Narancskr?mes - csokol?d?s m?ktorta
sponsored links
Hozz?val?k egy 18 cm ?tm?r?j? tort?hoz (kb 8 -10 szelet) a torta 2200 g volt, kiad?s, laktat?
A lapokhoz:
4 toj?s
4 kan?l cukor
4 kan?l ?r?lt m?k
2 kan?l liszt
4 kan?l olaj
1 kiskan?l s?t?por
csipet s?
A kr?mhez:
200 ml tejsz?n
350 g feh?r csokol?d?200 ml narancsp?p
5 lap zselatin
250 g mascarpone
1 narancs reszelt h?ja
narancslik?r, narancsvir?g v?z, narancs aroma
A narancszsel?hez:
300 ml narancsp?p
4 lap zselatin
narancslik?r, narancsvir?g v?z, narancs aroma
A narancsp?phez:
1 kg l?d?s narancs
100 g cukor
A csokim?zhoz:
25 g v?z
50 g cukor
50 g cukorszirup (vagy m?z)
35 g s?r?tett tej (vagy tejsz?n)
2 lap zselatin
50 g magas kaka?tartalm? csokol?d?
A d?sz?t?shez:
sz?r?tott narancskarik?k
szalag
1. Elk?sz?tj?k a csokim?zat: a vizet, a cukrot ?s a cukorszirupot felforraljuk, amikor legal?bb 1percet forr levessz?k a t?zr?l, hozz?aadjuk az apr?ra t?rdelt csokol?d?t, majd a tejsz?nt, v?gezet?l a v?zbe ?ztatott, kicsavart zselatinlapokat. Sim?ra keverj?k, botmixerrel egynem?s?tj?k, majd ?tsz?rj?k. H?t?szekr?nybe tessz?k.
2. Elk?sz?tj?k a narancsp?pet. A narancsokat kifil?zz?k, a narancsh?st ?s a felfogott narancslevet a cukorral 15 perc alatt puh?ra f?zz?k, majd alaposan turmixoljuk. 5 dl narancsp?pre van sz?ks?g?nk, ha enn?l kevesebb lett, akkor narancsl?vel p?toljuk. Narancslik?rrel, narancsvir?g v?zzel, narancs arom?val ?zes?tj?k.
3. Elk?sz?tj?k a narancszsel?t: 3 dl narancsp?pet felforr?s?tunk, a t?zr?l levessz?k, majd belekeverj?k a hideg v?zbe ?ztatott ?s kicsavart zselatinlapokat. K?t, f?li?val kib?lelt kist?ny?rra ?ntj?k (18 cm, vagy ann?l kisebb ?tm?r?j? gy?m?lcszsel? korongokat kell kapjunk). Alaposan beh?tj?k.
4. Megs?tj?k a pisk?t?t: a toj?sok habj?t kem?nyre verj?k a cukorral ?s a s?val, lass?bb fordulaton belecsorgatjuk az olajat, hozz?adjuk a toj?sok s?rg?j?t, majd a m?kot, a lisztet ?s a s?t?port. Most m?r ?vatosan keverj?k tov?bb, spatul?val, hogy ne t?rj?n ?ssze a hab. S?t?pap?rral b?lelt tortaform?ba ?ntj?k ?s 180 C fokra el?meleg?tett s?t?ben t?pr?b?ig s?tj?k (30-35 perc). R?csra t?ve hagyjuk alalposan kih?lni, majd 3 lapra v?gjuk.
5. Elk?sz?tj?k a csokol?d? ganache-ot. A tejsz?nt felforraljuk, a t?zr?l levessz?k ?s hozz?adjuk a felt?rdelt feh?r csokol?d?t. P?r percet kever?s n?lk?l hagyjuk, majd alaposan ?sszevegy?tj?k. Most adhatunk hozz? arom?kat, lik?rt is. A t?lat lef?li?zzuk, h?t?szekr?nybe tessz?k ?s alaposan leh?tj?k.
6. Elk?sz?tj?k a kr?met: A marad?k narancsp?pet felforr?s?tjuk ?s belekeverj?k a hideg v?zbe ?ztatott ?s kicsavart zselatinlapokat. Leh?tj?k. A kih?lt csokol?d? ganche-ot habver?vel p?r perc alatt kihabos?tjuk, vigy?zzunk, hogy a kr?m ne csap?djon ki. A kr?m habos, k?nnyed lesz, t?rfogatban is megn?. Ekkor hozz?keverj?k a mascarpone-t ?s a langyos zselatinos narancsp?pet. 30 percre h?t?szekr?nybe tessz?k.
7. ?ssze?ll?tjuk a tort?t. Egy tortakarika oldalalait kartonpap?rral, vagy speci?lis f?li?val megmagas?tjuk.Az alj?ra egy pisk?talapot helyez?nk, megkenj?k a kr?m 1/5-?vel, r?bor?tjuk az egyik narancszsel? korongot, amelyr?l ?vatosan elt?vol?tottuk a f?li?t, kr?m, lap, kr?m, narancszsel?, kr?m ?s ism?t lap k?vetkezik. Alaposan beh?tj?k, majd a tortakarik?t ?s a magas?t? pap?rt elt?vol?tjuk ?s a tort?t bevonjuk a marad?k kr?mmel.
8. D?sz?t?s: a csokol?d?m?zat fellangyos?tjuk, addig, am?g tejf?lszer? lesz, ezzel le?ntj?k a j?l beh?t?tt tort?t. M?zeskal?cs figur?kkal, sz?r?tott narancs karik?kkal d?sz?tj?k. ?n sz?rtam r? kev?s ehet? aranysz?n? port, valamint ?sszek?t?ztem egy sz?p sz?nes szalaggal is.