Narancstorta (gluténmentes, cukormentes)

2010-12-01

sponsored links

Egyre több olyan szakácskönyvvel rendelkezem amely a cukorbetegségre specializálódott. Számomra azonban meglepõ, hogy a benne szereplõ receptek 95%-a cukorral készül. Ilyenkor mindig felvetõdik bennem a kérdés, hogy akkor most igazából nekünk cukorbetegeknek is lehetne ennie cukorral készült desszerteket, csak figyelni kellene a mértékekre? Nem vagyok errõl meggyõzve! Mert ha veszünk egy habos süteményt amiben szeletenként kb. 45-50g szénhidrát van, akkor ott tartunk, hogy ebédre nem is ehetek mást, csak egy szelet süteményt, ez pedig lássuk be nem igazán laktató. :) Hónapok óta megszállottan keresem azokat a recepteket, amikben nincs cukor, nincs liszt, de mégis megadja az édesség iránti olthatatlan vágyamat. Ilyen alkalmak egyike volt amikor megláttam ezt a receptet, és tudtam, hogy ki kell próbálnom. Megvallom õszintén nem ilyenre számítottam, de több szelet elfogyasztása után megkedveltem ezt a tortát, így úgy döntöttem felkerülhet a blogra. :)  ?Ha valaki megsüti számítson arra, hogy az eredmény nem egy piskóta szerû száraz tészta lesz, hanem épp az ellenkezõje, viszont akinek fontos, hogy egészséges mégis finom sütit egyen, annak szívbõl ajánlom ezt a receptet.

                                      

Hozzávalók
  • 2 narancs (normál méretû, vékony héjú)
  • 2 pohár mandula liszt
  • 3/4 pohár agávé nektár
  • 4 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 tk szódabikarbóna

A narancsokat megmossuk, majd megfõzzük. Ha a narancsok teljesen megpuhultak, leöntjük róluk a vizet, majd hagyjuk kihûlni õket. A sütõt elõmelegítjük 170 fokra, és egy 22 cm-es tortaformát kikenünk vajjal. A kihûlt narancsokat négyfelé vágjuk, ha van benne mag akkor azokat eltávolítjuk. Botmixer segítségével pürésítjük a narancsokat, majd hozzáakeverjük az agávé nektárt és 4 tojást (én ezt egy habverõ segítségével csináltam). A mandula liszthez hozzáadjuk a sót, és a szódabikarbónát és ezt az egészet hozzákeverjük a nedves összetevõkhöz. A kész tésztát a tortaformába öntjük és az elõmelegített sütõben 45 - 50 percig (tûpróba) sütjük. Ha azt látnánk, hogy a torta teteje kezd pirulni,de a süti még nincs kész, a tortát fedjük be alufóliával.

Ma megsült a torta hagyjuk teljesen kihülni....és csak azután vágjuk fel.

* recept innen származik.

Folytats a blogon ... vikiakonyhaban.blogspot.com/2010/12/n...

sponsored links

Keres?s