Nem bio, de tökfõzelék
sponsored links
Nem ezzel kellene kezdeni a hosszú szünet után tudom, meg nem is profilom a kritika, ezután sem lesz ilyesmi, de annyira felbosszantottam magam, hogy csak na! Tegnap üres raktárak végett lementünk a közeli piacra, ahol egy ebédfélét is szerettünk volna elkölteni. A tömeg fõzelékfalók kilõve, régen próba erejéig szemezek vele, térjünk be a szomszéd bevásárlóközpont giga bioboltjának bio kifõzdéjébe.
A hûtõpult látványa bennem mindig valahogy a maradékok érzetét kelti, mindenbõl 1-2 db van összerakva tányérokon, a kirakott friss saláta sem tûnt annyira frissnek, együnk napi menüt. 1290 Ftért belevágtunk a zöldségleves+kapros tökfõzelék párosba + én megreszkíroztam az utolsó rántott zödséges palacsintát, így összesen 1840 Ft-ot hagytam ott. Már rögtön nem értettem, hogy ez utóbbit miért jéghidegen kell enni, mert ha a biosággal nem összeférhetõ a mikró, akkor nekünk pl van egy felesleges mini grillezõ hõlégkeverõs sütõnk, amit ugyanebbõl a célból a volt boltunkban használtunk, és tényleg sokan ebben kértek melegítést, igaz nem volt olcsó.
A fogások: zöldségleves címén a mindenki által ismert csontleves-szerû vízben úszott 3 db sárga+2 db fehérrépakocka+talán 1 db valami más kocka, ízesítésként aprítatlan petrezselyem minimális sóval. Mindez összesen kb 2 dl volt csakúgy, mint a tökfõzelék, ami ha nem mondják meg, hogy micsoda tuti kelkáposztának nézem pirosas színe miatt, tejfölnek még a nyoma sem volt benne. Az egész egy vízben takonnyá fõtt, csirizesre sûrített kulimász volt szintén némi aprítatlan kapordarabbal. Ha már bio az a szegény tök, akkor nem tudják, hogy a takonnyá fõzéssel az a némi plussz vitamin is elszáll? És ha még bio is a liszt, akkor sem divat már a menzasûrítés, nem? Az egész ízérõl ne is beszéljünk, a 2 dl-t felesben is alig gyûrték le a csemeték, a levest persze nekem kellett legyûrnöm. Õk a jéghideg palacsintámra pályáztak, amiben felismerhetetlenül mirelit mexikói zöldségkeverék volt minden ízesítés nélkül, de biztos bio forrásból, nem ismerem ezt a piacot.
Nagyon kérem, valaki mondja meg nekem, hogy ha elvileg minden alapanyag, a fûszereket is beleértve, beszerezhetõ bioból is, akor miért itt tart a magyar bio étkeztetés? Nekem valahogy eddig sem volt bizodalmam az egyen tönkölylisztes "száraz fájdalom" sütikben, de biopiacra megyek olyan zöldségért, amit máshol nem kapok, pl csicsóka, paszternák és társai, de amit fõznek-sütnek, az olyan, hogy egy üllõi úti talponállós büfében biztos hozzájuk vágnák a törzsvevõk.
Erre persze átmentünk a piacra és estére nem bio tökfõzelék készült, bár készlethiány miatt inkább leves lett, mert még keményítõ sem volt itthon, viszont került rá egy kis nem bio szûzpecsenye is. Kérlek Titeket, aki tud, gyõzzön meg az ellenkezõjérõl!