Narancsos ? fahéjas csigák

2014-01-19

sponsored links

Ez a narancsos ? fahéjas csiga  egy tuti ráérõs hétvégi sütemény, de akár péksüti is lehet belõle egy hétköznapi reggelen. Csak dagasszuk be elõzõ este, hagyjuk egyet kelni, majd töltve, tekerve, szeletelve tegyük éjszakára hûtõbe, és másnap reggel bõ fél óra alatt isteni házi péksüteményt tolhatunk a család elé. Aztán csak dõljünk hátra és zsebeljük be az elismeréseket, hogy megint milyen tuti háziasszonyok voltunk. ;) Tudom, tudom, kinek van ereje egy hajtós nap végén még dagasztani, keleszteni is, de tényleg megéri. Amíg kel a tészta, letudhatunk egy mosást. ;) Egyébként egy tartalmas leves után bõven elég második fogásnak, és egyben a desszertet is megvan.

Elõkészítés: 15 perc

Kelesztés: 1 óra + 20 ? 30perc

Sütési idõ: kb. 30 perc

narancsos_fahejas_csigak

Hozzávalók:



a tésztához:

1 csomag szárított élesztõ (7 gr)

fél csésze langyos narancslé

1/3 csésze cukor

1/3 csésze szobahõmérsékletû, puha vaj

2 nagy tojás

1 narancs reszelt héja

1 csapott tk. só

3 csésze liszt



a töltelékhez:

1/4 csésze apró szemû nádcukor

1 ek. õrölt fahéj



a narancsos mázhoz:

3/4 csésze porcukor

4 ? 5 ek. narancslé

A frissen facsart narancslevet egy kis lábasban meglangyosítottam, amit egy nagy keverõtálba öntöttem, beleszórtam a szárított élesztõt és hagytam felfutni. Ez nagyjából 10 perc volt.

Amikor az élesztõ felfutott, hozzáadtam a cukrot, a vajat és a tojást, majd elektromos kézi habverõvel közepes fokozaton simára kevertem. A tálba szórtam 2 csésze lisztet, a sót, és simára kevertem. Végül hozzákevertem a maradék 1 csésze lisztet is, és addig dagasztottam, amíg egy sima, nem ragadós állagú tésztát kaptam. Amikor a tészta a keverõtálban már összeállt, kivettem kicsit és deszkán dagasztottam pár percig.

A tésztát visszatettem a keverõtálba, a tetejét megszórtam kevés liszttel, majd letakarva meleg helyen hagytam duplájára kelni. Ez kb. 1 óra volt. Amíg a tészta kelt, elõkészítettem a fahéjas tölteléket: a cukrot és a fahéjat összekevertem. Kizsíroztam egy kb. 20 ? 22 centi átmérõjû kerek jénait.

Amikor a tészta megkelt, óvatosan, néhány mozdulattal átgyúrtam, majd lisztezett felületen nagyjából 25 cm x 45 cm nagyságú, kb. fél centi vékony téglalappá nyújtottam. Megszórtam a fahéjas cukros keverékkel, de a szélétõl kb. 1,5 centit üresen hagytam. A téglalap hosszabbik oldalánál feltekertem. 4 centi széles szeleteket vágtam a roládból, majd a szeleteket a jénaiba sorakoztattam. Letakarva még 30 percig kelesztettem. A kelesztési idõ vége elõtt 10 perccel elõmelegítettem a sütõt 180 fokra, alsó ? felsõ üzemmódba.

Amikor a tészta újra szépen megkelt, betoltam a sütõbe és 30 ? 35 perc alatt aranybarnára sütöttem. Közben kikevertem a narancsos mázat. A porcukrot és narancslevet kézi habverõvel simára kevertem. Amikor a tészta megsült, kivettem a sütõbõl, 5 percet hagytam hûlni, majd meglocsoltam a narancsos sziruppal. Tömör gyönyör.

Egyébként vanília öntettel is isteni.

Ha reggeli péksüteményt szeretnénk készíteni belõle, a kizsírozott jénaiba sorakoztatott szeleteket letakarva tegyük a hûtõbe kelni, majd másnap reggel süssük meg. Két lehetõség van: 1. hagyjuk szobahõmérsékletre melegedni (addig lezuhanyozhatunk), majd az elõmelegítette sütõben süssük készre; 2. hidegen tegyük a hideg sütõbe, amit 180 fokra állítunk be. Mindkét esetben bõ 10 perccel tart tovább kivárni a végeredményt.


Innen is szemezgethettek





Fahéjas tekercs


2narancsos gyomberes csokimussz2 (1280x853)
Narancsos-gyömbéres csokihab (mousse)


ginger chocolate fudge
Gyors narancsos-csokis tejkaramella (fudge) gyömbérrel


sargaborsofozelek római komennyel1
Sárgaborsó fõzelék római köménnyel, kefirrel, pirított hagymával




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/19/nar...

sponsored links

Keres?s