Narancsos keksz Karácsonyra

2010-11-20

sponsored links


Szeretem az egyszerû, finom dolgokat, na, de ez azért már túlzás. Sajnos megtaláltam az "abbahagyhatatlan" kekszet. Már ott indul az õrület, mikor átmelegszik a tészta a sütõben és az egész lakást bejárja a vaníliás-narancsos illat. Egy hibája azért van! Mielõtt nekieshetne az ember, ki kell hûlnie a tepsiben, mert különben "szétesik", ez a pár perc a legnehezebb :)
A 115 g vajat habosra keverem 200 g cukorral. Ebbe a keverékbe teszem az egész tojást, egy csipet vaníliás sót és az egy teáskanál narancskivonatot. A lisztbe egy teáskanál sütõport keverek, és átszitálom, majd adagonként keverem a vajas masszához.
Ekkor a "meleg" vajtól, még kicsit puha tészta, ezért kettéosztom, és folpackba tekerem a két részt, úgy, hogy hengert kapjak. Legalább egy órára a fagyasztóba teszem, hogy könnyebb legyen kezelni.
Mikor eléggé szilárd a tészta, éles késsel kisebb darabokra vágom, és a kis korongokat, a sütõpapíros tepsibe teszem. Egyre vigyázni kell, mert a sütõben a vajas tészta "terül", ezért elõrelátóan, nagyobb távolságot kell hagyni a korongok között :) Én az elsõnél beleszaladtam ebbe a hibába, bár meg lehetett enni :), de azért szebb a keksz, ha formás.
A kekszek tetejét különbözõ dologgal lehet csinosabbá tenni, dió, mazsola, kandírozott narancs-szelet, vagy mint ebben az esetben szeletelt mandula.
Az elõre melegített 170 C-os sütõben 5 percig sütöm, majd fordítok egyet a tepsin. Ez furcsa, nagyon régen nem csináltam ilyet, mert a sütõm nagyon szépen egyenletesen süt, és mégis ez a kis vacak olyan érzékeny, hogy kell egyet fordítani rajta. Fordítás után még 5 percig sül, és gyönyörû aranybarna lesz.
Hagyni kell a tepsiben kihûlni. Sokáig eltart, egy-két héttel karácsony elõtt is el lehet készíteni, és egy fém dobozban tárolni. A karácsonyi variációhoz, lehet egy kevés mézeskalács fûszert keverni.

Hozzávalók: /175 g liszt, 1 tk sütõpor, 1/2 tk vaníliás só, 115 g vaj, 200 g cukor, 1 egész tojás, 1 tk narancs-kivonat; 170 C-os sütõ, 2 x 5 perc sütési idõ/



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Aglio-e-olio/...

sponsored links

Keres?s