Mézes-vaníliás szilvás

2010-03-28

sponsored links

Már elég régen jelentkeztem, dehát megjött a tavasz, így a konyhában is rövidebb idõket töltöttem. És az igazság az, hogy egy kissé megpróbáltam lepörögni a különféle finomságokról, a fókuszt áthelyezni a szabadban eltölthetõ sok mozgást igénylõ tevékenységekre. De azért a sütés-fõzés és a blog továbbra is a szívem csücske, meg hát enni azért kell, és nem mindegy, hogy mit, szóval azért csak itt vagyok. És akkor rögtön egy kis finomság, ami remekül passzol a tavaszi napfényhez és egy finom kávéhoz.

10 dkg teljes õrlésû liszt
5 dkg kukorica keményítõ
1 kk kardamom
fél tasak bourbon vaníliás cukor
1 kk sütõpor (alnatura)
1 kk szódabikarbóna
10 dkg vaj
4 dkg nádcukor
1 nagy tojás
1 ek joghurt
2-3 nagy evõkanál méz
10 cm-es vanília rúd
40 dkg szilva (most fagyasztott)

A szilvákat felezem, majd a szebbeket félre teszem, ez kerül a süti tetejére (kb 25 dkg). A többi szilvát apróra vágom.
A liszteket összekeverem a sütõporral, a szódabikarbónával, a kardamommal és a vaníliás cukorral.
8 dkg vajat és a nádcukrot habverõvel felverem, beleütöm a tojást és még egy percig keverem, majd hozzáaadom a lisztes keveréket. Jól összedolgozom. Elég kemény tésztát kell, hogy kapjak, fakanállal szinte nehéz is keverni. Végül az apróra darabolt szilvát és a joghurtot is hozzáadom.
A vanília rudat hosszában kettévágom és kikaparom a belsejét, amit egy kis lábasba teszek a mézzel és a 2 dkg vajjal. Tûzön felhevítem, majd állni hagyom. Magát a vanília rudat is beleteszem.
18 cm-es kerek sütõformát kivajazok, lisztezek és beletöltöm a tésztát. Tetejébe jól belenyomkodom a félbe vágott szép szilvaszemeket. 180 fokon 30-35 percig sütöm. Ekkor kiveszem, tetejére öntöm a vaníliás-mézes keveréket, és még 10 percre visszateszem a sütõbe. Kb 10 percig hûtöm, nem várom meg, amíg teljesen kihûl, és kiveszem a formából. (Különben totál beleragad, és csak kikanalazni tudjuk a sütit).

Folytats a blogon ... labdarozsa.blogspot.com/2010/03/mezes...

sponsored links

Keres?s