nincs cím
sponsored links
Vaníliás-fahéjas "Majomkenyér" ...
Már régóta lapul a "kipróbálandó" képes mappákban ez a kelt tésztás finomság(átalakítva, felturbózva ízlésünkhöz) Nem igazán szoktam recept összetevõket elmenteni,inkább az improvizálás izgalmát keresem, szinte minden ételben:) Sok-sok csodás fotót nézegetek, amibõl merítem az alap ötleteket... Természetesen, minden tiszteletem a séfeknek, szakácsoknak, cukrászoknak - hiszen az õ szintjük már mûvészet!
Egyszerûen csak élvezem az adott alapanyagok étellé válásának minden folyamatát(mint egyszerû, hétköznapi háziasszony :)
Ami óriási örömet okoz, az az üres tányérok sokasága, egy elégedett -õszinte mosoly kíséretében nyugtázva!
1 kuglóf formához
tészta...
50 dkg liszt
2 dkg élesztõ
3 dl tej(langyos)
1 db tojás
3 ek cukor
5 dkg margarin
csipet só
töltelék...
1 cs vanília pudingpor
2,5 dl tej
1 kk vanília esszencia
1 ek cukor
1 kk vanília esszencia
1 ek cukor
2 dkg vaj
máz...
15 dkg olvasztott vaj
10 dkg barna/fehér kristálycukor
2 tk õrölt fahéj
+ kevés vaj a forma kikenéshez
1 ek barna/v.fehér kristálycukor
pár szem dió/mogyoró(opcionális)
Elkészítés ...
Egy nagy tálba lisztet szitálunk, közepébe kis mélyedést vájunk, amibe a cukrot szórjuk. Élesztõt bele morzsoljuk, majd 1 dl langyos tejjel leöntve, meleg helyen, pár perc alatt "futásnak" indul a kovászunk...
A maradék tejben elkeverjük a tojást és a sót, majd az egész tészta masszát, olvasztott vajjal együtt simára dolgozzuk. Meleg helyen nejlonnal letakarva a tálat, duplájára kelesztjük.
Eközben elkészítjük a vanília pudingot, amiben fõzés után elkeverjük a vajat, és langyosra hûtjük.
Kuglóf formát enyhén kivajazzuk és barna vagy fehér kristályos szerkezetû cukorral hintünk- ez fogja adni a fényes és finom karamell burkolatot. Dió vagy mogyoró szemeket rakosgatunk az aljára.
A duplájára kelt tésztából kidolgozzuk a felesleges gázokat és 4 cipóra vágjuk, majd egyenként további 12-12 darabra.
Tészta darabkákat darabonként tenyerünkben kissé ellapítjuk és mokkás kanálnyi pudinggal töltjük, ezután "vissza csomagoljuk" mindet. A töltött kis batyukat olvasztott vaj+cukor+fahéj keverékbe mártjuk és immáron kisebb káoszt kreálva a konyha pulton, kuglóf formában egymásra rendezgetjük ... kb 15-20 percnyi langymelegben eltöltött szieszta után, 180 fokra elõmelegített sütõben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Formát tálra borítjuk és csodáljuk a fahéj illatú, aranyló karamellel borított tészta halom csillogó látványát. Naaa és a kuglófunk tetejére került dió szemekrõl ne is beszéljek...Isteni!
Vigyázat!Égés veszély! Az olvadt cukor szintén 180 fokra hevül!
Kezdetben mindent a szemnek,semmit a kéznek elv megszívlelendõ!
Az abbahagyhatatlan kategóriába sorolnám :)
Kötényeket felkötni! Alkotásra fel!
Ui: A vanília tölteléket bármi más nektek tetszõ formációra cserélhetitek. Mogyoró- vagy csokikrém is nagyon jól állna neki -pisztácia/mogyoró grillázzsal :)
És legközelebb, diót/mogyorót/pisztáciát nem csak a forma tetejére, hanem a tészta kupac széleibe is tenni fogok!