Mézes-tönkölypehelykeksz - szombati recept

2010-10-09

sponsored links

Ez a keksz nagy sikert aratott és szintén rém egyszerû és ha éppen nincs otthon tönkölypehely, valamilyen mással is helyettesíthetjük, ha nincs kedvünk kimozdulni alapanyagbeszerzés céljából. De kinek nincs kedve egy mai gyönyörû napon kimozdulni? íme a recept:




50 g sótlan vaj olasztva
45 g tönkölypehely - nagyobb boltokban a biorészen lehet kapni
50 g nádcukor
60 g teljeskiõrlésû liszt
2 e.k. méz
1/2 t.k. vaníliapor, vagy 1 cs. bourbon vaníliás cukor, vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
1/2 t.k. szódabikarbóna
jó csipet só
20g szárazon pirított mandulaszelet
2 e.k. tej

1. Sütõt elõmelegítjük 180 fokra
2. Az  olvasztott vajat, tönkölypelyhet, cukrot, mézet és a vaníliát összekeverjük egy edényben egy villával.
3. Egy másik edényben a lisztet, szódabikarbónát, sót és mandulát keverjük össze.
4. A lisztes keveréket a vajashoz keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és még egyszer jól összekeverjük, a tészta ragacsos lesz. Eddig a tésztát megcsinálhatjuk elõre is, és a fridzsiderben 1-2 napig tárolhatjuk.
5. Amikor sütni akarjuk egy sütõpapírral bélelt tepsin diónyi gombócokat formálunk a masszából egymástól hagyjunk távolságot, hogy sütés közben legyen helyük kilapulni.
6. 10-12 percig sütjük, amíg kicsit feldagad és a széle barnulni kezd.

Próbáljuk kibírni, amíg kihûl a tepsin és már ehetjük is. Ugye, nem bonyolult?

Folytats a blogon ... marsbelibolt.blogspot.com/2010/10/mez...

sponsored links

Keres?s