Mézes-pikáns csirke lime-os õszibarack salátával
sponsored links
Kezdem komolyan hinni, hogy a lime olyan, mint a vodka vagy a fehérbor: csak jót tehet az étellel.
Vagy az is lehet, hogy a szervezetem kóros lime-hiányban szenved, és most mindent lime-mal követel. Nem tudom, nem is fontos, a lényeg, hogy ami jó, az jó, ez pedig ultraszenzációsanjó.
...és ha ezt még lehet fokozni, az úgy történhet , hogy az ember ebédszünetben sprintel haza, összedobja 30 perc alatt, és a teraszon chillezve költi el. Óigen. Az élet szép. :)
Hozzávalók 2 személyre:
húshoz:
2 db csirkemell (lehetõleg bõrével)
2 szelet bacon, felkockázva
kb 2 ek. méz
kb 2 ek. szezámmag
só, bors
salátához:
2 db érett õszibarack, meghámozva, cikkelyekre vágva (?nekünk 4 db, mert mi szeretjük a barackot?)
1 nagyobb db lime leve + lereszelt héja
1db chilipaprika, kimagozva (kierezve), apróra vágva
Kb. 1ek méz (lehet, h picit több volt)
3 ek. olíva olaj
3-4 marék madárbegy saláta vagy salátamix
só, kevés frissen õrölt bors
Elkészítés:
- A sütõt 180 fokra állítom.
- Elkészítem a dresszinget (mert a hússütéshez is kelleni fog egy egészen kevés belõle): lime levét, lime lereszelt héját, mézet, olajat és a felaprított chilipaprikát összekeverem, enyhén sózom. Fontos: Ennél az öntetnél (mint sok másnál is) az a lényeg, hogy bátran kóstolgassa, alakítsa mindenki egyéni ízléséhez az arányokat, a megadott arány csak a kiindulópont, plusz lehet dupla adaggal is kezdeni, mert el fog fogyni.
- Kevés olajat és a bacont serpenyõbe teszem, az olajat felforrósítom, közben gyorsan meghintem sóval/borssal a csirkemelleket, majd közepes láng felett bõrével lefelé piros ropogósra pirítom a húst (kb 5 perc). Megfordítom és további 2-3 percig pirítom a másik oldalát is (kérgesítem, hogy puha maradjon a hús sütés után).
- A húst és kisült szafját bacon-östül sütõtálba ültetem. A saláta lime-os dresszingjébõl csurgatok 1-1 kanállal mindkét szelet húsra, rákenem a mézet, meghintem sóval, õrölök rá kevés borsot, majd megszórom a szezámmaggal.
- 10-12 perc alatt puhára sütöm.(Megjegyzés1: nem bõrös csirke esetén alapból szárazabb a csirkemell, így a 12 perc sütésbõl 7-8 percet letakarva süljön a hús, és utána pirítom rá felsõ grill/légkeverés funkcióval a mézet. Megjegyzés2 magamnak: olvastam valahol, hogy pirítás után fedõ nélkül, 200 fokon kell 8 percig sütni, és az a tuti, majd úgy is kipróbálom.)
- Míg sül a hús, a salátalevelet összekeverem a barackkal, meglocsolom a lime-os mézes dresszinggel, alaposan elkeverem.
- Tálaláskor a salátát tálra halmozom, a húst pedig felszeletelve a tetejére helyezem.
Jó étvágyat!