Nektarinos-áfonyás pite vaníliakrémmel.

2018-07-20

sponsored links




A napokban egy gluténmentes pitetésztát sütöttem, mellyel nagyon elégedett vagyok, mert könnyen tudtam vele dolgozni, és igazán finom, és omlós. Mivel a pitetészta adott volt, már csak  azt kellett eldönteni, hogy éppen milyen töltelékkel töltsem meg. Végül úgy döntöttem, hogy egy fõzött vaníliakrém kerül az omlós tésztára, majd nektarin cikkeket és áfonyát pakoltam rá. Az omlós tésztához pedig nagyon jól illett a vaníliakrém és a kétféle gyümölcs. Én ugyan gluténmentes pitetésztát sütöttem, de természetesen búzaliszttel készült tésztát is süthetünk, melyhez a jól bevált receptemet  (erre a linkre kattintva) tudnám ajánlani.
 




 Gluténmentes pitetészta hozzávalói 24 cm-es formához:

15 dkg gluténmentes zabpehely (v. zabliszt)
10 dkg rizsliszt
5 dkg darált dió
15 dkg vaj
1 kk vaníliaaroma
10 gramm Süssina (v. 5 dkg ízlés szerinti édesítõ)


A zabpelyhet kávédarálóval vagy aprítógéppel daráljuk meg hogy lisztes állaga legyen. (Én zabpelyhet használtam, de ízlés szerint zabliszttel is készíthetjük.)


A lisztté õrölt zabpehelyhez adjuk hozzá a rizslisztet, az édesítõszert, majd keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a felkockázott hideg vajat, és elõször morzsoljuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Ha száraznak találnánk akkor egy picike vizet öntsünk hozzá.)


Az összegyúrt pitetésztát ezután tenyérrel lapogassuk bele egy teflon piteformába, majd villával szurkáljuk meg az alját. (Amennyiben nem teflonos a piteforma, akkor enyhén vajazzuk ki, nehogy beleragadjon a tészta)


Tipp:
Vágjunk le két szélesebb (kb. 2 cm-es) és a formánál hosszabb sütõpapír csíkot, majd tegyük keresztbe bele a formába mielõtt belelapogatnánk a tésztát. Így a megsült tésztát a papírcsíkok segítségével könnyebben kitudjuk majd emelni. (Nekem kivehetõ alja van a piteformámnak, így nem tettem bele sütõpapírt, és nem is kentem ki vajjal)

Helyezzük be a tésztát elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép világos színûre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütõbõl kivéve a piteformában hagyjuk a tésztát kihûlni, majd emeljük át egy tálcára, és töltsük meg  a vaníliakrémmel és a gyümölcsökkel.






Vaníliakrém hozzávalói:

1 cs vaníliás pudingpor (fõzõs)
4 dl tej
3 ek kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl Meggle cukrászhab


A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot.

Ezután állandó kevergetés mellett fõzzük sûrûre, majd hûtsük ki teljesen. (Én kevergetve hûtöttem ki, így szép sima lett a krém.)

A Meggle cukrászhabot verjük fel kemény habbá, majd apránként egy kézi habverõvel keverjük hozzá a kihûlt pudinghoz. (Mindenképpen apránként keverjük, és figyeljünk nehogy túl lágy legyen a krém.)

A teljesen kihûlt pitetésztára egyenletesen kanalazzuk rá a vaníliakrémet, majd tegyük be a hûtõbe, hogy kellõen lehûljön.





 Hozzávalók a gyümölcsös részhez:

10 dkg áfonya
2 db nektarin
1 cs vaníliás cukor
3 ek méz


A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd a nektarint vágjuk fel cikkekre.

Ezután szórjuk meg a vaníliás cukorral, csorgassuk rá a mézet, óvatosan keverjük össze, és hagyjuk legalább egy órát állni, majd tegyük egy szûrõbe hogy a leve lecsepegjen. (Közben többször keverjük át óvatosan, vigyázva hogy a gyümölcsök ne törjenek.)

Vegyük ki a hûtõbõl a vaníliakrémmel megtöltött tésztát, ízlés szerint pakoljuk rá az alaposan lecsepegtetett nektarint és áfonyát, majd tálalásig tegyük vissza a hûtõbe.





Tálalás elõtt vegyük ki a pitét a hûtõbõl, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Az omlós tésztához nagyon jól illik a vaníliakrém és a gyümölcs.




Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2018/07/n...

sponsored links

Keres?s