édesen vagy sósan, töltelékkel vagy anélkül ... fantáziánkra van bízva :)
Nálunk édesen készült, házi barack lekvárral töltve, mákkal illetve dióval hintve.
Nálunk édesen készült, házi barack lekvárral töltve, mákkal illetve dióval hintve.
Mindenképp legalább egyszer kipróbálós recept! Aki fánkot készített már annak ezek a gombócok , már csak könnyített pályát jelentenek:) Kiadós leves után, elsõ rangú étel, de desszertnek sem utolsó ;)
Hozzávalók ...
12 db-hoz
50 dkg liszt
5 dkg vaj(puha)
2 db tojás
csipet só
1 tk cukor
2 dkg friss élesztõ
1 dl tej
kenéshez...
olvasztott vaj
szóráshoz...
õrölt cukros mák és dió
Elkészítés ...
Langyos tejbe elkeverjük a cukrot, friss élesztõt-> kovászt készítünk.
Puha vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk és hozzá adjuk a megérlelt kovászt. Jól gyúrható lágy tésztát kell kapjunk(nem folyós!!!)Fánk tésztához hasonlítanám az állagát. Túlságosan keménynek gondolnánk,langyos tejjel lágyíthatunk rajta.
Az alaposan kidolgozott tésztát nejlonnal letakarva, meleg helyen, duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát és 12 négyzet alakra vágjuk. Ízlésünknek megfelelõen lekvárral, vagy csokoládéval, aszalt gyümölccsel, marcipánnal... töltjük. A tészta sarkait jól összecsípve, egyesével gombócokat formálunk belõlük. Ügyeljünk rá, hogy a lekvár(töltelék) útját teljesen lezárjuk :)Akinek van pároló edénye, abban készítheti, vagy pároló betétre csücsültetheti a gömböcöket.
Elsõ kanyarban az edényre rögzített sûrû szövésû anyagon pároltam a tésztákat, de azok fotózásra vállalhatatlanul össze nõttek és a gömb alaktól is igencsak távol álltak :) Így a következõ 6 gombócnál változtattam a technikán... nagy edényemet pont elfedte a fröccsenésgátló szûrõ, erre rakosgattam kissé távolabb egymástól a tészta gombócokat.
Nagy fém keverõ tálat borítottam rájuk(felfogva a kiáramló gõzt) és 15-20 perc párolódás után, óvatosan leszedegettem az idõ közben duplájára hízott, lekvártól áttetszõ puha gombócokat. Vigyázzunk, idõ elõtt ne emeljük le a pároló fedelét, mert azon nyomban össze esik a tészta ...
Még melegen olvasztott vajjal megkenjük felületüket és bõségesen megszórjuk darált cukros mákkal, avagy dióval.
Tipp ...
Vigyázzunk,hogy gõzöléskor a gombócok ne érjenek bele a vízbe !
Kedvünk szerint vanília sodót is készíthetünk, vagy csokoládé öntetet is jól illene hozzá ...
Azon melegében fogyasztva a legfinomabb, ám késõbbiekben, mikróban felmelegítve is újból finom puha lesz :)
Kötényeket felkötni, alkotásra fel !!!