Narancskrémes csokoládétorta
sponsored links
Ez a torta egy helyi zenekar, a barátaim zenekara, elsõ lemezbemutató koncertjére készült. Nem akartam túlbonyolítani, csak egy egyszerû desszertet szerettem volna. Nem is lett bonyolult, ennek ellenére megvagyok elégedve vele. Még sok-sok saját számot és lemezt, hajrá Ego Sum!
Narancskrémes csokoládétorta
Hozzávalók:
A tortalapokhoz:
- 6 tojás
- 6 ek víz
- 12 ek cukor
- 10 ek liszt
- 2 ek kakaó
- 1 kk sütõpor
- 1 kk reszelt narancshéj (legjobb a kandírozott)
A krémhez:
- 1 tasak vanília ízû pudingpor
- 4 dl tej
- 15 dkg margarin
- 1 narancs
Bevonáshoz, díszítéshez:
- 2 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 kk kakaó
Elkészítés:
Elõször habbá verjük a tejszínt és hûtõszekrénybe tesszük.
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjékhez 6 ek vizet adunk és kemény habbá verjük. Folyamatos mixerelés közben hozzáadjuk a cukrot, a reszelt narancshéjjat és egyenként a tojássárgájákat. Ekkor kikapcsoljuk a robotgépet, és egy habverõ segítségével óvatosan belekeverjük a kakaót, sütõport és lisztet. Zsírozott, lisztezett tortaformába kanalazzuk, majd 200 fokos elõmelegített sütõben 30 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül a torta, elkészítjük a krémet. A pudingport összekeverjük 3 ek cukorral és kevés tejjel, amit a 4 dl-bõl vettünk ki. A maradék tejet fõni tesszük. Mikor kezd fõni, beleöntjük a tejjel, cukorral elkevert pudingport és folyamatos kevergetés mellett sûrûre fõzzük. Ekkor félretesszük hûlni. A narancs héját lereszeljük, húsát apróra kockázzuk. Mikor kihûlt, belekeverjük a margarint, narancskockákat, narancshéjat. Felhasználásig hûtõben tartjuk.
Az étcsokoládét gõz fölött megolvasztjuk. Zacskóba öntjük, aminek egyik sarkát nagyon kis helyen levágjuk és tetszés szerint mintákat rajzolunk vele. Lehet egyszerû papírra is, érdemes elõtte megrajzolni a kívánt formákat. Kb 20 perce hûtõbe tesszük dermedni. A maradék olvasztott csokoládét belekeverjük a tejszínhabba, gyorsan kell keverni, különben hamar megdermed a csokoládé.
Összeállítjuk a tortát:
A kihûlt tortalapot kettévágjuk és az alsó részre kanalazzuk a narancsos-vaníliás krémet. Befedjük a felsõ tortalappal. A csokoládés tejszínhabbal teljesen bevonjuk, megszórjuk szûrõn keresztül kakaóporral és a csokoládémintákkal díszítjük.