Müzliszelet házilag

2014-01-20

sponsored links









Néha rám tör a müzli-ehetnék. Olyankor veszek több félét, aztán napokig csak azt reggelizek, de van, hogy vacsorára is benyomok egy tálkával. Aztán telítõdök és a megmaradt müzli ott árválkodik a kamrapolcon, arra várva, hogy mikor eszek belõle újra. Általában olyan nagyobb kiszerelésû keverékeket veszek, ami gyümölcsös, sok benne a zabpehely, a magok. Valahogy a csokis annyira nem jött be, se azok, amikben rengeteg kukoricapehely van. Nem tudom miért, talán mert a kukoricapehely olyan gyorsan elázik és plöttyedt lesz, ráadásul nem is túl egészséges. :D Persze itthon is szoktam keverékeket gyártani , mert igazán nem kell hozzá sok dolog. Már napok óta szemeztem a felbontott gyümölcsös müzlivel a kamrában, de most nem volt kedvem tejjel enni... Valami másra gondoltam. Már régóta ki akartam próbálni, milyen is a házi müzliszelet -kismillió variáció létezik, amiket bõszen el is kezdtem olvasni, aztán arra lyukadtam ki, hogy miért is ne csinálnám meg a saját verziómat :D-, így hát nekifogtam és néhány perc múlva már kész is volt. Persze kicsit tovább tart, míg megszilárdul és szeletelni lehet, de így talán nem csak én fogok ilyesmit enni itthon. ;)









Hozzávalók egy ~20x35 cm-es sütõtálhoz:
40 dkg gyümölcsös-zabpelyhes müzlikeverék
5 dkg lágy zabpehely
3 dkg szezámmag
3 dkg lenmag
5 dkg kandírozott ananász
5 dkg kandírozott gyömbér
5 dkg vörös áfonya
12 dkg vaj
15 dkg méz
10 dkg barna cukor
1 marék kockára vágott kandírozott narancshéj
késhegynyi õrölt fahéj


  1. Egy kis lábosba kimérjük a mézet, vajat, barna cukrot. Hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat, ízesítjük fahéjjal, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon összefõzzük. Akkor jó, ha szépen gyöngyözik és karamellszerû lesz.
  2. A müzlikeveréket, zabpelyhet, szezámmagot, lenmagot, az apróra vágott kandírozott ananászt, gyömbért és vörös áfonyát tálba tesszük. Hozzáadjuk a mézes-fahéjas szirupot és alaposan összekeverjük az egészet.
  3. Egy kisebb tepsit, vagy sütõtálat kibélelünk sütõpapírral, majd a kész müzlialapot beleöntjük és kézzel -ha egy uzsonnás zacskót használunk kesztyû gyanánt, nem ragad ránk a müzli :)- jól lenyomkodva, szépen elegyengetjük. A tetejére sütõpapírt terítünk és lesúlyozzuk a müzlialapot, hogy minél tömörebb legyen és szépen összeálljon. Közben a sütõt elõmelegítjük 170 °C-ra.
  4. A müzlirõl levesszük a súlyt, a sütõpapírt és ~20 percig sütjük. Ha kihûlt , tegyük hûtõbe néhány órára, így jobban megdermed, szebben lehet szeletelni.








    Tipp: Ha nem kész müzlikeverékkel dolgozunk, készíthetjük úgy is, hogy száraz serpenyõben kicsit átpirítjuk a zabpelyhet, magokat, majd úgy keverjük össze a gyümölcsökkel és a mézes-fahéjas sziruppal. Ez esetben simán ki lehet hagyni a sütõs lépést, csak beigazgatjuk a masszát a tálba, lenyomkodjuk, lesúlyozzuk és betesszük a hûtõbe néhány órára, míg megdermed. :)

      Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

      sponsored links

      Keres?s